Categorii
Sfaturi pentru gravide

Embolia amniotică: o complicație rară, dar periculoasă

Este o complicație mai frecventă la nașterile naturale, decât în cazul operațiilor de cezariană, spun specialiștii.

Embolia cu lichid amniotic reprezintă o complicaţie foarte gravã a sarcinii, nașterii naturale, cezarienei sau avortului, cu instalare cataclismicã –  șocul cardiac survine aproape simultan cu stopul respirator.

Embolia amniotică se datorează trecerii de lichid amniotic în circulaţia maternă. Din fericire, este o complicație extrem de rară – survine o dată la un număr de 80.000 de nașteri, dar cu o rată a mortalității foarte mare. Life Solutions, specialistul german în recoltarea celulelor stem la nașterea copilului, vine în întâmpinarea nevoii de informare a viitoarelor mămici cu câteva date despre această complicație ce poate să apară pe parcursul sarcinii sau la finalitatea ei.

În Embolia cu lichid amniotic, insuficiența cardiacă este dublată de una respiratorie (ce poate duce la deteriorarea funcțiilor cerebrale), la care se adaugă tulburarea de coagulare ce pune în pericol supraviețuirea.

Factori favorizanţi ai emboliei amniotice:

Această complicație medicală nu poate fi prevenită, dar o monitorizare atentă din partea unui specialist poate să identifice eventualii factori de risc și simptomele neobișnuite.

Traumatisme abdominale pot duce la ruperea membranelor și a barierei placentare iar ulterior la embolia amniotică. Odată ce are loc ruperea acestei bariere, sistemul imunitar al mamei va răspunde prin reacții care vor antrena inflamații în corp. Odată cu ele, pericolul major este formarea cheagurilor de sânge care se pot deplasa spre plămâni sau acumularea de lichid.

Vârsta înaintată a gravidei, mai multe nașteri în antecedență, hipercontractilitatea uterinã sunt factori favorizanți ai emboliei.

Consumarea de către gravidă a unor medicamente susceptibile să antreneze diaree, grețuri, dureri abdominale, dureri de cap și vertij poate favoriza, de asemenea, embolia.

Diagnosticarea gravidei cu preeclampsie poate fi, de asemenea, un semnal de alarmă. Mai multe despre preeclampsie găsiți aici: https:lifesolutions.ro/2019/06/10/preeclampsia-pe-intelesul-tuturor-boala-afecteaza-1-din-14-gravide/

Potrivit Centrului Medical de Diagnostic și Tratament „Dr. Victor Babeș”, embolia amniotică este caracterizată prin dispnee, dureri toracice, edem pulmonar, şoc, convulsii, comă şi frecvent deces matern şi/sau fetal. Specialiștii avertizează că embolia amniotică nu face parte dintre complicațiile nașterii care să poate fi prevenite, întrucât nu se poate spune dacă și cum se va întâmpla.

Importanța siguranței mamei și a viitorului copilului

Este important ca orice viitoare mămică să ia cele mai bune decizii pentru sănătatea sa și a bebelușului din pântec, de aceea este important ca mămicile să se informeze din timp și despre recoltarea celulelor stem la nașterea copilului.

Life Solutions este specialistul german în recoltarea, procesarea și stocarea celulelor stem la naștere. Life Solutions este unicul reprezentant din România al celei mai mari bănci de celule stem din Germania, Vita34, a doua ca mărime din Europa. Probele recoltate în țara noastră sunt stocate în laboratoarele băncii din Germania și beneficiază de întreg know-how-ul german.