„Sunt atât de multe beneficii pentru o distanță mai mare între sarcini”, e de părere Warren Cann, psiholog și director executiv al Parenting Research Centre
În articolul „Dovedit clinic: a doua sarcină e mai ușoară decât prima” scriam că în corpul femeii există celule „antrenate pentru sarcină” care „își amintesc” de prima experiență a sarcinii și își îmbunătățesc funcția data următoare, astfel ca a doua sarcină să fie mai ușoară. Dar când este ideal să apară al doilea copil?
Lăsând anii să treacă prea mult, există riscul ca femeile să se lovească de imposibilitatea de a mai concepe. Dacă vârsta mamei e un factor esențial în alegerea momentului, existând studii clinice care atestă că după 35 de ani rezerva ovariană scade dramatic, un alt element de luat în seamă este etapa de dezvoltare în care se află primul copil.
O diferență de cinci ani sau mai mare între frați, ideală?
Începând cu vârsta de 5 ani, un copil este deja conștient de locul său în familie, așa că apariția unui frate nu va duce la gelozie sau la sentimentul de abandon. La 5 ani, copilul are deja propriul sistem de rezolvare de probleme și de gestionare a propriilor emoții și reacții. Tot în această etapă de evoluție, copilul este deja independent. Nu va mai avea nevoie (atât de mult) de ajutorul mamei în privinţa spălatului, îmbrăcatului, mâncatului; ba, mai mult, va fi capabil să îndeplinească mici sarcini domestice. Așadar, o diferență de cinci ani sau mai mult între frați ar putea să fie benefică familiei și relațiilor fraternale.
Mulţi medici le recomandă mamelor să păstreze cel puţin un an distanţă între o naştere şi sarcina următoare, pentru ca organismul să fie în forma anterioară perioadei de graviditate şi să facă faţă cu brio noii provocări, scrie mom365.com. Tonusul viitoarei mămici va fi mai bun, rezervele de calciu şi de fier vor fi refăcute, kilogramele în plus de la prima sarcină vor fi, de cele mai multe ori, eliminate.
Distanțe de până la șase luni între frați pot duce la boli
Studiile au arătat că acest lucru este necesar și pentru copil. Comparativ cu o distanță mai lungă între perioadele gestaționale, copiii concepuți la o diferență de până la șase luni au șanse mai mari de prematuritate și de a cântări ori măsura mai puțin la naștere.
”Perioadele mai mari între sarcini permit mamei să se bucure de fiecare copil în parte, să aibă timp de calitate cu fiecare frate în parte”, spune Warren Cann, psiholog și director executiv al Parenting Research Centre. „Sunt atât de multe beneficii pentru o distanță mai mare între sarcini”, e de părere clinicianul.
Mai mult, un studiu citat de practicalparenting.com.au., arată că distanțele mai mari între copii pot îmbunătăți abilitățile de citit și matematice ale fraților mai mari. Frații între care e o diferență mai mare de doi ani au avut rezultate mai bune la școală decât cei de vârstă foarte apropiată. Acest lucru a fost explicat prin faptul că acești copii au avut parte de mai mult timp individual cu părinții decât cei născuți unul după altul.
Grija pentru copii prin recoltarea de celule stem
Indiferent de cât de mare sau de mică este diferenţa de vârstă între frați, există un aspect universal valabil: grija pentru copiii pe care i-ai adus pe lume. Această grijă se poate materializa, printre altele, prin recoltarea de celule stem.
Celulele stem din sângele din cordonul ombilical pot salva frați bolnavi. Cea mai bună alegere intr-un transplant alogen sunt celulele stem recoltate de la un frate sau de la o soră. De obicei, frații au țesuturi compatibile. Celulele au proprietatea de a înlocui complet sistemul hematopoietic al unui copil, când apar afecțiuni precum diabetului juvenil, leziuni cerebrale infantile, tulburărilor hematopoietice (de exemplu, anemia aplastică), ori imunodeficiențe. Asemenea rupturilor de os și rănilor care se vindecă mult mai repede la copii decât la adulți, vitalitatea celulelor stem scade odată cu vârsta. Celulele stem recoltate la naștere nu au suferit nicio leziune a ADN-ului, precum cele din măduva osoasă sau sânge periferic. Cel mai bun moment pentru recoltarea celulelor stem este, așadar, la naștere.
Vita 34 din Germania a fost prima bancă privată de celule stem din Europa. Life Solutions, partenerul exclusiv al Vita 34 în România, permite părinților să recolteze atât sângele din cordonul ombilical, cât și țesutul de cordonul ombilical, ajutând astfel la mai multe posibile aplicații.
LifeSolutions recomandă și încurajează viitorii părinți să recolteze sângele și țesutul din cordonul ombilical. Calitatea germană oferită de LifeSolutions, siguranța procesării și stocării probelor și implicarea băncii Vita34 în cercetare, fac din LifeSolutions și Vita34 cei mai buni parteneri ai viitorilor părinți.