Dacă pe timp de pandemie poți amâna o vacanță sau evenimente cu participarea unor grupuri mari de oameni, amânarea unei nașteri este imposibilă. Viitoarele mămici trebuie să se adapteze noilor politici ale spitalelor, ca de exemplu intrarea în instituția medicală fără însoțitor. Lipsa suportului partenerului într-un moment atât de important poate să aducă disconfort, sau chiar panică gravidei. „Există frica de a nu contracta COVID-19, suprapusă peste vulnerabilitatea pe care o resimte o femeie însărcinată”, spune moașa Allison Petrides pentru publicația Romper.
De la amânarea ecografiilor la consulturile online, pâna la schimbări radicale ale planurilor cât privește nașterea, gravida pe timp de pandemie trebuie să se adapteze unor situații și timpuri haotice. Spitalul public la care plănuia gravida să meargă poate fi închis, pentru a primi doar paciente cu coronavirus, iar spitalele private pot fi rechiziționate – pe timp de pandemie – de către guvern, dând peste cap planurile gravidei de a naște cu echipa de medici cunoscută.
„Există tendința, printre gravide, de a părăsi orașul de reședință, pe care îl consideră un focar de coronavirus, pentru a se muta în casele de la țară, sau cu părinții, în orașe de provincie mai puțin afectate de pandemie”, mai spune Allison Petrides, de la Gentle Beginnings Doula Services, dând exemplul viitoarelor mămici cu reședința în New York, un fel de Lombardia a infectării în SUA.
Odată ajunsă în spital, gravida poate vedea în fața ochilor o imagine de film distopic – medici și asistenți echipați până în dinți cu măști ori salopete de protecție, spune o moașă de la The Birth Lounge. Medicii sunt cei mai expuși îmbolnăvirii cu coronavirus, așadar o astfel de priveliște nu e imposibilă. Mămicile trebuie să ia în calcul orice scenariu, pentru a fi pregătite psihic noii situații provocate de epidemie.
Pe de altă parte, dacă medicii ori clinicile anulează consulturile, e bine să țineți legătura cu medicul dvs ginecolog, via WhatsUp sau platforme video de comunicare, pentru a-l ține la curent cu evoluția sarcinii și pentru a obține cât mai repede sfaturi.
Cursurile de parenting, de respirație sau de naștere naturală ori psihoterapia post-partum se pot organiza și online; le puteți – așadar – urma în continuare, chiar dacă pandemia v-a restricționat ieșirile și întâlnirile de grup.
Indiferent de opțiunile de naștere, viitorii părinți trebuie să fie informați corect și despre recoltarea celuelor stem la nașterea copilului. Life Solutions, specialistul german în recoltarea și stocarea celulelor stem la naștere în cea mai mare bancă de celule stem din Germania, Vita 34, vine în sprijinul părinților cu informații corecte și oferte speciale, pe site: www.lifesolutions.ro/oferta.