Categorii
Celule stem

Celulele stem din placentă –cum ar putea schimba medicina în bine

Domeniul cercetărilor medicale din zilele noastre se orientează din ce în ce mai mult spre studierea diferitelor aplicații pe care le-ar putea avea celulele stem în ceea ce privește o mulțime de probleme de sănătate cronice și grave – momentan peste 85 de afecțiuni pot fi tratate cu ajutorul celulelor stem. Persoanele care suferă de probleme imunitare, paralizie cerebrală, daune provocate de accidentul vascular cerebral, dar și tipuri de cancer sau leucemii, ar putea să trăiască mult mai bine și mai mult în viitor mulțumită celulelor stem din placentă. 

Specialiștii în domeniu sunt de părere că, până în 2030, numărul bolilor care vor fi tratate cu ajutorul celulelor stem vor fi de ordinul sutelor, iar recoltarea placentei ar putea fi un element esențial atunci când vine vorba de terapiile dezvoltate. Printre țintele oamenilor de știință se numără diabetul și boli precum Alzheimer sau Parkinson.

În ultimii 10 ani, au fost derulate peste 1.700 de studii clinice ce vizează terapiile pe bază de celule stem derivate din placentă. Față de celulele stem recoltate din sângele din cordonul ombilical, care sunt folosite în injecții, injecțiile cu celule stem din placentă nu sunt momentan des-întâlnite, pentru că oamenii de știință încă le studiază proprietățile și aplicațiile.

  • Ce trebuie să știi despre placentă
  • Ce fel de celule stem există în placentă?
  • Celulele stem hematopoietice
  • Celulele stem mezenchimale
  • Celulele stem epiteliale amniotice
  • Celulele progenitoare endoteliale
  • Celulele CAR-T și celulele NK
  • Cum sunt colectate celulele stem din placentă
  • Avantaje pentru recoltarea placentei
  • Când trebuie să decizi dacă să stochezi placenta
  • Concluzie
  • Bibliografie

Ce trebuie să știi despre placentă

Placenta este acel organ musculos temporar care se formează în corpul femeii în perioada sarcinii și care face legătura între mamă și embrion – printre funcțiile acesteia se numără asigurarea nutriției (prin cordonul ombilical) și respirației fătului. Placenta umană are o greutate între 500 și 600 de grame și un diametru în jur de 15-20 de centimetri. Ea se formează după procesul de fixare a ovulului fecundat, din mucoasa uterină și embrion și este eliminată la naștere.

De asemenea, placenta are un rol esențial în facilitarea schimbului de nutrienți, gaze și reziduuri între circulația mamei și cea a fătului, dar este și un organ endocrin important care produce hormoni care reglează fiziologia mamei și a embrionului în timpul sarcinii. Placenta este puternic vascularizată, datorită rolului său în transportul sângelui și al oxigenului către făt.

Pentru că este un organ intrinsec nutritiv, cu scopul de a asigura copilului în dezvoltare toate lucrurile de care are nevoie, placenta merită să fie recoltată la naștere și stocată, pentru că este plină de celule stem de mai multe tipuri. Acestea ar putea proteja copilul și pe viitor.

Ce fel de celule stem există în placentă?

Placenta este compusă din două membrane fetale, una amniotică și membrana corion, dar și cotiledoane. Toate acestea conțin celule stem. Membrana amniotică include două tipuri de bază de celule stem, mezenchimale și epiteliale, care au proprietăți similare cu cele ale celulelor stem pluripotente. Membrana corion conține două straturi, formate din celule mezenchimale și celule trofoblaste. Cotiledoanele conțin, printre altele, celule stem hematopoietice și mezenchimale, progenitori endoteliali și multe alte celule.

Cele mai promițătoare celule pentru utilizarea clinică sunt: celulele stem hematopoietice, celule stem mezenchimale, celulele stem epiteliale amniotice, celulele progenitoare endoteliale și celulele CAR-T și celulele NK.

Celulele stem hematopoietice

Acest tip de celule participă la procesul de formare a elementelor celulare sanguine (eritrocite, trombocite și leucocite) la nivelul măduvei osoase (măduva roșie hematogenă) și au capacitatea de a se diferenția în orice tip de celulă sanguină. Ele îndeplinesc mai multe funcții, se pot reînnoi, ceea ce le face ideale pentru medicina regenerativă. Celulele stem hematopoietice sunt folosite în tratamentul pentru mai multe tipuri de leucemie și cancer, dar și în cazul unor tulburări ale metabolismului și sistemului imunitar.

Placenta conține un volum de câteva ori mai mare al celulelor hematopoietice față de sângele din cordonul ombilical.

Celulele stem mezenchimale

Acest tip de celule sunt multipotente, adică se pot diferenția în mai multe tipuri de celule, dar în același timp au capacitatea de a se autoregenera. Alte proprietăți ale celulelor mezenchimale sunt legate de modularea sistemului imunitar, proprietăți imunosupresoare și antimicrobiene. În placentă, ele pot fi găsite în membrana corionică și au o dimensiune mică, ceea ce le face perfecte pentru administrare intravenoasă, dar și o durată de viață mai lungă.

