Categorii
Sfaturi pentru gravide

4 lucruri pe care nu le știai despre sarcină

Teoretic, știm cu toții ce înseamnă să rămâi însărcinată și cum arată începutul unui drum la finalul căruia vei ajunge să ții în brațe altă ființă, parte din tine și din persoana iubită. Cei care au devenit deja părinți îți pot povesti cât de minunat e să-ți ții prima dată bebelușul în brațe sau cât te vei chinui cu nopțile nedormite 🙂 , dar poate nu știi nici tu, nici ei secretele de mai jos despre cele 9 luni de sarcină:

 

  1. Nu e atât de ușor să rămâi însărcinată. În filme și seriale, sexul neprotejat are mereu drept consecință o sarcină, dar în realitate lucrurile nu stau chiar așa… Până la 20 și un pic de ani, femeile au șanse mai mari să rămână însărcinate rapid, dar fertilitatea scade odată ce vârsta crește, la multe dintre noi. Avorturile spontane pot fi și ele o problemă. Practic, între 23 și 31 de ani ai cele mai mari șanse de a deveni ușor mămică. Studiile arată că 1 din 4 femei de 35 de ani are dificultăți în a rămâne însărcinată, iar șansele unei sarcini la ovulație scad la 7% în 3 luni, după vârsta de 40 de ani (cu alte cuvinte, din 100 de femei care încearcă să aibă un copil, doar 7 vor reuși în primele 3 luni de când încearcă).
  2. Sarcina aduce și beneficii mamei. Știm cu toate că a fi însărcinată înseamnă probleme cu somnul (pe care te-am învățat cum să le combați în articolul despre un somn liniștit în sarcină), grețuri matinale, dureri de spate și de picioare (știi și remediile naturale pentru neplăcerile sarcinii?) și multe alte neplăceri fizice. Dar există și multe beneficii majore pentru viitoarea mămică: părul îi cade mult mai puțin, pielea îi strălucește și unghiile îi sunt frumoase și sănătoase – toate datorită hormonilor din corp.
  3. Sportul face bine. Faptul că sportul nu este indicat în cele 9 luni este un mit despre sarcină care trebuie dărâmat! Mișcarea moderată te ajută să-ți controlezi greutatea, reduce șansele unui avort spontan și îți pregătește corpul de naștere, iar experții recomandă 150 de minute de activitate aerobică săptămânal (dar fără sporturi de contact sau exerciții în care trebuie să stai pe spate). Inactivitatea nu-ți face bine nici ție, nici bebelușului, deci fii activă în cele 9 luni, urmând sfaturile medicului legate de asta!
  4. Probleme mari, semne mici. Orice femeie însărcinată își face probleme legate de ce se poate întâmpla rău cu bebe, până la naștere. De aceea, trebuie să știi cum să interpretezi corect semnalele trase de organismul tău. O sângerare mică este normală la începutul sarcinii (când embrionul se lipește de peretele uterin ori după contactul sexual, mama având colul sensibil în această perioadă), de exemplu. Dar poate însemna și ceva grav: un avort spontan, o sarcină extrauterină, desprinderea placentei (spre finalul sarcinii). Deci mergi la medic, pentru a te lămuri: paza bună trece primejdia rea!

 

     Life Solutions – specialistul german în procesarea și stocarea celulelor stem, la naștere – îndeamnă toate viitoarele mămici să se documenteze atent despre sarcină și să pună medicului toate întrebările care le nedumeresc. Dar nici să nu uite de recoltarea de celule stem! Life Solutions îți recomandă cu încredere Vita 34, cea mai mare bancă privată de celule stem din Germania, fiind chiar partenerul exclusiv pe teritoriul României al acesteia.
Un consultant Life Solutions te poate oricând ajuta cu mai multe informații și răspunsuri la întrebările tale, la [email protected]. Lasă-ți grijile în banca Vita 34 și bucură-te de viață!