Categorii
Celule stem

Boli tratate în transplantul autolog și în cel alogenic cu celule stem

Transplanturile de celule stem se pot efectua fie la același individ, cu materialul propriu pe care l-a donat, în acest caz fiind vorba de transplant autolog, ce asigură o campatibilitate perfectă. Acest lucru este foarte important, deoarece nu există riscul respingerii probei, ceea ce aduce după sine un transplant cu o mare rată de succes. Dar nu orice boală se tratează cu celule stem autologe.

Transplantul de celule stem se face și între indvizi diferiți, în acest caz fiind vorba de transplantul alogenic, caracterizat prin grade diferite de compatibilitate. De aceea, o mamă este bine să facă recoltarea de celule stem și la nașterea celui de-al doilea sau al treilea copil.

Considerând numeroasele studii aflate în curs pentru posibile utilizări ale celulelor stem din sângele și din cordonul ombilical, tratamentul cu celule stem este foarte promițător. Noi tehnologii permit extinderea terapiei cu celule stem ombilicale, deschizând calea către terapii autologe și alogenice.

Life Solutions dorește să vă fie alături, încă dinainte de nașterea copilului și mult după ce ați devenit parinți, de aceea oferim servicii de recoltare, procesare si stocare celule stem, în cea mai mare bancă de celule stem din Germania, Vita 34.

Atunci când părinții donează sânge ombilical unei bănci publice, ei susțin pacienții din toată lumea care caută un donator alogenic cu care nu sunt înrudiți. Atunci când părinții păstrează sânge din cordonul ombilical într-o bancă de celule stem privată, precum Vita 34 (care oferă clienților săi și  acces banca publică), oferă propriilor lor copii șansa de a beneficia de propriul material biologic în eventualitatea necesității unui tratament autolog sau dacă o rudă de gradul întâi (frați, părinți) au nevoie de o terapie cu celule stem. Așa cum a fost cazul eliberării celei de-a 41 probe din banca Vita 34 pentru tratamentul unei fetițe de șase ani ce suferea de leucemie limfoblastică acută (ALL). Micuța a beneficiat de celulele stem ale fratelui său sănătos, stocate în banca noastră.

Ce boli nu se tratează cu propriile de celule stem?

Dar nu la orice boală se poate aplica transplantul autolog de celule stem. În cazul unor tipuri de leucemiilor, trombocitopeniei congenitale, a bolilor metabolice moștenite tratamentul standard este numai de tip alogenic, cu celule transplantate de la donator.

De transplant alogenic si autolog este nevoie și în cazul atacului de cord, a cardiomiopatiei, ori bolii cardiace ischemice,  aici folosindu-se ambele variante de transplant.

Cât privește bolile cardiace, transplantul de celule stem autologe se poate face și în operațiile de corectare a defectelor congenitale ale inimii, conform https://parentsguidecordblood.org.

În tratarea tipului 1 (auto-imun) de diabet și a celui de tip 2, terapiile aflate în cercetare includ atât celule stem autologe cât și alogenice.

În bolice genetice și metabolice, Atrofia musculară spinală se tratează cu celule stem alogenice, pe când Boala Tay-Sachs (cunoscută în literatura medicală și sub denumirea de idioție amaurotică familială infantilă) se tratează numai cu celule stem din sângele ombilical alogenic.

Importanța recoltării celulelor stem este majoră și de aceea Life Solutions militează pentru informarea corectă a viitorilor părinți. Expertii Life Solutions sunt alături de dumneavoastră de la început, prin consultanță și sfaturi la [email protected] .

Life Solutions este autorizată de către Agenția Națională de Transplant pentru importul și exportul sângelui și țesutului din cordonul ombilical. Aproximativ jumătate din cererile depuse la Cord Blood Europe – Asociaţia Europeană a Băncilor Private de celule stem au fost tratate cu probe depozitate la Vita 34.