Categorii
Sfaturi pentru gravide

Educația copiilor poate începe chiar din perioada intrauterină

Oricât de paradoxală pare aserțiunea că pruncii încă nenăscuți pot fi educați, aceasta este adevărată. Ceea ce faci când ești gravidă poate avea un impact semnificativ asupra dezvoltării creierului copilului și inteligenței sale, la fel de mult ca și ceea ce faci după ce naști, notează mai multe publicații de profil.

Pentru că lichidul amniotic este un excelent conductor pentru sunete, poți comunica chiar din perioada intrauterină cu micuțul tău.

Fundamentul limbajului începe chiar în uter și, până la al treilea trimestru de sarcină, bebelușul tău poate memora sunetele pe care le  aude în mod regulat, notează publicația www.parents.com

Expertul în parenting Miriam Stoppard, citată de motherandbaby.co.uk și beingtheparent.com susține că „bebelușii pot să audă încă de la vârsta de 16 săptămâni, iar – până la 27 săptămâni – toate conexiunile de la ureche la creier sunt funcționale”. Studiile mai arată că nou-născuții răspund la accente său limbaje pe care  le aud în mediul intrauterin – cei născuți în familii bilingve răspund la ambele limbi încă de la naștere.

Prima formă de educație pe care o poți exercita asupra copilului tău este disciplinarea lui chiar de când este în burtica ta. Copilul  va adormi mai ușor seara dacă va auzi melodia pe care a ascultat-o încă din perioada intrauterină, la culcarea ta. Alege o melodie liniștitoare seară la culcare, pe care să o asculți pe perioada gravidității, iar când vei naște și vei dori să îți liniștești copilul, pune acea muzică. Efectul asupra micuțului tău te va surprinde.

Muzica ajută la dezvoltarea creativității și inteligenței bebelușului

Pe de altă parte, oamenii de știintă au descoperit că gustul muzical este format la copil înainte de naștere, scrie medsity.com. În plus, s-a dovedit că ascultarea de către mamă a unei muzici clasice intărește neuronii  copilului și promovează formarea unei relații funcționale strânse între emisferele creierului. Ca urmare, copilul are o mai mare capacitate de a învăța, de a iubi lectura și limbile străine. Psihologii recomandă: muzica clasică are o influență mai fructuoasă asupra dezvoltării estetice a copilului. Mulți specialiști recomandă mai ales muzică lui Mozart pentru că are o combinație reușită de sunete noi și repetitive care le face plăcere bebelușilor.

Pe de altă parte, muzică te poate ajută să te relaxezi sau să-ți revii atunci când suferi de grețuri. Iar dacă mamă este relaxată, acest  lucru este extrem de benefic pentru bebeluș, datorită endorfinelor. Atunci când simțim bucurie și fericire, creierul nostru produce  hormoni ai fericirii iar dacă ne supărăm, glandele suprarenale produc hormoni de stres-catecolamine. Deoarece între mamă și copil – prin  placentă – se produce un schimb activ de substanțe, toate experiențele emoționale ale mamei îndată ajung pană la copil: el aproape sincron  cu mama lui zâmbește sau face grimase. „Bebelusii nenăscuți adoră muzica – ajută la eliberarea substanțelor chimice responsabile de starea de fericire, precum serotonina, care determină copilul să se simtă calm și mulțumit”, afirmă expertul în parenting Miriam Stoppard. După naștere bebelușul tău își amintește și retraieste toate sentimentele bune asociate cu muzică de fiecare data când o aude.

O alta recomandare a specialistilor este sa cânti cântece de grădiniță, în timpul sarcinii.

Da, nu este prea devreme să începi să practici acest obicei. Expertul în parenting Miriam Stoppard declară: „Se știe că bebelușii pot  – încă din uter – să preia tonurile joase și înalte și cadențele din vorbire. Poți ajuta bebelușul să se acomodeze prin intonarea unor  cântece cu ritm clar, iar cântecele de grădiniță sunt ideale. După ce bebelușul vine pe lume poți cântă aceleași cântece pentru a-l  liniști și calmă.

O stare de liniște sufletească aduce și gândul că toate detaliile nașterii sunt puse la punct. Unul dintre acestea este recoltarea de celule stem la naștere. Despre rolul celulelor stem în viitorul copilului tău, procedură, tehnologie și prețuri, poți consulta un reprezentant LifeSolutions.