Nouă din zece gravide se confruntă cu aceste afecțiuni
Life Solutions, care a adus în România cea mai experimentată bancă privată de celule stem din Europa – Vita 34, prezintă cititoarelor sale zece cele mai frecvente afecțiuni care apar în sarcină, afecțiuni cu care mai toate viitoarele mămici se confruntă pe parcursul celor nouă luni.
- Constipația în sarcină
Schimbările hormonale care apar în timpul sarcinii provoacă cel mai adesea constipație, chiar din primele săptămâni de gestație. Pentru a evita constipația și mai ales consecințele ei neplăcute – de la disconfort până la hemoroizi – trebuie să consumați alimente bogate în fibre, să beți multă apă, să faceți exerciții pentru a vă menține musculatura tonifiată, să evitați suplimentele cu fier – dacă analizele de sânge nu arată o anemie feriprivă.
- Cârceii
Gravida se va confrunta adesea cu dureri musculare ascuțite, ce apar brusc în zona gambei. Aceste spasme musculare ale piciorului sunt foarte neplăcute, apărând mai ales noaptea sau în poziție de relaxare. Gravida trebuie să facă în mod regulat exerciții ușoare, care să îmbunătățească circulația. De exemplu, îndoirea piciorului, urmată de întinderea lui, de câte 30 de ori pentru fiecare membru în parte, apoi rotirea piciorului de câte opt ori într-un sens, apoi în celălalt poate avea rezultate în lupta cu crampele, scrie publicația www.nhs.uk. A trage degetele cu fermitate spre gleznă și masajul viguros al musculaturii piciorului poate – de asemea – da rezultate.
- Starea de slăbiciune
În sarcină unele gravide se vor simți uneori ca în pragul unui leșin. Acest lucru se datorează modificărilor hormonale. Starea de leșin e cauzată de faptul că în sarcină creierul nu primește mereu cantitatea suficientă de oxigen. Acest lucru e accentuat dacă gravida se va ridica brusc de pe scaun sau din cada, după o baie, mai scrie publicația mai sus menționată. Și poziția de relaxare pe spate ar putea cauza stări de leșin.
Unele gravide au pe parcursul sarcinii tensiunea foarte mică, ceea ce le poate cauza leșinul. Ce e de făcut pentru a evita starea de leșin? Ridicați-vă încet de pe scaun sau după ce ați stat întinsă.
Evitați să stați întinsă pe spate. Dacă simțiți o stare de slăbiciune, așezați-vă imediat pe un scaun, senzația ar trebui să dispară. Dacă nu trece, întindeți-vă pe un pat pe partea stângă sau pe dreapta, dar nu pe spate.
- Căldurile în sarcină
Pe parcursul celor nouă luni de sarcină, e posibil ca gravida să simtă mai tot timpul că îi este cald. Acest lucru se datorează nu doar schimbărilor hormonale ci și aportului crescut de sânge din corp și către piele.
Totodată, gravida va transpira mai mult. E indicat ca gravida să poarte haine din fibre naturale, să mențină răcoare în cameră și să facă dușuri frecvent pentru a se răcori.
- Incontinența în sarcină
Iată o nouă problemă comună în timpul sarcinii și după naștere. Adesea, gravidele scapă câteva picături de urină când tușesc, râd, strănută, fac mișcări bruște, efort sau se ridică brusc. În sarcină, acest lucru se întâmplă deoarece mușchii din jurul vezicii urinare se relaxează pentru a pregăti venirea pe lume a bebelușului. Exercitii specifice de întărire a musculaturii pelvine pot reduce efectul neplăcut al incontinenței. Nașterile vaginale multiple pot cauza incontinență femeii, la mult timp după venirea pe lume a copilului.
- Schimbări la nivelul pielii și al părului
Modificările hormonale fac ca – în sarcină – pielea din jurul sfârcurilor să se închidă la culoare. Unora dintre gravide le apare și o linie de culoare maronie pe mijlocul abdomenului. După naștere, aceste colorații se vor estompa. Gravidele care fac plajă riscă să facă mai ușor insolații. Părul devine mai gras pe parcursul sarcinii.
- Varice
Gravidele se pot confrunta cu varice, mai ales la venele picioarelor, dar și în zona vulvară, cel mai adesea afecțiunea diminuându-se după naștere. Femeia însărcinată trebuie să evite să stea mult timp în picioare, să evite a sta picior peste picior ori să se îngrașe, pentru a nu pune presiune pe membrele inferioare. Ciorapii compresivi pot fi de folos, dar și dormitul cu picioarele sprijinite pe un suport, astfel încât să fie mai sus decât restul corpului. Circulația venoasă va fi ajutată și dacă mergeți măcar jumătate de oră pe jos sau practicați înotul.
- Mâncărimile
Gravida se poate confrunta pe parcursul sarcinii cu mâncărimi pe tot corpul. Alcoolul mentolat poate diminua disconfortul produs de mâmcărimi. Atenție, aceste manifestări la nivelul pielii pot indica o afecțiune hepatică. Analizele specifice (TGO, TGP etc) pot arată dacă este vorba de ceva grav sau nu.
- Sângerările gingivale
Provocate de obicei de o depunere mai rapidă a tartrului, durerile și sângerările gingivale sunt probleme cu care gravidele se confruntă măcar o dată pe parcursul celor nouă luni de sarcină. Schimbările hormonale fac gingiile mai vulnerabile la tartru, ceea ce duce la inflamații și – apoi – sângerare, ba chiar – în timp – pierderea dinților. Se recomandă vizitarea stomatologului chiar pe perioada sarcinii, deși miturile spun contrariul. Un tratament stomatologic nu ar trebui să reprezinte un risc pentru sarcină!
- Durerile de spate
E foarte obișnuit să te confrunți cu dureri de spate atunci când ești gravidă. Ligamentele devin mai moi în sarcină pentru a se întinde mai ușor atunci când se va declanșa nașterea. Acest lucru poate duce la întinderi musculare, presiune pe segmentul cel mai de jos al spatelui și pe pelvis. Trebuie evitat a ridica de jos obiecte grele, iar atunci când se ridică ceva trebuie făcut cu genunchii îndoiți și spatele ținut drept.
Gravida e de preferat să poarte încălțăminte fără toc și să se odihnească mult, mai ales în ultimul trimestru de sarcină, când greutatea burții afectează spatele. Pernele pentru gravide susțin spatele când aceasta lucrează pe scaun mai multe ore pe zi, preluând din presiunea exercitată pe zona dorsală. Masajul, exercițiile pentru spate, băile calde în cadă pot – de asemenea – diminua durerile din această zonă.