Celulele Stem

Celule stem ne însoțesc și ne ingrijesc toată viața!

Celulele stem sunt cărămizile vieții. O ființă întreagă se dezvoltă din celulele stem inițiale – crearea omului din celule stem începe de la fertilizarea ovulului.

Prin reproducere și diferențiere au luat naștere peste 200 de tipuri diferite de celule stem, precum: celulele sângelui, celulele mușchiului, celulele nervoase, etc. Chiar și după naștere, celulele stem ne ajută să creștem. De asemenea, ele sunt responsabile pentru regenerare, repararea rănilor și vindecarea bolilor.

Celulele stem îmbătrânesc odată cu noi

Eficiența cea mai mare o au întotdeauna celulele stem tinere. Asemenea rupturilor de os și rănilor care se vindecă mult mai repede la copii decât la adulți,  vitalitatea celulelor stem scade odată cu vârsta. Celulele stem recoltate la naștere nu au suferit nicio leziune a ADN-ului, precum cele din măduva osoasă sau sânge periferic. Cercetările recente arată că anumite boli ale îmbătrânirii, precum ateroscloroza, își fac apariția abia când celulele stem devin prea bătrâne, iar leziunile încearcă să se repare de la sine.

Pentru că situația este de așa natură, ar fi de preferat donarea de măduvă osoasă sub vârsta de 45 de ani, fiindcă puterea organismului de autovindecare se micșorează odată cu înaintarea în vârstă. De aceea, este important ca celulele stem să fie recoltate într-un stadiu timpuriu.

Cel mai bun moment pentru recoltarea celulelor stem este la naștere.

Life Solutions, partenerul exclusiv al Vita 34, este singura bancă de celule stem din Germania care le permite părinților să recolteze atât sângele din cordonul ombilical, cât și țesutul din cordonul ombilical, ajutând astfel la mai multe posibile aplicații.

Ce sunt celulele stem din sângele din cordonul ombilical?

În ultimul trimestru de sarcină, celulele stem încep să migreze, fiind transportate din fluxul sanguin în măduva osoasă.

Motivul pentru care în fluxul sanguin sunt multe celule stem viabile se datorează tocmai acestei migrații celulare.

Cordonul ombilical conține milioane de celule stem. Aceste celule stem se pot recolta la naștere, procedura nu prezintă nicio durere sau disconfort pentru mamă și copil.

Datorită potențialului lor de dezvoltare ridicat, celulele stem din cordonul ombilcal se pot dezvolta într-o mare varietate de celule.  Sistemul imunitar, țesuturile organelor și celulele sângelui se dezvoltă din celule stem.

Comparativ cu celulele stem din măduva osoasă sau din sangele periferic, celulele stem recoltate la naștere (hematopoetice sau mezenchimale) nu au suferit modificații genetice sau de mediu, sunt tinere și au vârsta pacientului de la care au fost recoltate (nu sunt bătrâne). Celulele stem la naștere sunt la T0. 

Recoltarea sângelui din cordonul ombilical

Recoltarea sângelui din cordonul ombilical este o procedură necomplicată și nu prezintă niciun risc, durere sau disconfort, pentru mamă sau nou născut. Părinții sunt rareori constienți de această procedură.

După nașterea copilului, medicul ginecolog taie cordonul ombilical, iar copilul pleacă către secția de neonatologie. Urmează apoi pregatirea prin dezinfectare a cordonului ombilical pentru recoltare și apoi puncționarea în vena ombilicală, astfel recoltându-se sângele bogat în celule stem tinere. Sângele din cordonul ombilical conține și alte tipuri de celule care nu au fost studiate suficient, pană în prezent. 

Sângele din cordonul ombilical conține și alte tipuri de celule care nu au fost studiate suficient, până acum.

