Celulele stem

Celule stem ne însoțesc și ne ingrijesc toată viața!

Celulele stem sunt cărămizile vieții. O ființă întreagă se dezvoltă din celulele stem inițiale – crearea omului din celule stem începe de la fertilizarea ovulului.

Prin reproducere și diferențiere au luat naștere peste 200 de tipuri diferite de celule stem, precum: celulele sângelui, celulele mușchiului, celulele nervoase, etc. Chiar și după naștere, celulele stem ne ajută să creștem. De asemenea, ele sunt responsabile pentru regenerare, repararea rănilor și vindecarea bolilor.

Celulele stem îmbătrânesc odată cu noi

Eficiența cea mai mare o au întotdeauna celulele stem tinere. Asemenea rupturilor de os și rănilor care se vindecă mult mai repede la copii decât la adulți,  vitalitatea celulelor stem scade odată cu vârsta. Celulele stem recoltate la naștere nu au suferit nicio leziune a ADN-ului, precum cele din măduva osoasă sau sânge periferic. Cercetările recente arată că anumite boli ale îmbătrânirii, precum ateroscloroza, își fac apariția abia când celulele stem devin prea bătrâne, iar leziunile încearcă să se repare de la sine.

Pentru că situația este de așa natură, ar fi de preferat donarea de măduvă osoasă sub vârsta de 45 de ani, fiindcă puterea organismului de autovindecare se micșorează odată cu înaintarea în vârstă. De aceea, este important ca celulele stem să fie recoltate într-un stadiu timpuriu.

Când se pot recolta

Cel mai bun moment pentru recoltarea celulelor stem este la naștere.

Life Solutions, partenerul exclusiv al Vita 34, este singura bancă de celule stem din Germania care le permite părinților să recolteze atât sângele din cordonul ombilical, cât și țesutul din cordonul ombilical, ajutând astfel la mai multe posibile aplicații.

La ce se pot folosi

Sângele ombilical a fost utilizat în tratamentul diabetului juvenil, leziunilor cerebrale infantile și tulburărilor hematopoietice (de exemplu, anemiei aplastice), precum și în corectarea și regenerarea sistemului imunitar în cazul imunodeficienței. Celulele au proprietatea de a înlocui complet sistemul hematopoietic al unui copil!

vezi lista completa

Ce sunt celulele stem din sângele din cordonul ombilical?

În ultimul trimestru de sarcină, celulele stem încep să migreze, fiind transportate din fluxul sanguin în măduva osoasă.

Motivul pentru care în fluxul sanguin sunt multe celule stem viabile se datorează tocmai acestei migrații celulare.

Cordonul ombilical conține milioane de celule stem. Aceste celule stem se pot recolta la naștere, procedura nu prezintă nicio durere sau disconfort pentru mamă și copil.

Datorită potențialului lor de dezvoltare ridicat, celulele stem din cordonul ombilcal se pot dezvolta într-o mare varietate de celule.  Sistemul imunitar, țesuturile organelor și celulele sângelui se dezvoltă din celule stem.

Comparativ cu celulele stem din măduva osoasă sau din sangele periferic, celulele stem recoltate la naștere (hematopoetice sau mezenchimale) nu au suferit modificații genetice sau de mediu, sunt tinere și au vârsta pacientului de la care au fost recoltate (nu sunt bătrâne). Celulele stem la naștere sunt la T0.

Recoltarea sângelui din cordonul ombilical

Recoltarea sângelui din cordonul ombilical este o procedură necomplicată și nu prezintă niciun risc, durere sau disconfort, pentru mamă sau nou născut. Părinții sunt rareori constienți de această procedură.

După nașterea copilului, medicul ginecolog taie cordonul ombilical, iar copilul pleacă către secția de neonatologie. Urmează apoi pregatirea prin dezinfectare a cordonului ombilical pentru recoltare și apoi puncționarea în vena ombilicală, astfel recoltându-se sângele bogat în celule stem tinere. Sângele din cordonul ombilical conține și alte tipuri de celule care nu au fost studiate suficient, pană în prezent.

Sângele din cordonul ombilical conține și alte tipuri de celule care nu au fost studiate suficient, până acum.

