Categorii
Sfaturi pentru gravide

Sarcina extrauterină sau ectopică: cât de periculoasă este?

Sarcina ectopică pune în pericol viața femeii, iar embrionul nu are șanse de supraviețuire

Una din 50 de sarcini este ectopică/extrauterină, spun studiile Academiei Americane a Medicilor de Familie. Fixarea ovulului fertilizat în afara cavității uterine, cel mai frecvent în tuburile falopiene, nu dă nicio șansă de supraviețuire embrionului iar gravida riscă o hemoragie internă ce îi poate fi fatală dacă nu se intervine la timp. Life Solutions vine cu noi informații pentru viitorii părinți și pentru cei care îți doresc să devină părinți; în plus, aduce o ofertă de nerefuzat – peste 40% reducere la pachetele de recoltare celule stem achiziționate până pe 31 decembrie.

Sarcina ectopică numită și sarcină extrauterină dă aceleași simptome ca o sarcină normală (tensiune mamară, micțiuni frecvente sau greață și vărsături), dar nu este compatibilă cu viața.

Un test de sarcină va ieși pozitiv și în cazul sarcinii ectopice, dar embrionul se fixează și dezvoltă pe alte țesuturi decât endometrul (mucoasa ce căptușește interiorul uterului)  – anume la nivelul trompelor uterine, a ovarelor sau canalului cervical, ce nu pot susține o sarcină. O sarcină ectopică poate duce la ruptura organului în care s-a implantat embrionul.

La 6-8 săptămâni de la lipsa menstruației, pot apărea dureri abdominale sau pelvine și sângerări ușoare ca prime indicii ale poziționării greșite a embrionului. Dacă sângerarea provine din trompele uterine, gravida va simți dureri de umăr sau nevoia stringentă de a defeca, scrie mayoclinic.org. Starea de amețeală puternică e un alt indiciu al sarcinii ectopice. Simptomele depind de locul în care se colectează sângele și de ce nervi sunt iritați. Cu cât se depistează mai repede o sarcină ectopică, cu atât complicațiile – precum pierderea trompei uterine pe care s-a fixat embrionul – pot fi evitate.

Testele folosite pentru diagnosticul unei sarcini extrauterine sunt reprezentate de ecografia transvaginală și de determinarea din sânge a hormonului hCG (gonadotropina corionică umană). Sarcină ectopică este diagnosticată dacă examenul ecografic evidențiază embrion sau bătăi cardiace fetale în afara uterului. Deoarece nu în toate cazurile se poate evidenția ecografic, o sarcină extrauterină se determină și pin nivelul hCG-ului din sânge.

O sarcină ectopică se poate încheia de la sine ca un avort spontan sau poate necesita intervenție chirugicală pentru a fi înlăturată ori tratament.

Life Solutions, specialistul german în recoltarea și stocarea celulelor stem la naștere, pune pe primul loc sănătatea viitoarei mămici și a fătului, de aceea recomandarea noastră este întotdeauna controlul regulat la medicul ginecolog, încă dinainte de a dori o viitoare sarcină. O sarcină monitorizată, un bebeluș sănătos!

www.lifesolutions.ro