Categorii
Sfaturi pentru gravide

Nașterea la 8 luni. De ce se spune că nu este bine să naști la 8 luni de sarcină?

Există multe mituri și superstiții care sperie viitoarele mămici, mai ales când se apropie termenul de naștere. După ce trece perioada primelor 3 luni de sarcină, în care mămica stă cu sufletul la gură ca totul să fie bine, iar bebelușul să se dezvolte normal, apare temerea nașterii. Multe graviduțe se gândesc cu teamă la nașterea prematură .

Temuta naștere la 8 luni, în care superstițiile spun că fătul nu ar supraviețui, este explicată de medicii ginecologi.

Life Solutions, expertul german în recoltarea și stocarea celulelor stem la naștere, oferă viitoarelor mămici informațiile medicale despre ce se întâmplă atunci când se declanșează nașterea, iar sarcina are 8 luni.

Desigur că fiecare sarcină este unică, iar mulți bebeluși născuți prematur pot supraviețui și la nașterea la  23 de săptămâni, iar pe măsură ce sarcina avansează, șansele de supraviețuire sunt tot mai mari. Dar acest lucru nu înseamnă că nu pot apărea complicații.

Problema principală a nașterii înainte de vârsta gestațională de 37 de săptămâni este aceea că plămânii bebelușului nu sunt complet dezvoltați. În ultimele 10-12 săptămâni de sarcină, corpul bebelușului produce o substanță numită surfactant care previne colapsul pulmonar după naștere, facilitând bebelușului respirația în mediul extrauterin. În lipsa acestuia sau în cazul în care cantitatea produsă de surfactant este insuficientă, pot apărea complicații grave ale fătului. Dacă mama are diabet zaharat, calitatea surfactantului poate fi alterată.

Ce se poate face în cazul gravidelor cu risc crescut de naștere prematură?

Medicul ginecolog poate decide administrarea unui produs pe baza de cortizon (betametazona sau dexametazona) mamei care prezintă risc crescut de nastere prematură. Acest produs reprezintă terapia pentru dezvoltarea plămânilor fătului și a vaselor cerebrale.

Administrarea de surfactant

În cazul nașterilor premature, nou-născutul este lipsit de cantitatea necesară de surfactant, astfel încât să asigure o bună funcționare a plămânilor, iar schimbul de oxigen și dioxid de carbon în alveolele pulmonare să se facă la capacitate maximă.

În aceste cazuri, nou-născutul va primi surfactant bovin sau porcin, care are același rol ca și surfactantul uman. Se administrează printr-o sondă, direct în plămânii bebelușului, ori imediat după naștere, cu rol preventiv, ori după apariția primelor semne de detresă respiratorie, pentru a diminua riscurile complicațiilor.

Recoltarea celulelor stem la nașterea prematură

Una dintre cele mai întâlnite întrebări pe care le primim de la viitoarele mămici este aceea privind recoltarea celulelor stem în cazul în care nașterea este prematură. Răspunsul nostru este că recoltarea celulelor stem este cu atât mai importantă la nașterea prematură. Nu există niciun risc pentru făt sau pentru mamă la recoltare, iar studiile efectuate au arătat că nivelul celulelor stem recoltate este unul optim pentru folosirea ulterioară în terapii și tratamente. Procesul de recoltare a celulelor stem nu intervine în travaliu sau în nasterea propriu-zisă, ci acesta se face după ce nașterea a avut loc, chiar înainte de eliminarea placentei, după ce ritmul cardiac al cordonului a încetat și acesta este tăiat de medicul obstetrician.
Mai mult, terapiile în care sunt folosite celulele stem, pot fi de ajutor pentru a trata anumite complicații cu care bebelușul poate rămâne în urma nașterii premature, așa cum este, de exemplu, paralizia cerebrală.

Life Solutions este alături de viitoarele mămici pentru ca acestea să ia cele mai bune decizii pentru ele și bebelușul lor. Lasă-ți grijile în banca noastră de celule stem și bucură-te de sarcină.