Pe scurt, sângele din cordonul ombilical

  • 1. Este bogat în celule stem

  • 2. Există studii clinice standardizate în terapii cu celule stem

  • 3. Poate fi stocat decenii fără a se deteriora.

Pe scurt, țesutul din cordonul ombilical

  • 1. Este bogat în celule stem mezenchimale

  • 2. Se aplică în medicina regenerativă

Ce sunt celulele stem din țesutul din cordonul ombilical?

Concentrația celulelor stem mezenchimale (MSC) este deosebit de ridicată în țesutul din cordonul ombilical. Ele au un mare potențial de diferențiere și pot astfel să se dezvolte în diferite țesuturi. Mezenchimalele sunt celule precursoare, care se pot dezvolta într-o o varietate de tipuri de celule, de ex. țesuturi conjunctive, țesuturi cartilaginoase, chiar și mușchi și tendoane.

Vita 34 este singura bancă de celule stem din Germania autorizată să stocheze țesuturi din cordonul ombilical pentru a extrage celulele stem mai târziu, în scopuri terapeutice. În plus, Vita 34 este singura bancă de celule stem care stochează întregul cordon ombilical, atingând astfel întregul potențial într-un mod optim. Mai mult, Vita 34 procesează și stochează întregul țesut din cordonul ombilical conform GMP, la cele mai înalte standarde medicale.

Celulele stem mezenchimale se utilizează, în prezent, în aproximativ 700 de studii clinice la nivel mondial și tendința continuă în sus. 

Aplicațiile potențiale se referă la boli vasculare, boli autoimune, precum și leziuni și boli degenerative ale oaselor (de exemplu artrita articulară). Mai mult, ele pot inhiba reacțiile nedorite ale sistemului imunitar și astfel pot reduce respingerile de grefe, care pot să apară de exemplu în caz de leucemie, după transplantul de celule stem alogene.

Este deja evident că astăzi celulele stem mezenchimale proprii (transplant autolog) se utilizează mai des decât celulele stem donate, de la un donator compatibil (transplant alogen).

Domeniile de cercetare ale medicinei regenerative sunt destul de cuprinzătoare și rezultatele sunt promițătoare. Medicii și oamenii de știință se așteaptă să dezvolte și opțiuni terapeutice mai largi, pentru a trata bolile prin intermediul celulelor stem mezenchimale în viitor.

Țesutul cordonului ombilical poate fi utilizat de către întreaga familie!

Celulele stem valoroase din sângele ombilical sunt aplicate în prezent în medicina clasică a celulelor stem, dar și în medicina regenerativă. Dar aplicarea celulelor stem din țesutul ombilical este așteptată în principal în domeniul medicinei regenerative.

O caracteristică specială a acestor celule stem tisulare sunt proprietățile lor care influențează sistemul imunitar. Un alt avantaj în această privințță este potențialul de utilizare de către întreaga familie. În timp ce posibili primitori de celule stem din sângele din cordonul ombilical, în afară de donator, sunt, în primul rând, frații, celulele stem din țesutul ombilical reprezintă o altă sursă posibilă de sănătate pentru alte rude apropiate. Există o posibilitate mai mare în cazul celulelor stem din țesutul din cordonul ombilical să poată fi folosite nu numai pentru frați, ci și pentru părinți și bunici, în tratamentul anumitor boli.

Cum funcționează efectiv înghețarea cordonului ombilical?

Procesul de conservare a celulelor stem din țesutul cordonului ombilical începe de la clinica de maternitate. După ce cordonul ombilical a fost tăiat, sângele ombilical este colectat inițial într-o pungă. Apoi, medicul sau moașa taie cordonul ombilical lângă placentă pentru a obține o bucată cât mai lungă posibil. Țesutul ombilical este trimis împreună cu sângele din cordonul ombilical prin curier la laboratorul Vita 34.

A fost nevoie de mult timp de dezvoltare pentru a perfecta procedura de la colectarea la clinică la înghețarea țesutului ombilical. Procesul de conservare a întregului cordon ombilical este chiar mai complex decât crioconservarea sângelui ombilical.

