Categorii
Sfaturi pentru gravide

Sfaturi pentru gravide în sezonul rece

În ”acele” luni, există o mulțime de lucruri ce pun pe gânduri o gravidă. Toate, înspre sănătatea ei și a bebelușului. Și pentru că sezonul rece înseamnă multe exigențe particulare, altele decât în lunile ”îmbrățișate” de soare, vom propune câteva sfaturi.

Sperăm, dragă viitoare mămică, să-ți prindă bine chestiuțele pe care le-am cuprins în rândurile următoare. Iar dacă, din curiozitate măcar, te interesează și o bancă de celule stem din România, informațiile din încheiere îți vor prinde extraordinar de bine.

Sarcina în sezonul rece

Cele 40 de săptămâni constituie unul dintre cele mai frumoase momente din viața femeilor. Perioada nu este însă foarte ușoară. Înțelege mai bine doar cine trece sau a trecut printr-o sarcină. Magia clipelor de așteptare poate fi adesea întreruptă de preocupări, atât vizavi de sănătate, cât și de confort.

Contează să faci mișcare…

Dacă nu există contraindicații, se recomandă activitate fizică. Chiar dacă frigul numai la sport nu îmbie.

Cine nu reușește să ajungă la sală pentru yoga, pilates sau aerobic, se poate antrena acasă. Internetul e plin cu programe pentru gravide, foarte utile în îmbunătățirea circulației sanguine, întărirea spatelui și bazinului, tonifiere, controlarea greutății etc. Atât cât vremea permite, nu renunța nici la ieșiri în aer liber. Mersul pe jos (cel puțin 30 de minute) e numai bun împotriva retenției hidrice și pentru calmarea picioarelor umflate.

În general, se potrivește cam orice fel de mișcare ”blândă”. Se vor evita sporturile de iarnă, echitația, luptele etc., prea ”agresive” pentru mamă și făt, tocmai din cauza ”predispoziției” spre:

  • Traume abdominale;
  • Contracții uterine;
  • Pierderea echilibrului.

… Dar atenție la căzături

De câte ori te aventurezi pe-afară în căutare de aer proaspăt, amintește-ți că iarna aduce cu ea 2 mari inamici, anume zăpada și gheața. Că natura poate fi pe cât de-ncântătoare, pe-atât de plină de capcane.

Pe de altă parte, lună după lună, oricât de sportivă și activă ești de felul tău, se resimt mobilitatea și agilitatea, ambele tot mai limitate. Și din dorința de a lua cât mai mult contact cu spațiile deschise, te expui accidentărilor.

Dar nu te gândi că trebuie să te baricadezi în casă pân’ la primăvară. Pentru toate, leac există. Doar stai cu băgare de seamă pe unde calci și la ce pui în picioare. Adică, încălțăminte călduroasă, impermeabilă, cu talpă antiderapantă, fără tocuri.

Atenție la ce mănânci…

Printre preocupările viitoarelor mămici, se numără și afecțiunile sezonului. Deoarece gradele negative și oscilațiile termice vin la pachet cu tot soiul de viroze respiratorii. Iar în această perioadă, cu atâtea victime ale gripei, nivelul de alertă crește și mai mult.

Toate sunt motive să privești cu alți ochi ce așezi în farfurie. Dar nu ajunge să te privezi de cele câteva alimente de evitat în timpul sarcinii. Este indicat să pui accentul pe categorii care:

  • Favorizează dezvoltarea normală a fătului;
  • Acoperă necesarul crescut de nutrienți;
  • Contribuie la normalizarea presiunea sanguine;
  • Întăresc sistemul imunitar (conțin vitamina C);
  • Facilitează mecanismele digestive;
  • Încălzesc la propriu, sporind confortul termic.

Cap de listă rămân fructele și legumele de sezon bine maturate, consumate ca atare sau preparate după rețete sănătoase. Acestora li se adaugă:

  • Ceaiurile, excelente să ridice temperatura corpului sau ca remedii pentru gripă și răceală;
  • Lichidele (mai ales apă), care contribuie la o mai bună hidratare (pielea este vizibil afectată).

… Și la cum te îmbraci

În sezonul cald parcă e mai la îndemână… Un tricou larg, niște colanți, papuci flip flop și treaba-i ca rezolvată. Însă pe ger, vânt, ninsoare, cum faci să nu te ia zgribuleala sau vreo nătângă de gripă, dar fără să devii o saună mobilă?

E bine să folosești o îmbrăcăminte călduroasă, preferabil în mai multe straturi. Iar când condițiile impun, și impermeabilă, și respirabilă. Importantă este și accesorizarea cu fular, mănuși și tot ce te poate feri de curenții de aer și ger. Totuși, nu exagera cu înfofoleala. Uneori, prea mult chiar înseamnă prea mult. Ai mare nevoie să te simți comodă inclusiv în aventurile urbane printre nămeți și pe trotuare înghețate.

Dar cu silueta bine rotunjită, puține haine te vor mai încăpea. Așa că, poate fi o problemă. Însă nu și dacă te îndrepți către colecții premaman. Sau, și mai bine, oprește-te la geci și paltoane mărimi mai mari decât porți de obicei. Dacă tot au revenit la modă piesele supradimensionate, unele modele le vei putea integra în ținute și ulterior, odată ce-ți vei recupera silueta.

 LifeSolutions recomandă prudență și după sarcină

Toate aceste reguli (numește-le și așa dacă vrei) sunt de bun augur, indiferent cât de avansată e sarcina.

Grija nu e niciodată destulă. Mai bine prudență zi de zi, decât regrete după. Și nu vorbim doar despre măsurile de luat în lunile de ”dulce așteptare”, ci și despre ce se va întâmpla pe viitor.

Înainte să fie prea târziu, caută o bancă de celule stem România. LifeSolutions, prin parteneriatul exclusiv cu Vita 34, nu poate fi, ci ESTE alegerea optimă. Evident, în caz că părinții iau în calcul recoltarea celulelor stem ale nou-născutului.

Ca o paranteză, ca să știi cum stau lucrurile…

Vita 34 ocupă prima poziție în clasamentul băncilor germane de celule stem. Nu e doar cea mai acreditată și specializată de pe piață, ci și singura care are și bancă publică și oferă acces gratuit clienților săi la aceasta, dacă este necesară o altă probă pentru tratament.

Dat fiind ”istoricul” și experința companiei, părinții vor înțelege că LifeSolutions înseamnă soluția pentru o viață sănătoasă, trăită cu seninătate.

Acestea fiind spuse… Lasă-ți multele sau puținele griji în seama băncii Vita 34, specialistul german în recoltarea și stocarea celulelor stem! Și bucură-te de fiecare zi alături de puiul tău!