În zilele noastre, suntem destul de obișnuiți cu ideea de progres pe care a adus-o în medicină transplantul cu celule stem recoltate la naștere. Dar, în mod evident, orice lucru are un început și această istorie a luat naștere în 1988.
În urmă cu 43 de ani nu existau bănci de celule stem care să poată salva vieți. Dar în epoca în care trăim, există și sunt nu numai utile, dar și vitale. Life Solutions și Vita 34 aduc în România cea mai experimentată și acreditată bancă de celule stem din Germania. Life Solutions este partenerul exclusiv al Vita 34 în România. Cu o experiență de peste 20 ani, peste 230.000 probe stocate si 49 de probe cu celule stem eliberate și aplicate în terapii standard, studii clinice și terapii experimentale, Vita 34 este singura bancă privată de celule stem, din Germania, care are și bancă publică. Fondată în 1997, în Leipzig, Germania, Vita 34 este prima bancă privată de sânge din cordonul ombilical înființată în Europa.
Cum arăta trecutul terapiilor cu celule stem?
În 1988, încă, comunitatea medicală nu crease aceste bănci de celule stem și aceste legături de cooperare pentru a un donatori și pacienți cu mare nevoie de donații din toată lumea.
Cine a fost primul pacient care a beneficiat de sângele ombilical?
Primul pacient care a primit un transplant de acest tip a fost Matthew Farrow, un băiețel de cinci ani, care suferea de anemia Fanconi și de insuficiență medulară. Acum trei decenii, acest diagnostic nu oferea mari speranțe pacienților, mai ales dacă nu existau donatori de măduvă compatibili cu ei. Acesta era și cazul cu Matthew: niciuna dintre rudele lui nu aveau compatibilitate.
Dar, atunci când mama lui Matthew a rămas însărcinată cu cel de-al doilea copil, o echipă de medici condusă de Dr. Hal Broxmeyer – unul dintre pionierii băncilor de celule stem – a realizat că viața fragedă a lui Matthew ar putea fi salvată printr-un transplant alogen folosind celulele stem recoltate la nașterea bebelușului. Norocul lui Matthew a fost că sora mai mică îndeplinea cele două criterii pentru acest transplant: nu suferea de anemia Fanconi și avea un grad de compatibilitate de 100% cu Matthew. Medicii au stabilit că aceste condiții sunt îndeplinite prin intermediul unei amniocenteze și atunci s-au putut pregăti de transplant.
La nașterea celei mici, medicii au recoltat sânge din cordonul ombilical și apoi l-au procesat și l-au stocat la temperaturi scăzute. Transplantul a fost realizat la Paris, de către Dr. Eliane Gluckman, expert în transplantul pentru tratarea anemiei Fanconi. Matthew a fost transportat de la New York la Paris cu ajutorul unei inițiative filantropice, și a stat acolo șase luni. Planul B al echipei de medici era ca sora băiețelului să crească, pentru a putea deveni un donator de măduvă osoasă compatibil.
Ce s-a întâmplat mai departe în viața lui Matthew?
Transplantul a avut loc în octombrie 1988, iar Matthew duce în prezent o viață normală. Și, desigur, faptul că viața unui copil de cinci ani a fost salvată este un lucru gigantic. Dincolo de asta, prin cazul lui Matthew, medicii au putut pune bazele unei noi forme de terapie și tratamente care salvează vieți în nenumărate moduri. Acum există bănci de celule stem care se asigură că din ce în ce mai mulți oameni pot fi salvați și își pot duce viețile mai departe. Iar medicii sunt de părere că acesta este doar începutul.