„Ce trebuie și ce nu trebuie să faci în sarcină” este o temă de discuție lungă ca o zi de post… Life Solutions (singura reprezentată în țara noastră a premiatei bănci de celule stem germane Vita 34) te ajută să descâlcești adevărul de miturile băbești, pentru o sarcină fără probleme, în care să te simți frumoasă și să fii sănătoasă și tu, și bebe. Fiecare sarcină este diferită, deci înainte de toate nu uita că sfatul medicului care te monitorizează în această perioadă este sfânt!
- Mănâncă trei mese pe zi. De fapt, ar trebui ca meniul tău zilnic să includă 6 – 7 mese sănătoase, una la 2 – 3 ore. Dacă mănânci alimente variate și sănătoase frecvent, îți menții glucoza din sânge la un nivel constant, ceea ce este benefic și pentru bebeluș, și pentru tine.
- Un pahar de vin roșu nu strică. Numeroase studii indică faptul că băutura în timpul sarcinii înseamnă riscuri mai mari pentru bebeluș, al cărui ficat în dezvoltare nu poate procesa alcoolul. De aceea, acesta poate afecta sistemul nervos central, dezvoltarea fetusului și poate provoca probleme ca: deficiențe de învățare, IQ scăzut, memorie deficitară, probleme de vorbire, auz și vedere, comportament hiperactiv, coordonare slabă. În plus, poate crește cu până la 30% șansele de avort în primul trimestru și cu până la 70% în al doilea, conform unui studiu danez.
- Trebuie să renunți complet la cafea. Așa cum am explicat într-un articol anterior, cafeina trece prin placentă și trebuie evitată în timpul sarcinii în exces: crește riscul de avort, naștere dificilă și greutate mică la naștere. Dar asta nu înseamnă că trebuie să bei cafea sau ceai abia peste 9 luni… Ci că trebuie să te limitezi la maxim 200 mg/zi.
- Adio, brânză! Doamnelor, nu trebuie să renunțați complet la toate specialitățile preferate, doar la brânza moale, nepasteurizată (cu mucegai, gorgonzola, brie, camembert, chevre, feta, de capră).
- Trebuie să mănânci cât pentru doi. De fapt, în sarcină aportul caloric suplimentar e de doar 300 de calorii în plus/zi. În niciun caz nu trebuie să devii prietenă cu excesele alimentare timp de 9 luni și să te îngrași cu mai mult de 11 – 16 kg (cifra sănătoasă în sarcină, dacă pornești de la o greutate normală, conform medicilor).
- Adio, fructe de mare! E drept că trebuie să iei o pauză de la sushi-ul cu pește crud, dar nu și de la somon, cod, sardine, hering, păstrăv, crap, caras, biban, plătică, pești cu nivel mare de acizi grași Omega-3 și puțin mercur.
- Sportul face rău bebelușului. De fapt, numeroși experți spun că mișcarea moderată te ajută să-ți controlezi greutatea și îți pregătește corpul de naștere, recomandând 150 de minute de activitate aerobică săptămânal (dar fără sporturi de contact sau exerciții în care trebuie să stai pe spate).
- Nu ai voie să iei medicamente. Medicul deține toate răspunsurile și dacă ai o problema cronică de sănatate ce necesită medicație zilnică (hipertensiune sau epilepsie), și dacă ai migrene sau răcești serios în timpul sarcinii. Nu trebuie să strângi din dinți și să înduri durerea, de orice fel ar fi ea!
- Vopseaua de păr e interzisă. Medicii spun că e bine să o eviți în primul trimestru, când organele bebelușului sunt în formare. Optează pentru variante naturale, semipermanente de vopsea, aplicate într-un spațiu bine ventilat.
- Manicură și pedichiură? Nu și nu! Îngrijirea unghiilor în timpul sarcinii e alt subiect delicat. Dacă hormonii îți fac unghiile să crească mai repede și mai sănătos, atunci profită! Dar alege ojă fără ingrediente periculoase (dibutil ftalat, toluen și formaldehidă), aplicate în spații ventilate și atenție la sterilizarea instrumentelor din salon! Cât despre pedichiură, aceasta poate fi relaxantă și plăcută, în special în ultimul trimestru de sarcină, când îți va fi foarte greu să ajungi la propriile picioare.