Categorii
Celule stem

Terapia cu celule stem – aliat în lupta cu Sindromul Down

Simptome asociate sindromului Down, precum retardul mental, boala Alzheimer și hipotonia musculară pot fi reduse prin terapia cu celule stem, se vede într-un articol științific publicat de geneticliteracyproject.org, care citează un caz documentat în cadrul unui spital din New Delhi (India). Astfel, unui copil de trei ani, născut cu sindromul Down, care suferea şi de abilităţi motorii subdezvoltate, i s-a administrat terapie cu celule stem iar rezultatele au fost promițătoare, notează publicația.

Celulele stem sunt astăzi folosite în tratamentul a peste 80 de boli iar rezultate medicale recente arată, așadar, că și în cazul unei boli incurabile precum sindromul Down calitatea vieții pacientului poate fi îmbunătățită prin acest tip de terapie.

Potrivit medicului indian care s-a ocupat de transplantul de celule stem, pacientul a primit două sesiuni de terapie cu celule stem, care au durat fiecare aproximativ trei luni.„Până la sfârșitul celor trei luni (din prima sesiune de tratament n.r.), tonusul muscular s-a îmbunătăţit în cazul tuturor membrelor. De asemenea, copilul a început să gângurească şi să meargă de-a buşilea„, a declarat Geeta Shroff, expert în domeniul celulelor stem. De asemenea, acesta a mai spus că micuţul şi-a dezvoltat un anumit nivel de socializare, fiind capabil să recunoască persoanele apropiate, după prima sesiune de terapie.

Conform medicului, rezultatele şi îmbunătăţirile arătate de această terapie arată că celulele stem au potenţialul de a înlocui celulele neuronale afectate, restabilind noi conexiuni.

Ce este sindromul Down

Denumit şi trisomia 21, reprezintă cea mai comună cauză genetică de retard mental blând și moderat (maladie prezentă la copil încă din momentul conceperii), fiind cauzată de prezența unui cromozom 21 suplimentar. Dintre anomaliile cromozomiale numerice care pot să apară la făt, cele mai frecvente sunt trisomiile. Ființa umană are 23 de perechi de cromozomi, care sunt construite din lanțuri ADN, și sunt purtători ale informațiilor genetice caracteristice omului. O parte a unei perechi provine de la tată, iar cealaltă este de origină maternă. Trisomia apare atunci când dintr-un anumit cromozom se găsesc câte trei în celule, în loc de doi cum este normal.

Riscul de apariție la făt crește odată cu înaintarea în vârstă a mamei: în cazul unei gravide de 30 de ani, riscul primar este de 1:1000 (deci la o mie de sarcini, se naște un copil bolnav), insă la 40 de ani riscul crește de zece ori, adică la fiecare 100 de sarcini poate apare sindromul Down. Un simptom caracteristic al bolii este retardul mentală, căruia i se asociază diferite malformatii congenitale si boli (de exemplu, malformații cardiace și gastrointestinale, boala Alzheimer, hipotonie musculară).

Copiii născuţi cu această afecţiune congenitală prezintă anomalii faciale distinctive şi o serie de probleme de dezvoltare. Mulţi dintre cei cu sindrom Down pot trăi mult, pot avea o viaţă sănătoasă, cu o speranţă de viaţă în jur de 60 de ani.

Cum și când se depistează Sindromul Down

Anomaliile genetice pot fi depistate din timp, cu ajutorul unei analize de sânge care nu pune în pericol mama şi fătul. Sindromul Down se poate depista de timpuriu cu ajutorul testului numit PrenaTest, este neinvaziv şi se poate efectua în primele luni de sarcină. Este indicat gravidelor la care, prin metode de screening convenţionale (markeri biochimici, ecografie), a fost depistat un risc mediu sau crescut de existenţă a sindromului Down. Fătul afectat de sindromul Down eliberează o cantitate excesivă de cromozomi 21, 18 sau 13, cromozomi care sunt reprezentaţi de ADN-ul care circulă liber în sângele matern.

Cu ajutorul PrenaTest, se poate identifica excesul de cromozomi cu cea mai mare precizie. Testul se bazează pe o tehnică genetică moleculară, care examinează fragmentele ADN-ului fetal care circulă liber în sângele matern, capabilă să determine originea (adică cromozomul din care provin) şi cantitatea acestora. Până acum, examinarea cromozomilor fetali a fost posibilă doar prin analizarea celulelor fetale. Pentru obținerea celulelor fetale, este necesară prelevarea de probă din lichidul amniotic (amniocenteza), care implică înțeparea sacului amniotic, sau prelevare de material din vilozitățile coriale (biopsie chorionică), dar acestea fiind proceduri invazive, induc un risc crescut de avort spontan.

Cum se aplică tratamentul cu celule stem în Sindromul Down

Tratamentul cu celule stem este o abordare de pionerat pentru Sindromul Down. Principiul este valorificarea capacității unice a celulelor stem de a influența metabolismul, sistemul imunitar și de a reface celulele și țesuturile deteriorate, având un efect benefic asupra tuturor organelor, în special asupra creierului. Tratamentul cu celule stem face ca aportul de sânge și oxigen necesare creierului să fie în parametri optimi. Totodată, celulele stem înlocuiesc neuronii deteriorați și stimulează formarea de noi artere. După o vreme, celulele stem dobândesc proprietățile celulelor din vecinătatea lor și se multiplică, ceea ce duce la o refacere a materiei albe și a celei cenușii. În consecință, simptomele neurologice ale bolii sunt diminuate iar capacitatea intelectuală îmbunătățită.

Life Solutions, partenerul mămicilor din România, în tratarea cu celule stem și a bolilor genetice ale bebelușilor

Viitorii părinți ar trebui să știe faptul că celulele stem nu sunt doar o speranță pentru viitor. Ele reprezintă și soluții pentru prezent. Și-au dovedit utilitatea și eficiența în tratarea multor boli grave, mai recent și a Sindromului Down. Life Solutions, partenerul exclusiv în România al Vita 34 (cea mai experimentată și acrediată bancă de celule stem din Germania), poate fi partenerul de încredere în tratarea a zeci de afecțiuni, inclusiv a celor genetice. De aceea, viitorii părinți trebuie să știe că este important să recolteze, proceseze și stocheze celulele stem ale bebelușului la naștere. Puteți obține toate răspunsurile la întrebările dumneavoastră de la un consultant Life Solutions la adresa [email protected]. Informarea corectă a viitorilor părinți în domeniul recoltării, procesării, stocării și folosirii, în caz de necesitate, a celulelor stem din sângele și/sau cordonul ombilical al copilului, la naștere, reprezintă o prioritate pentru Life Solutions.

Life Solutions oferă oportunitatea viitorilor părinți să stocheze celulele stem ale bebelușilor și să beneficieze de know-how-ul german al celei mai mari și mai experimentate bănci de celule stem din Germania, a doua ca mărime din Europa, Vita 34.