Categorii
Celule stem

Tratamentul cu celulele stem îmbunătățește calitatea vieții după accidentul vascular cerebral

În Europa, accidentul vascular cerebral este a doua cauză majoră de deces după bolile coronariene.

Tratamentul cu celule stem restabilește funcțiile cerebrale afectate după ce pacientul a suferit un atac cerebral, e concluzia Institutului de Cercetare NeuroGen. Dedicat aplicării terapiei inovatoare cu celule stem în tratarea pacienților cu boli neurologice incurabile, Institutul a tratat exemplar 214 pacienți cu atac cerebral.

Îmbunătățiri se observă la: funcțiunile motorii ale membrelor superioare/mâinilor, funcțiuni îmbunătățite ale membrelor inferioare, agilitate mai bună a trunchiului, echilibru ameliorat, funcții mentale/vorbire îmbunătățite, motilitate mai bună, capacitate îmbunătățită de a derula activități zilnice.

Terapia cu celule stem funcționează bine împreună cu procesul de reabilitare. Combinația între terapia cu celule stem pentru atacuri cerebrale cu procedurile intensive de neuroreabilitare ajută la o recuperare rapidă, notează institutul pe pagina oficială.

Rezultatele tratamentului cu celule stem pentru atacurile cerebrale a crescut speranțele cu privire la utilizarea celulelor mezenchimale pentru repararea deteriorărilor cerebrale. Celulele stem mezenchimale sunt celulele precursoare ale țesutului conjunctiv; se dezvoltă în oase, cartilagii, mușchi, tendoane și ligamente; sunt cuprinse în special în țesutul ombilical.

Life Solutions, care a adus în România cea mai prestigioasă bancă de celule stem din Europa – anume Vita34 – recomandă prelevarea de celule stem la naștere, din cordonul ombilical. Life Solutions oferă acest serviciu în România, probele fiind prelucrate și stocate în Germania, în laboratoarele Vita 34.

Tratamentul cu celule stem la animalele de laborator care au suferit un atac ischemic demonstrează o recuperare funcțională ce confirmă că celulele mezenchimale pot să repare alte țesuturi. Diferența pe care o fac aceste celule este faptul că ele se pot transforma în celule noi, similar celulelor neuronale progenitoare (adică precursoare de neuroni). Pe lângă aceasta, producerea de fracțiuni mononucleare (să nu uităm că imunoglobulinele sunt sintetizate de celulele mononucleare) dă viață unor celule ce produc citokine (molecule de natură proteică ce transmit informații între celule diferite) și factori trofici (ce oferă sprijin pentru neuronii motori, în special în dezvoltarea măduvei spinării).  Toate acestea ajută la producerea unei aprovizionări cu sânge, la protecție neuronală și la regenerare neuronală în zonele afectate de atacul cerebral. Toate cu ajutorul celulelor stem!

Pentru tratamentul cu celule stem al atacului cerebral, transplantul de celule stem mezenchimale nu necesită acțiuni invazive. Tratamentul cu celule stem este adecvat atacului cerebral și nu există, aici, probleme de ordin etic mai ales că aceste celule sunt obținute din măduva osoasă. Mai mult, folosirea propriei măduve osoase a pacientului pentru tratamentul cu celule stem evită toate probleme imunitare, ceea ce garantează că tratamentul cu celule stem este foarte eficient și sigur. Aceste rezultate pozitive au permis medicilor, cercetătorilor și oamenilor de știință să accepte potențialul medical al terapiei cu celule stem pentru atacurile cerebrale.

Ce este atacul cerebral (AVC)?

Un accident vascular cerebral poate fi cauzat de o arteră blocată (accident vascular cerebral ischemic) sau de ruperea unui vas, cu apariția unei hemoragii, sângele înconjurând celulele nervoase, ceea ce conduce la incapacitate funcțională (accident vascular cerebral hemoragic). Unii oameni pot prezenta doar o întrerupere temporară a fluxului sanguin către creier (atac ischemic tranzitoriu), care nu provoacă daune permanente.

 Accident vascular cerebral ischemic

Aproximativ 87% din accidentele vasculare cerebrale sunt accidente ischemice. Tulburările ischemice apar atunci când arterele din creier devin înguste sau blocate, determinând un flux sanguin redus (ischemie). Cele mai frecvente accidente ischemice includ:

  1. infarctul trombotic – un accident vascular cerebral trombotic apare când se formează un cheag de sânge (tromb) într-una din arterele care furnizează sânge creierului. Un cheag poate fi cauzat de depunerile grase (plăcile) care se acumulează în artere și determină un flux sanguin redus (ateroscleroză) sau alte afecțiuni ale arterelor;
  2. AVC ischemic embolic. Apare atunci când un cheag de sânge/un tromb (trombembolie) sau alte substanțe (plăci de aterom – acumulare de lipide) ce sunt transportate de fluxul sanguin de la locul de origine, prin sistemul circulator până la vasele ce asigură irigarea sistermului nervos central.. Acest tip de cheag de sânge se numește embolus.

Accident vascular hemoragic 

Accidentul vascular cerebral hemoragic reprezintă aproximativ 13% din cazurile de accident vascular cerebral și se produce din cauza ruperii unui vas de sânge, hemoragia ducând la creșterea presiunii intracraniene cu afectarea aferentă a țesutului nervos. Cauzele sunt: tensiunea arterială ridicată necontrolată (hipertensiune arterială); suprasolicitare cu anticoagulante (de la Aspenter la Clexane),  puncte slabe în pereții vaselor de sânge (anevrisme).