Categorii
Sfaturi pentru gravide

Gravida în izolare. Zece ponturi pentru o carantină ușoară

„O situație dificilă, spun filosofii stoici, e ca un antrenor. Te poți folosi de ea să-ți dezvolți o virtute…” („Arta de a trăi în vremuri de criză”, de Mircea Miclea, fondatorul Școlii Cognitive în psihologia românească)

 

Pandemia de coronavirus ne pune față în față cu o situație total nouă. Frica de necunoscut ne provoacă dificultăți de concentrare, tulburări de somn, furie, îngrijorare, atacuri de panică, stare de neputință, tristețe. A fi însărcinată într-o perioadă de criză sanitară globală este o mare provocare. Femeia însărcinată trebuie să facă față acum nu doar schimbărilor hormonale și fiziologice specifice sarcinii. Ci confruntării cu o situație nouă: izolarea și intrarea automată într-o categorie de vulnerabilitate față de acest nou virus. Asta pentru că schimbările imunologice pe parcursul sarcinii le fac pe gravide mai susceptibile a contracta infecții respiratorii virale, inclusiv COVID-19.

 Life Solutions, ce aduce în România cea mai experimentată bancă privată de celule stem din Europa – Vita 34, oferă cititoarelor sale câteva ponturi pentru a face mai ușoară carantina recomandată de guvernanți.

  1. Putem controla ceea ce gândim

Trebuie să știți – de la bun început – că singurul lucru pe care îl putem controla este ceea ce gândim. În fața aceleiași situații, persoane diferite au reacții și emoții diferite. Frica ne ține pe loc, dezorientați și șovăielnici.

  1. Un program bine stabilit

Să nu uităm nici că anxietatea, ca stare de îngrijorare ce se hrănește cu cele mai sumbre proiecții de care este capabilă mintea noastră, poate fi învinsă, în formele ușoare, de un program bine stabilit, de activități zilnice care să ne țină mintea ocupată și de o rutină liniștitoare.

Încercați, pe cât posibil, să vă păstrați sau induceți o rutină care să cuprindă activități cât mai diverse: e momentul să refolosiți bicicleta de apartament, să meditați, să faceți ordine în documente, să amenajați camera copilului etc. „O criză ne scoate din ordinea firească a vieții, dar dacă întâmpinăm ziua de mâine cu un plan, nu cu o nouă teamă, devenim mult mai puțin vulnerabili la ce ni se întâmplă în prezentul imediat, scrie Mircea Miclea, fondatorul Școlii Cognitive în psihologia românească, fost Ministru al Educației în articolul „Arta de a trăi în vremuri de criză”. Desigur că dacă cele de mai sus nu rezolvă problema, se poate apela la personal specializat – terapeuții. O consiliere psihologică sau psihoterapia se pot face și din izolare, pe Skype sau alte platforme de comunicare la distanță.

  1. Exerciții de autocunoaștere – conștientizarea emoțiilor

Life Solutions vă propune, apoi, să deschideți un caiet și să răspundeți la întrebarea „Ce anume vă sperie în izolare?” A conștientiza o frică și a o aduce din sfera emoționalului în cea a raționalului e un mare pas înainte.

  1.  Exerciții de autocunoaștere – introspecția

Apoi, pe o altă pagină, notați ce beneficii vă aduce carantina? Să nu uităm că a fi singur poate fi un moment prețios pentru că este o foarte bună ocazie de introspecție care poate deschide persective noi despre sine. „Criza oferă și șansa enormă a dezvoltării personale… Caracterul nu se dezvoltă în lux și siguranță, ci în confruntare cu asprimea realului (N. Hartman)`. Avem șansa de-a ieși din criză mai buni decât am intrat”, atrage atenția tot Mircea Miclea.

Ganditi-vă, așadar, care sunt beneficiile statului acasă. Permiteți-ne să scriem noi primul rând din fila dvs.: „am mai mult timp pentru citit cărți sau ascultat podcasturi despre creșterea copilului, despre sarcină și mai mult timp cu partenerul meu, tatăl viitorului nostru copil etc.”.

  1. Exerciții de autocunoaștere – schimbarea perspectivei

Apoi, rețineți că ameliorarea unei stări se obține prin schimbarea de perspectivă. Încercați să vă uitați la situația care vă frământa din mai multe puncte de vedere.

  1. Informați-vă din surse sigure, o dată pe zi

Pe de altă parte, e foarte ușor să te pierzi pe tine și propriul echilibru atunci când, în orice direcție ai privi, vezi oameni speriați, care vorbesc numai despre această pandemie. Știrile de la TV sau din online sunt alarmiste în această perioadă. Ce ar fi să verificați noutățile doar o dată pe zi?! Și, în loc să vă concentrați excesiv pe cifre alarmante, să vă direcționați atenția pe indicațiile primite, pe moduri de a vă menține în siguranță.

  1. Revenirea la vechile hobby-uri

Incertitudinea, neprevăzutul ne pot produce, pe lângă frică, stări depresive. Trăite dureros ca gol interior, ne lasă lipsiți de vitalitate. Life Solution propune ca, decât să așteptăm să ne simțim fericiți, să ne implicăm în activități care să ne dea o stare de bine: un hobby la care ați renunțat demult pentru că ați fost suprasolicitate cu task-urile de la birou sau cu viața de familie – reluați pe cont propriu studiul unui instrument, (re)apucați-vă de pictat sau citiți cărți de puericultură.

  1. Folosiți cu încredere rețelele de socializare

Pe de altă parte, deși distanțarea socială este necesară, asta nu înseamnă că nu putem rămâne în legătură cu oamenii apropiați. Ne putem folosi de telefon sau platformele de social media pentru a rămâne conectați unii la alții – „conversațiile cu oamenii importanți nouă sunt deosebit de valoroase în reducerea nivelului de stres resimțit și sunt un bun prilej de împărtășire și validare reciprocă a sentimentelor”, scriu specialișii Centrului Medical Bellanima.

  1. Construiți în jurul dvs. o comunitate

Rețelele de socializare pot reactiva unele relații mai vechi sau facilita cunoașterea unor oameni noi – pe cei din grupurile de mămici, de pe forumurile de discuție despre sarcină. Totodată puteți ține un jurnal – video despre sarcină, și astfel să construiți în jurul dvs. o comunitate, în care să vă susțineți reciproc.

  1. Dați noi valențe relației cu partenerul și cu viitorul copil

Pe de altă parte, să nu uităm că se poate întâmpla ca sentimentul de gol sau de stranie singurătate să fie trăit chiar și în afara crizei sanitare ori a carantinei, într-o relație. Ne putem simți confuzi și contrariați când partenerul nostru rămâne surd sau orb la cererile noastre de atenție sau la nevoia noastră de afecțiune. Izolarea în casă cu partenerul poate fi o bună ocazie de a îmbunătăți relația, de a strânge legăturile între voi, inclusiv cu ființa care așteaptă să vină pe lume și să vă aibă ca părinți echilibrați.