Sânge integral vs. Separarea celulelor stem

Boli standardizate și aplicații

Sângele ombilical a fost utilizat în tratamentul diabetului juvenil, leziunilor cerebrale infantile și tulburărilor hematopoietice (de exemplu, anemiei aplastice), precum și în corectarea și regenerarea sistemului imunitar în cazul imunodeficienței. Celulele au proprietatea de a înlocui complet sistemul hematopoietic al unui copil!

Procedurile de procesare și stocare ale Vita 34 fac ca celulele stem din sângele ombilical să fie durabile pe toată durata vieții.

Sângele din cordonul ombilical este, prin urmare, disponibil în cea mai bună calitate chiar și după decenii de la recoltare.

Probele cu celulele stem stocate în laboratorele Vita 34 au fost aplicate cu succes!

Pe scurt, sângele din cordonul ombilical:

  • 1. Este bogat în celule stem

  • 2. Există studii clinice standardizate în terapii cu celule stem

  • 3. Poate fi stocat decenii fără a se deteriora.

Ce sunt celulele stem din țesutul din cordonul ombilical?

Concentrația celulelor stem mezenchimale (MSC) este deosebit de ridicată în țesutul din cordonul ombilical. Ele au un mare potențial de diferențiere și pot astfel să se dezvolte în diferite țesuturi. Mezenchimalele sunt celule precursoare, care se pot dezvolta într-o o varietate de tipuri de celule, de ex. țesuturi conjunctive, țesuturi cartilaginoase, chiar și mușchi și tendoane.

Vita 34 este singura bancă de celule stem din Germania autorizată să stocheze țesuturi din cordonul ombilical pentru a extrage celulele stem mai târziu, în scopuri terapeutice. În plus, Vita 34 este singura bancă de celule stem care stochează întregul cordon ombilical, atingând astfel întregul potențial într-un mod optim. Mai mult, Vita 34 procesează și stochează întregul țesut din cordonul ombilical conform GMP, la cele mai înalte standarde medicale.

Celulele stem mezenchimale se utilizează, în prezent, în aproximativ 700 de studii clinice la nivel mondial și tendința continuă în sus. 

Aplicațiile potențiale se referă la boli vasculare, boli autoimune, precum și leziuni și boli degenerative ale oaselor (de exemplu artrita articulară). Mai mult, ele pot inhiba reacțiile nedorite ale sistemului imunitar și astfel pot reduce respingerile de grefe, care pot să apară de exemplu în caz de leucemie, după transplantul de celule stem alogene. 

Este deja evident că astăzi celulele stem mezenchimale proprii (transplant autolog) se utilizează mai des decât celulele stem donate, de la un donator compatibil (transplant alogen). 

Domeniile de cercetare ale medicinei regenerative sunt destul de cuprinzătoare și rezultatele sunt promițătoare. Medicii și oamenii de știință se așteaptă să dezvolte și opțiuni terapeutice mai largi, pentru a trata bolile prin intermediul celulelor stem mezenchimale în viitor.

Celulele stem valoroase din sângele ombilical sunt aplicate în prezent în medicina clasică a celulelor stem, dar și în medicina regenerativă. Dar aplicarea celulelor stem din țesutul ombilical este așteptată în principal în domeniul medicinei regenerative.

O caracteristică specială a acestor celule stem tisulare sunt proprietățile lor care influențează sistemul imunitar. Un alt avantaj în această privințță este potențialul de utilizare de către întreaga familie. În timp ce posibili primitori de celule stem din sângele din cordonul ombilical, în afară de donator, sunt, în primul rând, frații, celulele stem din țesutul ombilical reprezintă o altă sursă posibilă de sănătate pentru alte rude apropiate. Există o posibilitate mai mare în cazul celulelor stem din țesutul din cordonul ombilical să poată fi folosite nu numai pentru frați, ci și pentru părinți și bunici, în tratamentul anumitor boli.

Cum funcționează efectiv înghețarea cordonului ombilical?

