Categorii
Sfaturi pentru gravide

Șase lucruri tabu despre maternitate

Nu ți le spune nimeni, dar te confrunți cu ele!

 

Maternitatea este, probabil, cea mai frumoasă perioadă din viața unei femei, dar sunt o serie de provocări despre care – în general – mămicile evită să vorbească, pentru a nu fi judecate. Provocări despre care Life Solutions își propune să scrie astăzi, pentru a veni în întâmpinarea întrebărilor viitoarelor mămici și a face mai ușoară tranziția către o etapă nouă din viața fiecărei femei.

Life Solutions a adus în România specialistul german în procesarea și stocarea celulelor stem – este vorba despre Vita 34.

Sentimentul de incompetență

Psihologul Ana Savin scrie în cartea „Totul se întâmplă înainte de șase ani” despre sentimentele proaspetelor mame. „Mamele cărora le vorbesc de ani de zile, în situaţia lor de paciente sau prietene sau colege, mi-au spus că de când au născut primul copil, de când s-au întors de la clinică şi au început să se ocupe de el, se simţeau prea puţin sigure de ele însele. Marea majoritate a mamelor sunt îngrozite în momentul în care îşi dau seama că pentru prima oară în viaţa lor sunt pe de-a întregul responsabile de viaţa unei fiinţe. În faţa acestei responsabilităţi, cu care se regăsesc investite atât de brutal, numeroase mame au tendinţa de a se simţi incompetente”.

Bunicii acaparatori

Odată ce ai născut, părinții și socri devin bunici. Cu toții sunt entuziasmați că au un nepoțel sau o nepoțică. Unii, însă, devin intruzivi, acaparatori. Unele bunici sunt atât de grijulii încât ajung să te îndrume la tot pasul, să te corecteze, să facă lucrurile în locul tău, invocând experiența lor. Nimeni nu poate contesta ajutorul imens pe care îl poate da o bunică, dar trebuie neapărat să pui limite dacă simți că lucrurile o iau într-o direcție nedorită. Genul acesta de comportament al unilor bunici te poate face să fii nesigură în interacțiunea cu nou-născutul. O proaspătă mămică are nevoie de timp în liniște cu bebelușul ei, pentru ca cei doi – mamă și copil – să se cunoască reciproc.

Instinctul matern, supraevaluat

Psihologul Ana Savin scrie în cartea „Totul se întâmplă înainte de șase ani” că „tânăra mamă a primit tot felul de mesaje din partea culturii noastre, unele explicite altele implicite, din care a învăţat că o mamă este dotată în mod magic cu acea `dragoste maternă” şi cu acel ‘instinct matern’, caracteristici care o vor face capabilă să îngrijească un nou născut şi să-l iubească.

Problema este că, pusă în faţa situaţiei de a avea un copil, ea nu simte nimic din toate astea. Nu se simte în stare să se ocupe de copil. Atunci, se gândeşte că toate celelalte mame sunt dotate cu acel instinct matern care, numai ei îi lipseşte. Este atât de ocupată să se îngrijoreze încât nu-şi mai dă seama că este o mare diferenţă între dragostea maternă şi ştiinţa, experienţa necesară îngrijirii unui nou născut”.

Dușul, un lux

În primele două luni de viață ale bebelușului tău, vei fi acaparată total de acesta. Abia dacă vei avea timp să faci un duș – cel mai probabil după miezul nopții, în scurtul interval de timp când cel mic doarme mai adânc. Să ai lângă tine șervețele cu care să te igienizezi și un șampon uscat, ca să te simți cât de cât confortabil în pielea ta.

Sentimentul inconştient de ură

Tot Ana Savin în lucrarea „Totul se întâmplă înainte de șase ani” scrie că „multe mame se simt frustrate din cauza acestui orar prelungit la care sunt supuse după naşterea copilului. Întreaga viaţă a mamei pare că gravitează acum în jurul micuţului din leagăn de care trebuie să se ocupe cu seriozitate. Este perfect normal. Din nefericire nimeni nu a pregătit-o pentru acest sentiment de ‘ură’. De unde şi contradicţia în care se simte deseori vinovată de a reproşa ceva acestui copil pe care de fapt îl iubeşte. Trebuie ca tânăra mamă să înţeleagă că aceste sentimente contradictorii sunt perfect normale. După o perioadă de adaptare la această situaţie nouă şi la această responsabilitate neobişnuită, sentimentul negativ va dispare, va fi absorbit într-o dragoste irezistibilă pentru copil”.

Adio ore de somn

Poate că deja ai primit sfatul de a urmări să te culci când cel mic adoarme. Nu vei reuși de fiecare dată! De când vei deveni mamă, vei spune adio celor șapte ore de somn cu care erai obișnuită înainte de a rămâne gravidă. Obișnuiește-te încă dinainte să naști cu ideea că – de când vei deveni mamă – vei te vei confrunta cu oboseala, starea de agitație și iritare pe care lipsa de somn le provoacă.