Categorii
Sfaturi pentru gravide

Cinci reguli de urmat ca să evitați nașterea prematură

În România, 1 din 13 nașteri este prematură. Statisticile semnalează o rată de 8,2% a nașterilor premature în țara noastră, față de sub 6% în țări precum Irlanda, Suedia, Norvegia, conform raportului „European Perinatal Health Report 2010”. Incidența nașterilor premature a crescut dramatic în ultimii 20 de ani, este și concluzia trasă la Conferința națională a Societății de Obstetrică și Ginecologie din România, un eveniment de amploare ce a avut loc la București în 2016, la care au expus lucrări peste 20 de speakeri străini și mai mult de 100 de medici români.

Acest fapt este atribuit vârstei tot mai crescute a femeilor însărcinate, nașterilor multiple, tehnicilor de reproducere asistată, dar și schimbărilor în practica clinică – cum ar fi creșterea indicelui de cezariană electivă. Iar nașterile premature cresc numărul de decese în rândul copiilor. Și asta pentru că, potrivit datelor „Salvaţi Copiii”, 13% dintre maternităţile românești de nivel I declară că nu au niciun incubator standard pentru nou-născuţii prematuri iar 56% dintre maternităţile de nivel II nu sunt dotate cu ventilator pentru suport respirator.

Dar ce este nașterea prematură?

Nașterea prematură este o naștere care are loc înainte de 37 de săptămâni de sarcină (cele mai multe sarcini durează între 38 și 42 de săptămâni). Data probabilă a nașterii este calculată ca fiind la 40 de săptămâni de la prima zi a ultimei menstruații. Nașterea prematură este un sindrom cu multiple cauze și factori declanșatori. Stresul matern și cel fetal a fost și el asociat cu nașterea prematură în mai multe studii, cortizolul matern sau fetal cauzat de acesta putând iniția contracțiile premature. Factorii economici și stilul de viață pot avea, la rândul lor, o contribuție importantă în cazul nașterilor premature; există însă și o componentă etnică și genetică a prematurității, demonstrată prin studii.  O infecție urinară, renală sau vaginală, obezitatea sau sarcină la vârsta de sub 18 ori peste 35 de ani, durata scurtă între sarcini (mai puțin de 6-9 luni între naștere și începutul următoarei sarcini) sunt factori agravanți în problema nașterii premature.

Datele din literatura de specialitate indică faptul că nașterea prematură se asociază cu un risc crescut de complicații perinatale. Mai frecvente sunt dificultățile respiratorii la nou-născut, întârzierea trecerii la circulația neonatală, hiperbilirubinemia și anemia la naștere.

Cum se poate evita nașterea prematură

Chiar dacă nu vă recunoașteți în niciuna dintre categoriile de risc de mai sus, există câteva lucruri pe care le puteți face pentru a reduce la minim riscul de a naște prematur.

Printre ele, cea mai importantă este să recunoașteți semnele de atenționare pentru un posibil travaliu prematur. Iată ce aveți de făcut până în acel punct și cum să recunoașteți indiciile pe care vi le dă propriul corp.

  1. Alegeti-vă un medic ginecolog care să vă inspire încredere.

Consultați medicul obstretician imediat ce credeți că s-ar putea să fiți gravidă și respectați programările consutațiilor din timpul sarcinii. Mergeți la consultația programată chiar dacă vă simțiți bine și faceți toate analizele recomandate, specifice fiecărui trimestru de sarcină. Discutați cu medicul despre toate medicamentele pe care le luați pentru variate situații care nu au neapărat legătură cu sarcina.

  1. Nu folosiți suplimente sau remedii naturiste care nu v-au fost prescrise de medic
  2. Încercați să reduceți stresul

Cereți ajutorul prietenilor sau familiei pentru a reduce stresul, relaxați-vă ori de câte ori puteți. Dacă sunteți implicată într-o relație abuzivă, vorbiți cu cineva (din familie, prieteni, psiholog). De obicei, abuzul se amplifică pe perioada sarcinii.

