Categorii
Sfaturi pentru gravide

Sportul în sarcină: de dorit sau de evitat?

Păstrarea formei fizice este importantă în nașterea naturală, dar și la refacerea după operația cezariană

În principiu, orice gravidă poate face sport. Exercitiile fizice oferă o multitudine de beneficii viitoarelor mămici: le pregătește pentru naștere iar după asta fac mai rapidă recăpătarea siluetei. Menținerea mușchilor abdominali tonifiați ajută la scurtarea travaliului și a expulziei, la refacerea abdomenului după naștere. Afecțiunile musculo-scheletale apar mult mai rar în cazul acestora. În plus, sportul are o importanță în prevenirea instalării diabetului gestațional. Pe de altă parte, eliberarea endorfinelor din timpul activității fizice ajută gravida, o umplu de energie și o relaxează.

Mare parte a antrenamentelor gravidei ar trebui să vizeze restabilirea și menținerea funcționalității și a unei posturi corecte pe parcursul sarcinii.

Sporturi recomandate în sarcină

Sporturile de apă, aquagym-ul, înotul (ce servesc ca un masaj limfatic natural, ajutând la eliminarea toxinelor și la tonifierea și relaxarea mușchilor), plus yoga și exerciții de stretching pe grupa musculară cvadriceps, genuflexiunile făcute corect, care să antreneze și fesierii (aceștia stabilizează pelvisul), plus exercițiile de izometrie efectuate într-un ritm lent și bicicleta statică sunt sporturile recomandate în sarcină.

Dintre exercițiile izometrice se recomandă „Scaunelul”, care se referă la imitația poziției de stat pe scaun, sprijinit de perete sau nu, cu spatele drept. Menține poziția timp de 15 secunde, ridică-te în picioare pentru 10 secunde. Repetă mișcarea de 5 ori. Un alt exercițiu este cel de ridicare a șezutului, din poziția culcat pe spate, ce are ca scop menținerea corpului ridicat, cu picioarele la 45 de grade, timp de 15 secunde. „Statul intr-un picior” presupune, asa cum ii spune si numele, flexia pe un picior sau altul timp de 15 secunde.

Contracandidatele la sport

Unele femei, însă, au condiții preexistente sau sunt diagnosticate pe perioada gravidității cu risc de naștere prematură, ceea ce le face candidate doar la mersul vioi pe jos, ca modalitate de mișcare fără riscuri asupra sarcinii.

„Placenta previa”, problemele cu tensiunea, cu uterul, o amenințare de naștere prematură sau de avort spontan sunt afecțiunile ce trebuie să limiteze efortul fizic al gravidei. Efortul fizic din timpul antrenamentelor poate duce la creșterea bruscă a tensiunii arteriale, care poate da dureri de cap și amețeală sau poate crea presiune în zona abdominală, un factor agravant la gravida cu probleme medicale.

În plus, pentru orice gravidă, cu sau fără probleme de sănătate, sportul devine mai problematic în ultimul trimestru de sarcină.

Indiferent dacă sunteți candidatele ideale pentru a face sport în sarcină sau optați doar pentru urcat scări ori mers vioi pe parcursul gravidității, nu uitați de kitul de celule stem Life Solutions. Alături de minunatul dar al vietii, recoltarea de celule stem la naștere e darul pe care îl poti face copilului tău pentru a-i asigura un viitor în care posibilele afecțiuni grave să fie mai ușor de abordat.

Life Solutions este specialistul german în recoltarea, procesarea și stocarea celulelor stem la naștere. Life Solutions este unicul reprezentant din România al celei mai mari bănci de celule stem din Germania, Vita34, a doua ca mărime din Europa. Probele recoltate în țara noastră sunt stocate în laboratoarele băncii din Germania și beneficiază de întreg know-how-ul german.