medic

Celulele stem îmbătrânesc odată cu noi.

Eficiența cea mai mare o au întotdeauna celulele stem tinere. Asemenea rupturilor de os și rănilor care se vindecă mult mai repede la copii decât la adulți, vitalitatea celulelor stem scade odată cu vârsta. Celulele stem recoltate la naștere nu au suferit nicio leziune a ADN-ului, precum cele din măduva osoasă sau sânge periferic. Cercetările recente arată că anumite boli ale îmbătrânirii, precum ateroscloroza, își fac apariția abia când celulele stem devin prea bătrâne, iar leziunile încearcă să se repare de la sine. Pentru că situația este de așa natură, ar fi de preferat donarea de măduvă osoasă sub vârsta de 45 de ani, fiindcă puterea organismului de autovindecare se micșorează odată cu înaintarea în vârstă. De aceea, este important ca celulele stem să fie recoltate într-un stadiu timpuriu.
Când se pot recolta

Cel mai bun moment pentru recoltarea celulelor stem este la naștere.
Life Solutions, partenerul exclusiv al Vita 34, este singura bancă de celule stem din Germania care le permite părinților să recolteze atât sângele din cordonul ombilical, cât și țesutul din cordonul ombilical, ajutând astfel la mai multe posibile aplicații.

La ce se pot folosi

Sângele ombilical a fost utilizat în tratamentul diabetului juvenil, leziunilor cerebrale infantile și tulburărilor hematopoietice (de exemplu, anemiei aplastice), precum și în corectarea și regenerarea sistemului imunitar în cazul imunodeficienței. Celulele au proprietatea de a înlocui complet sistemul hematopoietic al unui copil!
vezi lista completă

separarea celulelor stem

 

 
Pe scurt, sângele din cordonul ombilical
1. Este bogat în celule stem
2. Există studii clinice standardizate în terapii cu celule stem
3. Poate fi stocat decenii fără a se deteriora.

sange din cordonul ombilical
Pe scurt, țesutul cordonului ombilical
1. Este bogat în celule stem mezenchimale
2. Se aplică în medicina regenerativă


 
 

 

 

 

Celulele stem au potențialul de a trata o gamă enormă de boli și tulburări care afectează milioane de oameni din întreaga lume. Această capacitate se bazează pe proprietățile lor unice de:

  • auto-reînnoire/proliferare (se pot reînnoi aproape nelimitat)
  • diferențiere (au abilitatea specială de a se diferenția în celule cu funcții și caracteristici specializate)
  • nespecializare (sunt celule nespecializate, care dau naștere unora specializate)

Celulele stem tinere sunt întotdeauna cele mai capabile. Cu cât o persoană este mai înaintată în vârstă, cu atât scade viabilitatea celulelor ei stem, iar abilitățile de autovindecare scad și ele. Celulele stem din sângele din cordonul ombilical (HSC) nu sunt încă afectate de boli și mutații, de obicei nu au viruși și bacterii. Cea mai bună variantă este recoltarea și stocarea lor imediat după naștere.

Transplantul de celule stem poate fi de succes numai atunci când markerii de țesut (caracteristicile HLA, proteine din sistemul imunitar, care determină dacă un pacient va reacționa împotriva unui transplant) ale donatorului și destinatarului se potrivesc, adică sunt aproape gemeni din punct de vedere genetic. În caz contrar, grefa poate fi respinsă. Statistic, frații au cel puțin o șansă de 25% ca aceste caracteristici HLA ale unuia să se potrivească și celuilalt.

În prezent, nu este posibil să se înlocuiască un întreg organ, dar acest lucru este deja în curs de cercetare. În schimb se pot trata cu succes țesuturi, cartilaginoase,  osoase sau se pot regenera organe cum ar fi  inima dupa un infarct miocardic sau leziunile cerebrale.

Pentru reconstrucția măduvei osoase după o chimioterapie cu doze mari, de exemplu, numărul total de celule nucleate este un aspect important pentru succesul tratamentului. Valoarea medie a numărului total de celule nucleate pentru unitățile transplantate a rămas aproape constantă, între 2010 și 2016. Sunt în curs de dezvoltare câteva noi potențiale aplicații clinice pentru sângele din cordonul ombilical. Succesul acestor studii ar putea deschide noi direcții de utilizare. Și nu pentru toate tratamentele vom avea nevoie de o doză atât de mare de celule cum este reconstruirea măduvei osoase.

Depinde întotdeauna de boală, de cazul particular. Mecanismele sunt complexe și diferă în funcție de tipul bolii, modul de tratament, etc. În cazul cancerelor (de exemplu), în general, transplantul de celule stem se va efectua după chimioterapie, după distrugerea celulei canceroase.

În funcție de boală, există diferite centre. Un centru cunoscut este Universitatea Duke din Durham (SUA). Pacienții au fost tratați cu sânge din cordonul ombilical propriu sau donat pentru mai multe boli (leucemie, sindromul Hurler, paralizie cerebrală și autism).

Pentru tratamentul autolog (cu celule recoltate de la respectivul pacient – n.r.) nu există aproape niciun risc. În cazul unui transplant alogen (cu celule recoltate de la un donator – n.r.), donatorul și destinatarul trebuie să se potrivească. În caz contrar, este posibil să apară respingeri.  Așa-numita boală grefă-versus-gazdă (GvHD) este, din păcate, încă o complicație de temut.

Sângele ombilical (cu celule stem hematopoietice/HSC – n.r.) este aplicat în sute de studii clinice, la nivel mondial. Un domeniu promițător este tratarea daunelor cerebrale. De exemplu, într-un studiu, celulele sangvine din cordonul ombilical au fost utilizate la copiii cu paralizie cerebrală. În alt studiu în curs, sângele autolog ombilical este utilizat pentru nou-născuții cu encefalopatie ischemică hipoxică. Un alt studiu (care are loc în Australia) cercetează fezabilitatea reinfuzării sângelui din cordonul ombilical la copiii cu risc de diabet zaharat de tip 1. Pe de altă parte, celulele stem mezenchimale/MSC (extrase din țesutul ombilical – n.r.) sunt aplicate în mai mult de 500 de studii clinice la nivel mondial (în ceea ce privește bolile vasculare, bolile autoimune sau artrita articulară).

De obicei, medicul spune dacă există o indicație alogenă. Medicii trebuie să testeze dacă pacientul și donatorul au același tip de HLA. În cazul în care aceste criterii sunt corecte și proprietarul celulelor stem (copilul) este de acord cu o livrare, medicul poate utiliza celulele stem pentru un membru al familiei.