Categorii
Sfaturi pentru gravide

Preeclampsia, pe înțelesul tuturor. Boala afectează 1 din 14 gravide

Life Solutions, specialistul german în recoltarea celulelor stem la nașterea copilului, oferă viitoarelor mămici informații despre afecțiunile pe care le poate întâmpina o mămică în timpul sarcinii. Pentru ca mămicile să fie corect informate, în continuare vă povestim despre una dintre cele mai întânite afecțiuni în sarcina: preeclampsia.

Preeclampsia afectează una din 14 sarcini și provoacă decesul a 1.000 de bebeluși și a 10  femei însărcinate în fiecare an.  Preeclampsia este definită ca hipertensiunea arterială și  prezența de proteine în exces în urină. Cel mai frecvent apare după săptămâna 20 de sarcină. Fluxul de sânge către placentă este insuficient în preeclampsie, ceea ce împiedică o bună dezvoltare a fătului.

 Cauze

Cauzele apariției acestei afecțiuni nu sunt pe deplin cunoscute, dar unele echipe de cercetători susțin că printre acestea ar putea fi nivelul crescut al colesterolului ce afectează vasele de sânge, fluxul de sânge insuficient la nivelul uterului, nutriția deficitara, probleme ale sistemului imunitar.

 Semnele și simptomele preeclampsiei

Hipertensiune arterială (valori ale tensiunii arteriale peste 140/90 mm Hg), proteinurie,  cefalee severă, tulburări de vedere, durere abdominala superioară, frecvent sub coaste, pe partea dreaptă, greață și vărsături, amețeală, debit urinar scăzut, edemul la nivelul feței  și mâinilor sunt printre cele mai frecvente semne ale acestei afecțiuni.

Factori de risc

Sportul crește riscul de preeclampsie în sarcină, dar și obezitatea, problemele imunologice (Lupus, Artrita reumatoidă) și venoase.

În cercetările efectuate de olandezi și norvegieni pe 85.000 de femei și publicate în Jurnalul Britanic de Ostetrica și Ginecologie s-a arătat că joggingul practicat mai mult de  o oră și 15 minute pe săptămâna dublează riscul de preeclampsie. Pe de altă parte, gravidele sub 20 de ani și cele peste 40 de ani sunt mai predispuse la această afecțiune. Problemele de sănătate anterioare sarcinii de asemenea sunt un factor favorizant.

 Eclampsia, ultima fază a preeclampsiei

Eclampsia este o afecțiune foarte gravă și reprezintă ultima fază a preeclampsiei. Gravida poate suferi de crize epileptice, convulsii și pierderea cunoștinței, ceea ce pot duce la comă sau pierderea vieții mamei și fătului.

Cum se previne

Femeile însărcinate care consumă o cantitate mai mare de 21,2 g de fibre pe zi,  în primele 3 luni de sarcină,  pot reduce cu jumătate riscul de apariție a preeclampsiei, se arată într-un studiu efectuat pe un grup de 1.538 de femei, studiu citat de Mail On Sunday.

 Cum se tratează

Gravidei cu preeeclampsie, medicul îi va recomanda medicamente antihipertensive, corticoizi și anticonvulsivante.

Pentru o gravidă cu preeeclampsie aflată aproape de termen, singurul tratament este nașterea. Până când presiunea arterială nu scade, gravidă are un risc crescut de convulsii, de accident vascular cerebral și sângerare vaginala.

Importanța siguranței mamei și a viitorului copilului

Este important ca orice viitoare mămică să ia cele mai bune decizii pentru sănătatea sa și a bebelușului din pântec, de aceea este important ca mămicile să se informeze din timp și despre recoltarea celulelor stem la nașterea copilului. Life Solutions este specialistul german în recoltarea, procesarea și stocarea celulelor stem la naștere. Life Solutions este unicul reprezentant din România al celei mai mari bănci de celule stem din Germania, Vita34, a doua ca mărime din Europa. Probele recoltate în țara noastră sunt stocate în laboratoarele Vita 34 din Leipzig, Germania.