Categorii
Celule stem

Terapia cu Celule Stem Proprii Transformă Viziunea în Tratamentul Leziunilor Corneei: Rezultate Pozitive în Studiul de Fază I

Într-o lume în care vederea este esențială pentru aproape toate aspectele vieții noastre, orice avansare în tratamentul afecțiunilor oculare este o veste bună. Echipa de cercetători de la Mass Eye and Ear, în colaborare cu Mass General Brigham, a dezvăluit rezultatele unui studiu de fază I pentru o terapie revoluționară cu celule stem, numită CALEC (Cultivated Autologous Limbal Epithelial Cell Transplantation). Rezultatele sunt nu doar promițătoare, ci și un pas înainte în medicina regenerativă.

Rezultatele studiului

Cei patru pacienți care au participat la studiu au experimentat îmbunătățiri semnificative în calitatea vederii și a suprafeței corneei. Doi dintre ei au putut să primească un transplant de cornee, în timp ce ceilalți doi au raportat îmbunătățiri semnificative ale vederii fără tratament suplimentar.

Ce este CALEC și cum funcționează?

CALEC implică prelevarea unor celule stem din ochiul sănătos al pacientului, care sunt apoi cultivate și extinse într-un laborator specializat. După 2-3 săptămâni, aceste celule sunt transplantate înapoi în ochiul afectat, reușind să repare daunele corneei.

Depășirea Limitărilor Tratamentelor Existente prin Extinderea Celulelor Stem Proprii

În cazul pacienților care suferă de arsuri chimice sau alte tipuri de leziuni oculare, unul dintre cele mai mari obstacole în calea recuperării este deficitul de celule stem limbale. Această deficiență duce la pierderea ireversibilă a celulelor din țesutul care înconjoară corneea, provocând pierderea permanentă a vederii și dureri semnificative în ochiul afectat. Fără celulele limbale și o suprafață oculară sănătoasă, pacienții nu pot beneficia de transplanturi de cornee artificiale, care reprezintă standardul actual de reabilitare a vederii.

Testimonial: Ritz, Director Executiv la Dana-Farber

“Dezvoltarea unui proces pentru crearea de grefe de celule stem limbale care să îndeplinească cerințele stricte ale FDA pentru ingineria țesuturilor a fost o provocare. După ce am dezvoltat și implementat acest proces, a fost foarte încurajator să vedem rezultate clinice pozitive în primul grup de pacienți înscriși în acest studiu clinic.”

Siguranța și tolerabilitatea

Unul dintre cele mai mari avantaje ale CALEC este profilul său de siguranță. Studiul de fază I a fost conceput pentru a evalua siguranța și fezabilitatea procedurii, iar rezultatele preliminare sunt încurajatoare.

Viitorul terapiei cu celule stem în oftalmologie

Studiile precum acesta subliniază potențialul imens al terapiei cu celule stem în tratamentul afecțiunilor oculare incurabile. Cu o abordare multidisciplinară și colaborări între diferite institute de cercetare, viitorul este luminos pentru pacienții cu leziuni corneene severe.

Concluzie

Într-o eră în care medicina regenerativă își face loc în tratamentele medicale standard, CALEC reprezintă un exemplu strălucit al modului în care terapia cu celule stem poate schimba vieți. Este un moment potrivit pentru a investi în recoltarea și stocarea celulelor stem, nu doar pentru noi, ci și pentru generațiile viitoare.


SURSE

Medical Express – Cell therapy that repairs cornea damage with patient’s own stem cells achieves positive phase I trial results

Dana-Farber – Cell Therapy That Repairs Cornea Damage with Patient’s Own Stem Cells Achieves Positive Phase I Trial Results

National Eye Institute – Cell therapy that repairs cornea damage with patient’s own stem cells achieves positive Phase I trial results