Categorii
Sfaturi pentru gravide

Sfaturi pentru gravidele care lucrează cu publicul în vreme de pandemie

Colegiul Regal de Obstretică și Ginecologie din Marea Britanie a publicat un ghid pentru femeile gravide și familiile lor, de conduită pe timp de pandemie. Un capitol este dedicat femeilor însărcinate care lucrează cu publicul în această perioadă de criză sanitară globală. Pe 15 mai se încheie starea de urgență, deci pentru mulți dintre noi munca la birou va fi reluată. Life Solutions selectează cele mai importante informații din acest ghid pentru cititoarele sale, printre care sigur sunt viitoare mămici care au meserii ce le expun la contracararea coronavirusului. Life Solutions, specialistul german în recoltarea și stocarea celulelor stem la naștere în cea mai mare bancă de celule stem din Germania, Vita 34, vine în sprijinul părinților cu informații corecte despre cum pandemia poate afecta viitoarele mămici.

Spălarea frecventă a mâinilor, duș de fiecare dată când revenim acasă după o ieșire la muncă sau în oraș și spălarea imediată a hainelor cu care am ieșit din casă – sunt sfaturi de care trebuie să ținem cont, fie că suntem gravide fie că nu.

Trebuie știut de la bun început că toate gravidele sunt clasate ca făcând parte din grupul de maximă vulnerabilitate în fața coronavirusului. Dacă sunteți gravidă și lucrați cu publicul, perioada prin care trecem o resimțiți – cu siguranță – ca fiind teribil de stresantă.

Trebuie să știți că în circuitul medical, cadrele medicale – deci inclusiv femei gravide din domeniul sanitar (doctorițe, asistente, infirmiere, moașe, laborante care lucrează cu produși biologici etc.) urmează un tratament preventiv cu Plaquenil (400 mg) luat la 21 de zile. Cadrele medicale care lucrează direct cu pacienți bolnavi de COVID-19 urmează un alt protocol terapeutic, cu doze administrate mai des. Plaquenilul se poate administra și în sarcină, dar sub stricta supraveghere a unui medic.

Medicina muncii din Marea Britanie prevede – în perioada de criză sanitară – ca femeile gravide în primul și al doilea trimestru de sarcină (sub 28 săptămâni de sarcină) fără condiții medicale suplimentare gravidității să lucreze cu publicul, dar luându-și precauțiile necesare – măști și mănuși de protecție.

Trebuie precizat că există grade diferite de risc și în funcție de meseria gravidei – cele mai expuse meserii sunt secțiile de terapie intensivă, cele destinate afecțiunilor pulmonare/respiratorii și cinematografele, sau locurile cu flux mare de populație (atenție, din 15 iunie se deschid în România muzeele). Gravidele care lucrează în unități medicale de urgență trebuie să poarte echipament medical de protecție special.

Gravidele aflate în trimestrul 3 de sarcină (peste 28 de săptămâni) sau cele care suferă de boli cardiace ori pulmonare trebuie să practice distanțarea socială, deci să lucreze de acasă.

Se recomandă ca aceste gravide să discute cu Departamentul de Resurse Umane al instituției pentru a-și negocia lucrul de acasă.

De asemenea, în Marea Britanie, guvernul a publicat ghiduri de procedură pentru cetățenii care locuiesc cu persoane vulnerabile, printre acestea fiind enumerate și gravidele.