  1. Așezați-vă pe o parte, în special dacă aveți contracții

În perioada gestațională, volumul de sânge crește cu aproximativ 50%, acest sânge suplimentar fiind necesar pentru hrănirea placentei și a copilului. Dacă placenta nu primește suficient sânge, uterul devine iritabil și începe să se contracte. Vasele care transportă sângele la și de la placentă se află în spatele uterului. În ultimul trimestru de sarcină, când stați culcată pe spate, greutatea uterului și a copilului poate apăsa pe aceste vase și poate micșora cantitatea de sânge placentar. De aceea, medicul dvs. vă sfătuiește să stați întinsă pe o parte, în special dacă aveți contracții. Așezată pe o parte sau cu o pernă sub șold, puteți preveni o scădere a volumului de sânge către placentă și a oxigenării copilului.

  1. Recunoașteți semnele de atenționare pentru un posibil travaliu prematur

Dumneavoastră simțiți mai bine decât oricine altcineva modificările cât de mici ale cursului sarcinii și sunteți cea care poate identifica cel mai bine semnele timpurii ale unui travaliu prematur.

Comunicându-le imediat medicului care vă urmărește sarcina, puteți beneficia de un tratament potrivit, administrat la timp. Semnele de mai jos sunt semne ale travaliului prematur, dar pot apărea și în sarcina normală.

Dacă simptomele se înrăutățesc sau nu cedează într-o oră, sunați-vă medicul sau mergeți la spital. Dacă simptomele dispar, odihniți-vă pentru restul zilei. Dacă simptomele dispar și apoi revin, sunați-vă obstreticianul sau mergeți la spital.

contracții uterine

O contracție este o „strângere” a musculaturii uterine. Apăsat cu vârful degetelor, veți simți uterul întărit în timpul unei contracții. Atunci când este relaxat, apăsat cu vârful degetelor îl simțiți moale și depresibil. În cursul sarcinii, apar în mod normal contracții neregulate ale uterului. Acestea pot apărea oricând și, de regulă, nu sunt dureroase. Contracțiile premature pot fi de asemenea nedureroase dar de obicei se manifestă cu „strângeri” – uterul devine întărit pe întreaga suprafață și această întărire apare la fiecare 10 minute sau mai repede. Fiecare contracție poate dura 30-60 secunde.

crampe ca de menstruație

Simțiți aceste crampe jos în abdomen, chiar deasupra pubisului, continuu sau după un anumit program

durerea de spate joasă, surdă, care se poate extinde pe laterale sau în față.

Această durere poate fi ritmică sau constantă și nu este ameliorată de schimbarea poziției

presiune în pelvis

Puteți simți o presiune sau o apăsare în zona pelvină, spre spate sau spre coapse. Poate fi resimțită ca atunci când copilul ar fi aproape să „cadă din uter”

– crampe intestinale

Pot apărea cu sau fără diaree. Puteți avea senzația unor crampe de balonare

– creștere sau modificare a unor scurgeri vaginale

Ce e de făcut, imediat ce ați născut? Este important să recoltăm celule stem la naștere!

Fiecare decizie pe care o luăm noi, afectează viitorul bebelușului. De la ce alegem să mâncăm, la care pediatru îl ducem, până la decizii importante, care îl vor afecta în viitorul apropiat sau îndepărtat.

Life Solutions, partenerul exclusiv în România al Vita 34 (cea mai experimentată și acrediată bancă de celule stem din Germania), este alături de viitorii părinți și le oferă informațiile necesare pentru ca aceștia să poată lua decizia corectă pentru un viitor sigur al copilului lor.

Viitorii părinți ar trebui să știe faptul că celulele stem nu sunt doar o speranță pentru viitor. Ele reprezintă și soluții pentru prezent. Asta, deoarece și-au dovedit utilitatea și eficiența în tratarea multor boli grave, cum ar fi: diferite tipuri de leucemii, neuroblastom, anemie plastică, leziuni cerebrale, diabet juvenil, paralizie cerebrală. Medicina progresează, iar intervenții care păreau imposibile acum 20-30 de ani, se realizează astăzi cu succes.

Cercetătorii sunt de părere că în următorii ani se vor înregistra progrese majore în ceea ce privește terapia cu celule stem. Alături de universități de renume, Vita 34 cercetează și în acest moment și alte posibile modalități de utilizare.

LifeSolutions oferă oportunitatea viitorilor părinți să stocheze celulele stem ale bebelușilor și să beneficieze de know-how-ul german al celei mai mari și mai experimentate bănci de celule stem din Germania, a doua ca mărime din Europa.

Pentru o ofertă personalizată, un consultant LifeSolutions vă stă la dispoziție la [email protected].