Categorii
Celule stem

Darul oferit de celulele stem: au capacitatea extraordinară de vindecare a organismului uman

Celulele stem sunt astăzi folosite în tratamentul a peste 80 de boli

Odată cu apropierea termenului, multe gravide se întreabă dacă să stocheze celulele stem ale bebelușilor este o decizie rațională sau una emoțională. Dacă este vorba despre „aruncarea banilor pe fereastră” sau chiar este alegerea corectă pentru un viitor sigur al copilului lor. Un factor important în luarea deciziei este deplina înțelegere a ceea ce reprezintă o celulă stem.

Celula stem are o capacitate unică

Unicitatea unei celule stem în tot universul biologic care ne înconjoară este incontestabilă. Iată de ce: o celulă stem este o celulă cu capacitatea unică de a se dezvolta transformându-se în celule specializate ale organismului. De aceea sunt studiate și folosite pentru a înlocui celule şi ţesuturi care au fost deteriorate sau pierdute în urma unor boli.

După cum știm, majoritatea celulelor din corp sunt specializate pentru anumite funcţiuni, precum globulele roşii din sânge care transportă oxigenul în corp; numai că acestea nu se pot divide, asemenea celulelor stem. Celulele stem asigură noi celule pentru corp pe măsură ce se dezvoltă, şi înlocuiesc celulele specializate care sunt pierdute sau deteriorate. Celulele stem au două proprietăţi particulare care le permit să facă asta: pe de o parte, se pot reproduce de mai multe ori, pentru a genera celule noi. Pe de alta, pe măsură ce se reproduc, se pot schimba în alte tipuri de celule care alcătuiesc corpul. De aici rezultă și capacitatea lor extraordinară de vindecare a organismului uman în diverse sindroame și boli.

Terapia cu celule stem

Celulele, ţesuturile şi organele pot fi deteriorate sau distruse de boli, de accidente şi de probleme genetice.

Celulele stem pot fi unul din modurile de a genera celule noi care, mai apoi, să fie transplantate în corpul pacientului pentru a înlocui celulele deteriorate sau pierdute. Life Solutions își dorește să fie alături de clienții săi, încă dinainte de naștere și mult după ce au devenit parinți, de aceea oferă servicii de recoltare, procesare si stocare celule stem, în cea mai mare bancă de celule stem din Germania, Vita 34.

Celulele stem sunt utilizate, în mod curent, pentru a trata mai multe boli. De exemplu, oferă o sursă de celule sanguine sănătoase pentru oamenii cu unele boli precum talasemia, sau pacienţilor cu cancer care şi-au pierdut propriile lor globule roșii în decursul tratamentului chimioterapeutic. Dincolo de regenerarea hematopoetică, celulele stem mai permit să se regenereze pielea la pacienţii cu arsuri grave. Mai sunt folosite pentru terapia traumatismelor cerebrale.

Celulele stem pot fi utilizate și pentru generarea de organe noi pentru transplanturi. La ora actuală, organele bolnave pot fi înlocuite cu organe sănătoase de la un donator, totuşi acestea sunt supuse riscului de a fi respinse de organismul primitor, dacă acesta şi sistemul imunitar le consideră corpuri străine. Celulele stem pluripotente obţinute de la pacienţii înşişi pot contribui la dezvoltarea unor organe noi care prezintă un risc mai scăzut de respingere.

Pe de altă parte, datorită structurii lor primare, celulele stem ajută la regenerarea celulară, fapt care conduce la tratarea mai multor afecțiuni și dizabilități, printre care se află: boala Parkinson, screloza multiplă amiotrofica, leziuni ale măduvei spinării, arsuri, boli cardiovasculare, diabet sau artrită.

În ce boli s-au folosit celulele stem procesate, stocate și eliberate de către Vita 34, partenerul german al LifeSolutions

Life Solutions este partenerul exclusiv pe teritoriul  României al Vita 34, banca de celule stem numărul 1 în Germania. Datorită aplicațiilor în domeniul cercetării și studiilor clinice de tratament, Vita 34 este cea mai experimentată bancă privată de celule stem din Europa. Vita 34 deține certificarea GMP (Good Manufacturing Practice). Aceasta reprezintă o confirmare a faptului că Life Solutions și Vita 34 proceseză probele recoltate din sângele și țesutul cordonului ombilical la cele mai înalte standarde de calitate.

Life Solutions este autorizată de către Agenția Națională de Transplant pentru importul și exportul sângelui și țesutului din cordonul ombilical. Aproximativ jumătate din cererile depuse la Cord Blood Europe – Asociaţia Europeană a Băncilor Private de celule stem au fost tratate cu probe depozitate la Vita 34.

Iată în ce afecțiuni au fost folosite, din anul 2004 până astăzi, celulele stem procesate, stocate și eliberate de către Vita 34: Anemie aplastică, Beta-talasemie, Deficiență severă a sistemului imunitar, Diabet tip 1, Leucemie acută limfatică, Leziune cerebrală, Neuroblastom, Paralizie cerebrală, Paralizie spastică, Sindromul Wiskott-Aldrich, Talasemie, Tuburare metabolică sphingolipidoză.