Procesul de conservare a celulelor stem din țesutul cordonului ombilical începe de la clinica de maternitate. După ce cordonul ombilical a fost tăiat, sângele ombilical este colectat inițial într-o pungă. Apoi, medicul sau moașa taie cordonul ombilical lângă placentă pentru a obține o bucată cât mai lungă posibil. Țesutul ombilical este trimis împreună cu sângele din cordonul ombilical prin curier la laboratorul Vita 34. 

A fost nevoie de mult timp de dezvoltare pentru a perfecta procedura de la colectarea la clinică la înghețarea țesutului ombilical. Procesul de conservare a întregului cordon ombilical este chiar mai complex decât crioconservarea sângelui ombilical. 

„Cordonul ombilical poate avea o lungime mai mare de 50 de centimetri și cu cât mai mult  ajunge la Vita 34 pentru conservare, cu atât mai multe celule stem mezenchimale sunt stocate.” Dr Mario Lehmanm

Cea mai mare provocare la depozitarea țesutului ombilical este creșterea microbiană. O naștere naturală nu este sterilă. Pentru ca acest lucru să nu afecteze mai târziu calitatea preparatului de celule stem, Vita 34 încearcă să reducă la minimum expunerea bacteriană încă din timpul transportului. Recipientul de colectare este cel mai potrivit pentru acest scop. Conține o soluție specială de transport pentru plasarea cordonului ombilical imediat după ce a fost tăiat. Când cordonul ombilical ajunge la laborator, acesta este din nou bine dezinfectat, curățat și spălat pentru a ne asigura că și ultimul germen a fost șters. Apoi, secțiunile cordonului ombilical sunt înghețate la aproximativ -180 de grade Celsius, într-o pungă specială de înghețare, protejată într-o casetă de aluminiu. 

Life Solutions, partenerul exclusiv al lui Vita 34, cea mai mare bancă de celule stem din Germania, este singurul furnizor care oferă, pe teritoriul României,  depozitarea țesutului ombilical într-o bancă din Germania. Prin stocarea sângelui din cordonul ombilical și a țesutului ombilical, obțineți puterea dublă a celulelor stem.

Pe scurt, țesutul din cordonul ombilical:

  • 1. Este bogat în celule stem mezenchimale.

  • 2. Se aplică în medicina regenerativă.

Sângele ombilical în medicina regenerativă

Domeniile de cercetare în medicina regenerativă sunt cuprinzătoare și promițătoare. Oamenii de știință de vârf consideră că fiecare a șaptea persoană va avea nevoie de o terapie bazată pe celule stem pe parcursul vieții, în viitorul apropiat. Unul dintre motive este faptul că oamenii îmbătrânesc și din ce în ce mai mulți oameni suferă de boli precum cancer sau diabet. De asemenea, Vita 34 lucrează la îmbunătățirea sângelui ombilical și la sporirea posibilităților sale de aplicare.

„Am avut de-a face cu celule stem și sânge din cordonul ombilical de mulți ani și sunt convins că sângele și țesuturile din cordonul ombilical vor fi aplicate pe o bază largă în toate domeniile medicinei în viitor” Dr. Margit Müller, Consultant, Departamentul Științific Medical

În medicina viitoare, acesta va fi un element ferm ancorat în terapie. Timp de aproape douăzeci de ani, echipa de cercetare și dezvoltare a companiei Vita 34, formată din specialiști în medicină, biologi, biochimiști și experți medical-tehnici, a fost angajată în cercetarea celulelor stem din sângele și țesutul ombilical. În colaborare cu universități renumite și instituții de cercetare, Vita 34 studiază noi opțiuni terapeutice pentru a trata bolile cardiovasculare, bolile hematopoietice și diabetul tip 1. Asemenea Vita 34, mulți profesioniști din domeniul sănătății și oamenii de știință cred în potențialul mare al celulelor stem. Vita 34 se implică activ în această dezvoltare. află mai multe