Categorii
Sfaturi pentru gravide

Coronavirusul și maternitatea. Protocolul pentru mămici infectate

Mămicile fac cunoștință cu copiii lor abia la 15 zile de la naștere

Traversăm o perioadă de criză sanitară globală, ce s-ar putea prelungi pe o perioadă nedeterminată. Gravidele fac parte din grupul de risc, alături de vârstnici și de cei cu afecțiuni oncologice, cardiace, diabet, boli imunologice, HIV. Life Solutions, specialistul german în recoltarea și stocarea celulelor stem la naștere în cea mai mare bancă de celule stem din Germania, Vita 34, vine în sprijinul părinților cu informații corecte despre cum pandemia poate afecta viitoarele mămici.

„Interzicerea vizitelor la spital a lăuzei și nou-născutului s-au dovedit benefice”, spune un cadru medical de la o maternitate franceză. Regulile în spațiul european variază de la acceptarea însoțirii gravidei în spital de către un aparținător, la interzicerea intrării în spital a partenerului. În primul caz,  însoțitorul trebuie să își dea acceptul de a se izola alături de viitoarea mamă. „Odată ce se iese din cameră se pleacă definitiv din spital”, spune – pentru Paris Match – o moașă franceză.

„Bineînțeles, viitorul tată ce însoțește gravida trebuie să fie asimptomatic și să poarte mască”.

Gravidele cu coronavirus

Prima cale de atac a coronavirusului este afectarea aparatului respirator superior. Sarcina însăși îngreunează respirația, este un fenomen natural. Dar la o gravidă cu coronavirus, respirația ajunge să se facă cu un foarte mare efort. În formele grave ale bolii se ajunge la intubare și ventilație artificială, plus realizarea anticipată a cezarienei, pentru salvarea mamei. Acestor gravide cu coronavirus aflate în prag de naștere trebuie să li se inducă coma artificială iar bebelușii lor vor fi tratați în secția de neonatologie.

Aceste femei vor face cunoștință cu copiii lor la 2-3 săptămâni de la naștere. „Pentru noi, cadrele medicale, este destul de emoționant să trăim aceste momente, pentru că suntem îngrijorați de respectivele cazuri și e mișcător apoi să asistăm la întâlnirea copiilor cu mamele lor, cărora trebuie să le povestim contextul, întrucât ele nu au nicio amintire a evenimentului”, declară – pentru publicația Paris Match – moașa Sophie Guillaume.

Pacientele cu forme ușoare de COVID-19 au născut cu bine, cu excepția simptomelor de gripă și febră. Aceste femei au putut să țină nou-născutul cu ele în cameră. Măsurile de protecție luate în aceste cazuri de către spitalurile franceze, scrie Paris Match, sunt purtarea măștii igienice de către mamă, mai ales în momentul alăptării, dar în restul timpului pătuțul bebelușului este așezat la 2 metri de mamă. Se impune și folosirea de echipament medical de protecție de către personalul medical la manipularea nou-născutului.

Cât privește transmiterea virusului de la mamă la făt, „suntem aproape siguri că nu se face transmiterea pe verticală, cel puțin după informațiile pe care le avem până acum despre virus”, mai spune cadrul medical citat de Paris Match.

„Am avut și bebeluși ale căror teste pentru coronavirus au ieșit pozitive, dar care au avut o evoluție bună. S-au vindecat alături de mamele lor, la domiciliu”, a mai declarat Sophie Guillaume. „Nu am avut cazuri de evoluție negativă la bebeluși”, spune moașa, angajată a spitalului universitar The Necker–Enfants Malades Hospital, din arondismentul 15 al Parisului.

Dacă lăuzele cu COVID-19 stau în spital timp de minim 14 zile, într-un izolator cu bebelușul, proaspetele mămici neinfectate vor fi externate mult mai repede decât în mod normal, la „12, maxim 48 de ore de la naștere”, conform protocoalelor de urgență implementate de medicii din Strasbourg și la 48 de ore în restul Franței.

Cât privește noile metode de lucru pe timp de pandemie, cadrul medical citat de Paris Match spune că au avut cursuri de formare pe îmbrăcarea/dezbrăcarea echipamentelor de protecție, dezinfectare și cursuri pentru prelevarea de probe la cei cu potențial de a fi contaminați cu coronavirus.

În spitalele din Franța s-a dedicat personal special pentru pacienții infectați. Cu toate acestea, se muncește peste program. Au participat ca voluntari și studenții în ani terminali la facultăți de profil, care știu să se ocupe de gravide și de nou născuți.

Referitor la sfatul dat viitoarelor mame, moașa  Sophie Guillaume spune că prospetele mămici au nevoie de repere în izolare, un pediatru care să le îndrume, online, prin labirintul plin de necunoscute pe care maternitatea îl reprezintă.