Categorii
Sfaturi pentru gravide

Sarcina și călătoria – sfaturi și interdicții

Ce trebuie să știi dacă ești însărcinată și vrei să pleci în vacanță, fără a periclita sarcina și fără a te pune în situații inconfortabile? Dacă nu ai complicații (anemie severă, probleme cardiace/respiratorii, hemoragii recente, fracturi osoase, de exemplu) și dacă medicul nu-ți interzice deplasările lungi sau zborul cu avionul, poți călători fără probleme pe parcursul sarcinii. Ideal, cel mai ușor e să o faci în al doilea trimestru, când ai scăpat de grețuri și nu ai intrat încă în al treilea stadiu al sarcinii, în care vei obosi mai ușor.

Life Solutions – singurul reprezentant în România al celei mai experimentate bănci de celule stem din Germania, Vita 34 – te îndeamnă să te hidratezi din plin, să porți haine și încălțăminte confortabile, să iei cu tine ceva de ronțăit (pentru a evita senzația de greață) și, în funcție de ce modalitate de transport alegi pentru a ajunge la destinație, să nu uiți de următoarele sfaturi:

  • CU MAȘINA. Pune-ți mereu centura de siguranță (dacă ai burta mare, așeaz-o transversal sub burtă și pe șolduri, astfel încât să nu te strângă), păstrează deschis air bag-ul din fața ta (protecția oferită de acesta depășește semnificativ potențialele riscuri pentru bebeluș) și fă pauze dese în timpul deplasării (în timpul cărora ieși din autoturism și plimbă-te, pentru a-ți pune sângele în mișcare și a preveni formarea cheagurilor). Încearcă să limitezi timpul petrecut în mers la 5 – 6 ore.
  • CU AUTOCARUL/MICROBUZUL. Stai așezată în mers, alege un loc lângă culoar (pentru a-ți întinde periodic picioarele). Încearcă să limitezi timpul petrecut în mers la 5 – 6 ore.
  • CU TRENUL. Trenurile îți pun mai mult spațiu la dispoziție pentru a te ridica de pe banchetă și a te mișca. Ține-te mereu de ceva când te ridici. Și nu uita că s-ar putea să ai nevoie la baie și toaletele de aici nu sunt cele mai spațioase/curate…
  • CU AVIONUL. Majoritatea companiilor aeriene permit zborul până la luna a opta, dar la fel, din cauza spațiului limitat dintre scaune, a culoarelor înguste și a toaletei mici, s-ar putea să nu fii chiar în largul tău, în zbor, dacă ai o sarcină avansată. Ridică-te periodic în picioare și mișcă-te, stai cu centura pusă cât timp ești așezată și în timpul turbulențelor, alege să stai lângă culoar (pentru a merge ușor la baie și a-ți întinde picioarele), poartă mai multe straturi de îmbrăcăminte (în avion e frig de obicei).
  • CU NAVE DE CROAZIERĂ. Înainte de acumpăra biletul, verifică dacă la bord va fi prezent un medic specialist, care te poate ajuta în caz că va fi nevoie. La fel, vezi în ce porturi opriți și cum ajungi de acolo la cel mai apropiat spital. Rămâi pe uscat dacă nu ai mai fost niciodată într-o croazieră sau ai rău de mare/mișcare, pentru că valurile îți vor accentua grețurile deja prezente în sarcină.

Pentru că ești mereu preocupată de sănătatea ta și a bebelușului tău, nu uita să te informezi corect despre recoltarea și stocarea celulelor stem la naștere. Life Solutions este unicul reprezentant pe piața din România al băncii germane Vita34. Având 20 de ani de experiență, Vita34 este cea mai mare și acreditată bancă de celule stem din Germania, ce a eliberat până în prezent 31 de probe viabile pentru transplant.

Lasă-ți grijile în banca de celule stem, Vita34 și bucură-te de vacanță!