Celulele stem epiteliale amniotice

Acest tip de celule poate fi găsit pe epiteliul membranei amniotice, direct în contact cu lichidul amniotic și are proprietățile tipice celulelor stem (capacitatea de auto-reînnoire și de a se diferenția în celule multiple), ele pot deveni celule osoase, adipoase, cardiocite și miocite, celule pancreatice și hepatice, celule nervoase și astrocite.

Celulele stem epiteliale amniotice sunt ușor de îndepărtat din membrană, prin proceduri non-invazive și sunt folosite în terapii celulare dermatologice și oftalmologice, cu costuri reduse.

Celulele progenitoare endoteliale

Celulele progenitoare endoteliale au importanță în îmbunătățirea circulației, pentru că ajută la crearea vaselor de sânge și stimulează regenerarea vasculară. Multe studii din ultimii 15 ani au vizat izolarea și caracterizarea acestora. Ele au fost, de asemenea, studiate ca biomarkeri pentru bolile cardiovasculare și au fost propuse ca o terapie pe bază de celule puternice, pentru capacitatea lor de a stimula repararea vasculară, în condiții fiziologice și patologice.

Celulele CAR-T și celulele NK

Celulele CAR-T sunt limfocite T autologe modificate genetic cu un receptor antigenic chimeric și ele sunt folosite în general în tratamentul tumorilor hematologice maligne, dar cercetătorii consideră că au un mare potențial de a fi folosite în tratamentul altor boli. Acest tip de celule pot distruge celulele din tumori și pot recunoaște antigene tumorale specifice.

Celulele CAR-NK sunt considerate o posibilă alternativă pentru celulele CAR-T și momentan sunt studiate pentru descoperirea posibilelor aplicații în tratamente viitoare.

Cum sunt colectate celulele stem din placentă

După naștere, placenta continuă să conțină sânge plin de celule stem esențiale, dar și țesuturile placentare conțin mai multe tip de celulă. Astfel, atunci când placenta este eliminată din corpul mamei, ea poate fi stocată integral într-o bancă de celule stem privată, pentru utilizările terapeutice ulterioare.

Placenta este recoltată, împreună cu țesutul și sângele din cordonul ombilical, imediat după naștere. Recoltarea se face la spital – indiferent dacă este vorba de unul public sau privat –, de către medicul ginecolog. Procesul durează doar câteva minute și nu prezintă niciun risc, pentru mamă sau copil.

Dacă aceste țesuturi nu sunt recoltate, ele se aruncă și devin deșeu biologic, deși sunt bogate în nenumărate celule.

Avantaje pentru recoltarea placentei

Mai multe tipuri de celule din placentă sunt multipotente, adică se pot diferenția în mai multe tipuri de celule, ele sunt mai ușor de „primit” în corpul primitorului și au o capacitate mare de a se prolifera, de a migra acolo în corp unde este nevoie de ele, și au și o capacitate mare de auto-reînnoire.

De asemenea, un avantaj major atunci când vine vorba de celulele din placentă este că nu au fost expuse la factori toxici din mediul extern.

În general, placenta conține un volum mai mare de celule stem față de cordonul ombilical, de altfel cel mai mare volum de celule care poate fi obținut la naștere. Mai multe celule stem depozitate înseamnă mai multe șanse pentru tratamentul diverselor afecțiuni.

În același timp, recoltarea celulelor din țesutul placentar este o procedură non-invazivă.

Unitățile stocate pot fi folosite pentru administrare în copilărie, dar și în viața de adult, pentru copilul de la care s-a recoltat, dar și pentru frați și surori.

Când trebuie să decizi dacă să stochezi placenta

Decizia pentru recoltarea și stocarea placentei trebuie să fie luată înainte de data nașterii copilului. E important ca părinții să discute această problemă cu medicul obstetrician, care le poate răspunde la întrebările și nedumeririle pe care le au.

Concluzie

Studiile științifice legate de aplicațiile pentru țesutul placentar sunt încă în desfășurare, dar specialiștii în domeniu consideră că cercetările de până acum sunt pline de potențial. În ultimii 10 ani au fost derulate peste 1.700 de studii clinice care au examinat posibilele aplicații și numărul crește în continuare. Specialiștii cred că următorii 7-8 ani vor aduce și mai multă inovație și vor multiplica numărul de afecțiuni care pot fi tratate cu ajutorul acestor celule stem.

Pe măsură ce tehnologia medicală se dezvoltă, cercetătorii vor avea mai multe unelte la dispoziție pentru a analiza și înțelege celulele stem găsite în placentă, în volum mai mare decât în sângele din cordonul ombilical. De aceea recoltarea placentei la naștere este o ocazie unică pentru a face o investiție în viitorul copilului și al fraților sau surorilor sale.

Dacă ești interesat să afli mai multe contactează-ne astăzi pentru a rămâne la curent cu ultimele descoperiri și oportunități. Fii parte din schimbare!

Bibliografie: