Categorii
Sfaturi pentru gravide

Afecțiuni hipertensive în sarcină

Cele 9 luni de sarcină sunt o perioadă în care te bucuri de ce va urma pentru familia ta, ai grijă de corpul tău și al bebelușului în formare și plănuiești un viitor luminos și sănătos pentru cel mic (luând în considerare recoltarea de celule stem la naștere, cu ajutorul Life Solutions și a băncii de celuile stem germane Vita 34). Dar cât ești însărcinată pot apărea și probleme de sănătate. Astăzi, îți explicăm cum stă treaba cu cea mai comună problemă medicală din sarcină – hipertensiunea.

În ciuda acesteia, gravidele suferinde nasc bebeluși sănătoși, fără probleme serioase, dar hipertensiunea poate fi periculoasă pentru amândoi. Afecțiunile hipertensive din timpul ei sunt clasificate în 4 categorii de către medicii specialiști:

 

  1. Hipertensiunea cronică. Aceasta complică în jur de 5% dintre sarcini (procent în creștere din cauza vârstelor din ce în ce mai mari ale mămicilor). Și este prezentă de dinainte de a rămâne însărcinată, apare până în săptămâna 20 sau nu dispare după 12 săptămână de la naștere. Viitoarea mămică poate avea hipertensiune medie (până la 179 cu 109) sau severă (peste 180 cu 110). Medicul știe exact dacă și ce medicamente sunt indicate în acest caz. Toate mămicile diagnosticate trebuie să fie monitorizate atent, să își facă teste în plus, ecografii care să urmăreacă evoluția fătului și să nască natural, dacă este posibil.
  2. Preeclampsia/eclampsia. Am scris deja despre preeclampsie și eclampsie și cât de periculoase sunt aceste afecțiuni care apar în timpul sarcinii.
  3. Preeclampsia suprapusă peste hipertensiunea cronică. Dacă ai fost diagnosticată deja cu hipertensiune cronică și acum ai rămas însărcinată, ai un risc mai mare să faci preeclampsie în sarcină (de exemplu, pacientele care au hipertensiune în primul trimestru au un risc cu 50% mai mare de a face și preeclampsie).
  4. Hipertensiunea gestațională. Apare după săptămâna 20 de sarcină și este o afecțiune ușoară pentru viitoarea mămică. 1 din 10 mămici e posibil să aibă tensiunea arterială crescută, șansele crescând pentru cele supraponderale. Pacientele au tensiunea mare (peste 140 cu 90), dar nu au exces de proteine în urină sau alte semne de afectare a organelor/preeclampsie/eclampsie. Aceasta dispare în intervalul de 12 săptămâni de după nașterea bebelușului, dar în 50% dintre cazuri se poate transforma în preeclampsie.

     Life Solutions, partenerul exclusiv pe teritoriul Romaniei, al celei mai mari bănci de celule stem din Germania, Vita34. Life Solutions oferă accesul gratuit la banca publică pentru clienții săi și rudele de gradul I. În plus, Life Solutions acordă suport financiar pentru transpantul cu celule stem în valoare de 100.000 euro, pentru toate bolile standardizate, în oricare centru de transplant.
Lasă-ți grijile în banca de celule stem Vita 34 și bucură-te de sarcină!