„Cordonul ombilical poate avea o lungime mai mare de 50 de centimetri și cu cât mai mult  ajunge la Vita 34 pentru conservare, cu atât mai multe celule stem mezenchimale sunt stocate.” Dr Mario Lehmanm

Cea mai mare provocare la depozitarea țesutului ombilical este creșterea microbiană. O naștere naturală nu este sterilă. Pentru ca acest lucru să nu afecteze mai târziu calitatea preparatului de celule stem, Vita 34 încearcă să reducă la minimum expunerea bacteriană încă din timpul transportului. Recipientul de colectare este cel mai potrivit pentru acest scop. Conține o soluție specială de transport pentru plasarea cordonului ombilical imediat după ce a fost tăiat. Când cordonul ombilical ajunge la laborator, acesta este din nou bine dezinfectat, curățat și spălat pentru a ne asigura că și ultimul germen a fost șters. Apoi, secțiunile cordonului ombilical sunt înghețate la aproximativ -180 de grade Celsius, într-o pungă specială de înghețare, protejată într-o casetă de aluminiu.

Life Solutions, partenerul exclusiv al lui Vita 34, cea mai mare bancă de celule stem din Germania, este singurul furnizor care oferă, pe teritoriul României,  depozitarea țesutului ombilical într-o bancă din Germania. Prin stocarea sângelui din cordonul ombilical și a țesutului ombilical, obțineți puterea dublă a celulelor stem.

Sângele ombilical în medicina regenerativă

Domeniile de cercetare în medicina regenerativă sunt cuprinzătoare și promițătoare. Oamenii de știință de vârf consideră că fiecare a șaptea persoană va avea nevoie de o terapie bazată pe celule stem pe parcursul vieții, în viitorul apropiat. Unul dintre motive este faptul că oamenii îmbătrânesc și din ce în ce mai mulți oameni suferă de boli precum cancer sau diabet. De asemenea, Vita 34 lucrează la îmbunătățirea sângelui ombilical și la sporirea posibilităților sale de aplicare.

„Am avut de-a face cu celule stem și sânge din cordonul ombilical de mulți ani și sunt convins că sângele și țesuturile din cordonul ombilical vor fi aplicate pe o bază largă în toate domeniile medicinei în viitor” Dr. Margit Müller, Consultant, Departamentul Științific Medical

În medicina viitoare, acesta va fi un element ferm ancorat în terapie. Timp de aproape douăzeci de ani, echipa de cercetare și dezvoltare a companiei Vita 34, formată din specialiști în medicină, biologi, biochimiști și experți medical-tehnici, a fost angajată în cercetarea celulelor stem din sângele și țesutul ombilical. În colaborare cu universități renumite și instituții de cercetare, Vita 34 studiază noi opțiuni terapeutice pentru a trata bolile cardiovasculare, bolile hematopoietice și diabetul tip 1. Asemenea Vita 34, mulți profesioniști din domeniul sănătății și oamenii de știință cred în potențialul mare al celulelor stem. Vita 34 se implică activ în această dezvoltare. află mai multe

Probele cu celulele stem stocate în laboratorele Vita 34 au fost aplicate cu succes!

10 răspunsuri la întrebări vitale despre celulele stem

Răspunsurile venite de la un specialist sunt mult mai relevante, de aceea ne-am gandit ca  Dr. Wolfgang Knirsch (CEO-ul Vita 34), chimist de formație, să ne răspundă la 10 întrebări importante despre celulele stem, recoltate fie din sângele cordonului ombilical (celule stem hematopoietice/HSC), fie din țesutul ombilical (celule mezenchimale/MSC).

Care sunt puterile secrete ale celulelor stem?

Celulele stem au potențialul de a trata o gamă enormă de boli și tulburări care afectează milioane de oameni din întreaga lume. Această capacitate se bazează pe proprietățile lor unice de:

  • auto-reînnoire/proliferare (se pot reînnoi aproape nelimitat)
  • diferențiere (au abilitatea specială de a se diferenția în celule cu funcții și caracteristici specializate)
  • nespecializare (sunt celule nespecializate, care dau naștere unora specializate)

De ce este bine să stocăm sângele din cordonul ombilical?

Celulele stem tinere sunt întotdeauna cele mai capabile. Cu cât o persoană este mai înaintată în vârstă, cu atât scade viabilitatea celulelor ei stem, iar abilitățile de autovindecare scad și ele. Celulele stem din sângele din cordonul ombilical (HSC) nu sunt încă afectate de boli și mutații, de obicei nu au viruși și bacterii. Cea mai bună variantă este recoltarea și stocarea lor imediat după naștere.

