Categorii
Celule stem

Un nou studiu dă speranță celor care au cel mai agresiv tip de cancer la creier

Noua cercetare științifică a fost realizată și executată de o echipă de la Brigham and Women’s Hospital din cadrul Harvard Medical School, iar studiul este primul pas în tratarea tumorilor de tip glioblastom (GBM), cel mai agresiv tip de cancer la creier.

Noi, Life Solutions aducem în exclusivitate în România cea mai experimentată și acreditată bancă de celule stem din Germania, Vita 34. Cu o experiență de peste 20 ani, peste 230.000 probe stocate și 51 de probe cu celule stem eliberate și aplicate în terapii standard, studii clinice și terapii experimentale.

Vita 34 este singura bancă privată de celule stem din Germania care are și bancă publică. Fondată în 1997 în Leipzig, Germania, Vita 34 este prima bancă privată de sânge din cordonul ombilical înființată în Europa. După cum știi, Life Solutions te ține la curent cu cele mai noi informații din domeniul tratamentelor cu celule stem.

O nouă terapie însoțită de o nouă abordare sunt necesare în tratarea glioblastomului, din cauza naturii acestui tip de cancer. Aceasta este o tumoră agresivă care se poate forma fie în creier, fie în coloana vertebrală. Tumora începe să se dezvolte în celulele gliale, cele care înconjoară celulele nervoase și ulterior invadează țesuturile adiacente – ceea ce înseamnă că tumora de acest tip este greu de eliminat pe cale chirurgicală – unde tumorile revin în proporție de 90%, după operație. În același timp, medicamentele pentru cancer nu funcționează împotriva acestui tip de tumori.

Cercetarea realizată de Brigham and Women’s Hospital este prima care identifică receptorii-țintă pe celulele canceroase, înainte de a începe terapia propriu-zisă. Apoi utilizează celule stem modificate, biodegradabile, învelite în gel, după o intervenție chirurgicală asupra glioblastomului.

Echipa de cercetători vrea să creeze un nou model pentru tratarea glioblastomului și anume: crearea unei bănci de celule care provin de la donatori sănătoși, celule modificate pentru a se ocupa de diverse tipuri de cancer și care ar fi gata de folosire imediat după ce pacientul a fost diagnosticat. Astfel, glioblastomul, de exemplu, care are tendința să avanseze imediat în gravitate, ar putea fi oprit. Oamenii de știință au identificat receptori speciali pe celulele canceroase care călătoresc în fluxul sangvin, numiți „receptori ai morții”. Apoi au modificat celulele stem pentru a produce proteine care se leagă de acești receptori și duc la moartea celulelor canceroase. De asemenea, celulele modificate sunt programate pentru a se autodistruge odată ce și-au făcut treaba.

Celulele au fost administrate unor cobai de laborator cu glioblastom, după ce acesta fusese eliminat chirurgical. Toți cobaii care au primit tratamentul au rămas în viață 90 de zile. Cobaii cărora li s-a făcut intervenție chirurgicală, dar care nu au primit tratamentul menționat au avut un timp de supraviețuire mediu de 55 de zile. În același timp, oamenii de știință au tratat cobaii cu doze variate din tratamentul cu celule stem pentru a verifica dacă această terapie este sigură pentru oameni, astfel că nu au detectat vreo doză de toxicitate posibilă pentru organism.

Următorul pas reprezintă realizarea unor studii clinice care să implice pacienți cu Glioblastom, și care potrivit echipei, acestea vor avea loc în următorii doi ani.