Suntem în plină vară, iar mersul în vacanță este pe lista de „must do” a oricărei familii. Gravida care urmează să plece în concediu trebuie să evite o serie de lucruri ce ar putea să îi pună în pericol sarcina. Life Solution, expertul german în recoltare celule stem, este alături de viitoarele mamici cu câteva sfaturi înainte de vacanță.
Consumarea de sushi sau pește crud
În timpul sarcinii e de preferat să nu mănânci sushi, pește crud sau crustacee, alimente cu care te întâlnești mai ales vara. Riscul este de a contracta toxoplasmoză. Pentru că nu poti verifica proveniența și prospețimea cărnii de pește pe care urmează să o mănâni, e de preferat să eviți aceste alimente.
Epilarea cu ceară
Îndepărtarea părului inestetic de pe corp este una dintre preocupările unei femei mai ales vara sau înainte de a merge în concediu. Modificările hormonale specifice sarcinii pot să cauzeze o dezvoltare excesiva a părului de pe corp, așa că o gravidă nu va putea evita epilarea. Recomandată este epilarea cu lama de ras. Epilarea cu ceară, mai ales în sarcina avansată, poate provocă nașterea prematură. Pielea tinde să fie mai sensibilă pe perioada sarcinii, așa că procedeul ar putea fi mult mai dureros, putând provocă inclusiv contracții nedorite. Totodată, cremele depilatoare trebuie evitate, deoarece conțin substanțe chimice al căror impact asupra sarcinii nu este cunoscut.
Dușuri fierbinți
În timpul duşurilor şi băilor, temperatura apei trebuie să fie păstrată în limita de 36-39 grade Celsius. Apa prea fiebinte poate constitui un pericol pentru făt.
Lipsa mișcării
Practicarea de yoga sau pilates, plimbările zilnice în parc sau înotul sunt necesare în sarcină. Vara parcul este și o sursă de îmbunătățire a stării de spirit (studiile au demonstrat că observarea păsărilor are efect antidepresiv). Beneficiile activităților fizice sunt multiple: stimulează sistemul imunitar, au rolul de a te menţine în formă, previn şi atenuează edemele, îmbunătăţesc circulaţia şi ajută la susţinerea burticii. Sedentarismul va afecta negativ evoluția sarcinii.
Consumul de carne insuficient preparată termic
Carnea în general, nu doar cea de pește, este de preferat să o pregătești acasă în timpul sarcinii, pentru că poți controla dacă prepararea termică este suficientă. O carne prepartă „în sânge” poate transmite toxoplasmoza. În consecință, nu sunt indicate în sarcină carnea afumată, cea crudă sau semi crudă, pentru că există risc de infecție cu parazitul Toxoplasma gondii. Nou-născuții ale căror mame sunt infectate sau persoanele cu un sistem imunitar slăbit pot dezvolta complicații grave ca urmare a toxoplasmozei.
Mâncatul pentru doi
Este esenţial să încerci să ai o greutate normală încă înainte de a rămâne însărcinată, deoarece acest lucru te va feri de hipertensiune în sarcină sau de riscul de a naşte prematur. Odată instalată sarcina, multe femei consideră – în mod eronat – că trebuie să mănânce pentru doi. În concediu, vara, tentațiile culinare pot fi foarte mari. Nutriţioniştii atrag atenţia asupra unui aspect important al alimentaţiei prenatale: consumul caloric trebuie mărit doar începând cu cel de-al doilea semestru de sarcină cu aproximativ 300 de calorii pe zi.
Epunerea la căldură/soare
Căldura excesivă și radiațiile solare nu fac bine fătului care se dezvoltă în pântecele tău. Dacă vacanța de vară urmează să ți-o petreci la mare, cere mai întâi acordul medicului ginecolog. Pe plajă trebuie să stai tot timpul sub umbrelă și să te hidratezi foarte bine.
Life Solutions este alături de viitoarele mamici prin serviciile de recoltare, transport și stocare a celulelor stem din cordonul ombilical la nașterea bebelușului. Viitorii părinți trebuie să știe că este important să recolteze, proceseze și stocheze celulele stem ale copilului la naștere pentru a le oferi, cel puțin sub aspect medical, un viitor fără griji. Puteți obține toate răspunsurile la întrebările dumneavoastră de la un consultant Life Solutions la adresa: [email protected].