Categorii
Sfaturi pentru gravide

10 sfaturi pentru un somn liniștit în sarcină

Unul dintre punctele minus în sarcină este somnul cu probleme. Schimbările din corpul tău îți vor afecta odihna noctură: în primul trimestru, te vei trezi des pentru a merge la baie, în al doilea asta va trece și vei avea mai multă energie, iar în al treilea somnul devine doar o amintire plăcută (te vei trezi des, vei găsi greu o poziție confortabilă și te vor chinui dureri diverse).

     Life Solutions știe cât de importantă este odihna ta pentru sănătatea bebelușului pe care îl aștepți, așa că îți oferă 10 sfaturi care îți pot diminua disconfortul nocturn în timpul sarcinii și te pot ajuta să dorni mai bine și mai mult.

1.      Renunță la gustările târzii. Nu te culca flămândă (pentru a nu te trezi noaptea de foame), dar cu două ore înainte de culcare, nu mai bea și nu mai mânca nimic. Așa eviți urinatul des pe perioada nopții, indigestia și arsurile gastrice, pe care le au peste două treimi dintre femei, în a doua jumătate a sarcinii și care îți scad calitatea somnului.
2.      Dormi pe o parte (stânga). Poziția te va ajuta să combați durerile de spate, să respiri mnai ușor, scade presiunea asupra uterului și crește cantitatea de sânge și nutrienți care ajung la bebeluș, spun doctorii.
3.      Faci sport și efort? Exercițiile fizice te țin sănătoasă pe tine și pe bebe în timpul sarcinii și te ajută să dormi mai bine – dacă le faci la ora potrivită: nu înainte de culcare, ci dimineața sau după-amiaza! Același lucru e valabil pentru curățenia prin casă făcută seara – te va menține în priză și îl va ține pe Moș Ene la distanță.
4.      Nu dormi mult în timpul zilei. Dacă ai timp să dormi ziua, foarte bine, dar nu fă asta mai mult de 30 de minute odată – te vei trezi mai greu și nu-ți va crește nivelul energiei.
5.      Somn fără sforăit. Și acesta e comun în sarcină și apare mai des în al treilea trimestru (când nivelul crescut de estrogen și de sânge din corp mărește membranele nazale, iar greutatea crescută nu te ajută nici ea). Pentru a scăpa de „dușmanul nocturn”, menține-ți greutatea la un nivel sănătos și dormi pe o parte, cu capul ridicat.
6.      Fă-ți patul confortabil. Dacă te întorci pe toată părțile fără a găsi o poziție confortabilă, ajută-ți coloana să scape de presiune cu o saltea mai moale. Încearcă să dormi în alt pat din casă, pe o saltea gonflabilă sau pe canapeaua extensibilă din camera de oaspeți.
7.      Caută un sprijin. Ajută-te de o pernă tare, pentru a-ți sprijini și ridica partea superioară a corpului și capul – poziție în care diafragma nu e atât de presată și poți respira mai bine. Și o pernă specială pentru gravide, ținută între picioare, susținându-ți burtica, te poate ajuta mult.
8.      Dormi la răcoare. Temperatura corporală crește în sarcină și, dacă e cald în cameră, nu vei putea dormi ca lumea.
9.      Lasă telefonul! Evită stimulii înainte de culcare – smartphone-ul, tableta, televizorul și orice sursă de zgomot – dacă vrei să dormi bine.
10.  Dormi pe întuneric. Dormitorul trebuie să fie lipsit de surse de lumină, care îți pot limita producția de melatonină, hormon care reglează ciclul de somn. Deci trage draperiile sau jaluzelele și stinge veiozele înainte de a merge la culcare.

Grija pentru sănătate este cea mai importantă, de aceea LifeSolutions te invită să te informezi corect și despre recoltarea și stocarea celulelor stem la naștere. LifeSolutions este singurul reprezentant pe piața din România a celei mai mari bănci private de celule stem din Germania, Vita34.  Având cele mai multe acreditări, experiență de peste 20 de ani și peste 200.000 de probe stocate, Vita 34 oferă clienților săi calitatea și știința germană. Vita 34 are reprezentanți în 28 de țări și este banca de celule stem germană care are și bancă publică.  Lasă-ți grijile în banca Vita 34 și bucură-te de un somn liniștit!