Categorii
Sfaturi pentru gravide

Sarcina și poftele ei, explicate

Cât ești gravidă, s-ar putea să poftești la combinații alimentare pe care nu te-ai fi gândit niciodată să le încerci înainte: înghețată cu măsline, lămâi goale ori castraveți murați combinați cu ciocolată! Doctorii spun că aceste pofte intense apar cel mai probabil din cauza unor deficite nutriționale în dieta gravidei. În plus, în sarcină, nivelul de hormoni din organism poate modifica modul în care viitoarea mămică percepe gustul și mirosul, deci unele alimente o pot tenta mai mult decât altele și poate să tânjească după alimente sau mirosuri pe care nu le-a suportat înainte. Dieta e controlată și de nevoi emoționale (poți duce dorul gusturilor care îți amintesc de copilărie, iar stresul te poate determina să ronțăi mai mult și mai des ca înainte).

Poftele afectează între 50 și 90% dintre femeile însărcinate și încep din primul trimestru de sarcină. Și nu e de glumă cu ele: uneori acestea pot amenința mama și bebelușul, dacă cea dintâi poftește la lucruri ciudate, non-alimentare (pământ, lut, pietre, vopsea, gheață, cenușă).

Life Solutions îți dezvăluie mai jos ce deficiențe de substanțe indică cele mai comune pofte din timpul sarcinii:

  1. Dulciuri și ciocolată. Una dintre cele mai comune pofte este cea de ceva dulce, motivată de scăderea glicemiei, care se rezolvă mâncând mese mici și dese. Pofta de ciocolată e provocată de lipsa magneziului sau a vitaminei B în corp. Pentru a-i regla nivelul, consumă cereala integrale, oleaginoase, nuci și semințe, spanac.
  2. Mâncăruri picante. Curry, ardei iuți, ketchup picant – înainte de sarcină nu le suportai, acum nu te mai saturi de ele! Cauza ar putea fi faptul că te răcoresc, prin transpirația pe care o provoacă, ori faptul să îți „șochează” papilele gustative; medicina chineză spune că sunt semnul este un sistem imunitar scăzut.
  3. Murături, chips-uri, varză acră, lămâi. Cauzele pot fi un nivel scăzut de sodiu, cauzat de creșterea volumului de sânge în corp. Alimentele acre atrag gravidele din nevoia unei diete mai variate ori deoarece pot ajuta în combaterea grețurilor.
  4. Fructe și legume. Surprinzător, gravidele nu poftesc doar la junk food, ci și la alimente sănătoase. Pofta de fructe poate indica o glicemie scăzută sau un deficit de Vitamina C (iar dacă ai devora la orice oră piersici, ai nevoie de beta-caroten), cea de oleaginoase și legume – o lipsă de magneziu și fibre.
  5. Înghețată și produse lactate. Poftești la înghețată pentru că e dulce, te răcorește și conține lapte și, la fel ca în cazul iaurtului și brânzeturilor, e un semn că ai deficiență de calciu.
  6. Carne roșie. Aceasta este bogată în proteine și fier – de care au nevoie femeile însărcinate.
  7. Lucruri necomestibile. Poftele ciudate – cretă, pământ, gheață, pastă de dinți, detergent, săpun, cărbune – trebuie să te trimită rapid la doctor. Această afecțiune se numește pica și poate fi periculoasă, indicând deficiența de fier sau anemia.

Cu poftă de sănătate, nu uita să te informezi corect despre recoltarea celulelor stem ale bebelușului la naștere. Life Solutions este unicul reprezentant în România al băncii germane Vita34 și deține cel mai performant kit de recoltare de pe piață.

Lasă-ți grijile în banca de celule stem Vita 34 și bucură-te de viață!