Când ești gravidă și ai alte probleme de sănătate, situația poate fi foarte stresantă. Dar informația îți dă putere. Iată ce trebuie să știi despre astmul în timpul sarcinii.
Înainte și în timpul sarcinii, multe etape pot să pară înfricoșătoare. Dar noi, Life Solutions si Vita34, specialistul german în recoltarea și stocarea celulelor stem la naștere, știm că părinții sau viitorii părinți se simt mai în siguranță atunci când știu la ce se pot aștepta. De aceea, veim cu informații pentru a-i ajuta să se pregătească.
În caz că ai astm și rămâi însărcinată, a venit vremea să afli mai multe despre cum te afectează acesta în timpul lunilor de sarcină. În primul rând, ca să nu te îngrijorezi din start, află că, dacă ai astm, asta nu înseamnă că fătul ar putea avea o șansă mai mare să se dezvolte cu anomalii. Această problemă de sănătate cu certitudine poate fi ținută sub control în mare parte cu ușurință până când naști.
Pentru în jur de 70% dintre femeile astmatice, sarcina nici nu este prea diferită. Dar pentru celelalte, simptomele se pot agrava atunci când sunt gravide.
Ce trebuie să faci dacă ai astm, în timpul sarcinii?
În primul rând, apelează la un specialist! Mergi la o consultație pentru a discuta cu un medic bun despre cum se manifestă boala la tine și despre cum se declanșează la tine episoadele de astm. Apoi, probabil ca ti se vor recomanda anumite teste ale funcției respiratorii.
În principiu, dacă ești o viitoare mamă astmatică cu simptome care se agravează, nu vei avea parte de mari probleme până în zona celei de-a 29-a săptămâni de sarcină. Este important ca evoluția bolii să fie, totuși, ținută constant sub observație, pentru că sănătatea ta și a copilului tău ar putea fi puse în pericol.
Care sunt posibilele complicații?
Printre complicațiile care te pot afecta pe tine se numără hipertensiunea arterială, preeclampsia, hemoragia vaginală, toxemia și nașterea prematură. În ceea ce privește sănătatea fătului, acesta ar putea avea o greutate mică la naștere și, în cazurile mai grave, o complicație poate fi chiar mortalitatea perinatală.
Câteva lucruri la care să fii atentă
Crizele de astm din timpul sarcinii pot fi declanșate de elemente alergene sau iritanți, printre care:
- praful din casă
- diferite tipuri de mucegai,
- polenul,
- efortul fizic
Dacă ești astmatică, probabil știi deja istoricul tău medical și la ce anume ești sensibilă și îți poate provoca episoadele de astm astfel incat sa poti preveni complicatiile.
De asemenea, virozele au un potențial destul de mare pentru a declanșa crize de astm. Pentru a te proteja de acestea, e bine să eviți aglomerațiile, mai ales în perioada aceasta, în care Covid-19 reprezinta un real pericol.
De asemenea, evită grupurile în care s-ar putea să fumezi pasiv, sau roagă-i pe fumătorii de care ești apropiată să nu mai fumeze în preajma ta. Fumatul este un factor declanșator important, dar în același timp reprezintă un risc major pentru sănătatea copilului tău.
Dificultățile de respirație sunt un simptom des întâlnit la femeile însărcinate, și e important să stabilesti împreună cu medicul dacă aceasta este o problema datorata sarcinii, sau ai parte de senzație de sufocare cauzată de astm.
Poți folosi zilnic un debitmetru maximal care te ajută să urmărești evoluția astmului în timpul sarcinii. Majoritatea medicamentelor nu sunt dăunătoare pentru copil. Dar cel mai bine este să discuți toate aceste lucruri cu medicul tău si sa determinati impreuna care sunt pasii de urmat, monitorizand atent evolutia pe tot parcursul a celor 9 luni cele mai importante din viata ta.