Dacă avem mai mult de un copil trebuie să recoltăm sânge pentru fiecare?

Transplantul de celule stem poate fi de succes numai atunci când markerii de țesut (caracteristicile HLA, proteine din sistemul imunitar, care determină dacă un pacient va reacționa împotriva unui transplant) ale donatorului și destinatarului se potrivesc, adică sunt aproape gemeni din punct de vedere genetic. În caz contrar, grefa poate fi respinsă. Statistic, frații au cel puțin o șansă de 25% ca aceste caracteristici HLA ale unuia să se potrivească și celuilalt.

Se pot repara organele și țesuturile adulte folosind celule stem?

În prezent, nu este posibil să se înlocuiască un întreg organ, dar acest lucru este deja în curs de cercetare.

Cantitatea de celule stem influențează tratamentul?

Pentru reconstrucția măduvei osoase după o chimioterapie cu doze mari, de exemplu, numărul total de celule nucleate este un aspect important pentru succesul tratamentului. Valoarea medie a numărului total de celule nucleate pentru unitățile transplantate a rămas aproape constantă, între 2010 și 2016. Sunt în curs de dezvoltare câteva noi potențiale aplicații clinice pentru sângele din cordonul ombilical. Succesul acestor studii ar putea deschide noi direcții de utilizare. Și nu pentru toate tratamentele vom avea nevoie de o doză atât de mare de celule cum este reconstruirea măduvei osoase.

Cum se tratează cu celule stem bolile și afecțiunile cronice?

Depinde întotdeauna de boală, de cazul particular. Mecanismele sunt complexe și diferă în funcție de tipul bolii, modul de tratament, etc. În cazul cancerelor (de exemplu), în general, transplantul de celule stem se va efectua după chimioterapie, după distrugerea celulei canceroase.

Care sunt cele mai bune centre medicale pentru terapiile cu celule stem?

În funcție de boală, există diferite centre. Un centru cunoscut este Universitatea Duke din Durham (SUA). Pacienții au fost tratați cu sânge din cordonul ombilical propriu sau donat pentru mai multe boli (leucemie, sindromul Hurler, paralizie cerebrală și autism).

Care sunt riscurile tratamentului cu celule stem?

Pentru tratamentul autolog (cu celule recoltate de la respectivul pacient – n.r.) nu există aproape niciun risc. În cazul unui transplant alogen (cu celule recoltate de la un donator – n.r.), donatorul și destinatarul trebuie să se potrivească. În caz contrar, este posibil să apară respingeri.  Așa-numita boală grefă-versus-gazdă (GvHD) este, din păcate, încă o complicație de temut.

Care sunt studiile și cercetările cele mai promițătoare privind utilizarea celulelor stem?

Sângele ombilical (cu celule stem hematopoietice/HSC – n.r.) este aplicat în sute de studii clinice, la nivel mondial. Un domeniu promițător este tratarea daunelor cerebrale. De exemplu, într-un studiu, celulele sangvine din cordonul ombilical au fost utilizate la copiii cu paralizie cerebrală. În alt studiu în curs, sângele autolog ombilical este utilizat pentru nou-născuții cu encefalopatie ischemică hipoxică. Un alt studiu (care are loc în Australia) cercetează fezabilitatea reinfuzării sângelui din cordonul ombilical la copiii cu risc de diabet zaharat de tip 1. Pe de altă parte, celulele stem mezenchimale/MSC (extrase din țesutul ombilical – n.r.) sunt aplicate în mai mult de 500 de studii clinice la nivel mondial (în ceea ce privește bolile vasculare, bolile autoimune sau artrita articulară).

Cum pot doctorii să utilizeze celule stem pentru tratarea altor membri ai familiei?

De obicei, medicul spune dacă există o indicație alogenă. Medicii trebuie să testeze dacă pacientul și donatorul au același tip de HLA. În cazul în care aceste criterii sunt corecte și proprietarul celulelor stem (copilul) este de acord cu o livrare, medicul poate utiliza celulele stem pentru un membru al familiei.