Așa cum ne îngrijim de sănătatea copilului din burtică, prin recoltarea și stocarea celulelor stem la naștere, așa ar trebui să avem grijă și de corpul nostru în timpul sarcinii. Life Solutions vă dezvăluie terapia prin mișcare.
Kinetoterapia prenatală sau terapia prin mișcare în timpul sarcinii este un tip de gimnastică medicală dedicat gravidei, cu scopul antrenării corpului pentru transformarile fizice, psihice și nasterii în sine. Kinetoterapia în timpul sarcinii impulsionează circulația limfei și împiedică retenția de lichid, pentru că menține sistemul muscular în mișcare. Astfel, și sistemul nervos funcționează cum trebuie, iar sistemul hormonal va fi ținut sub control.
Kinetoterapia adresata gravidelor este adaptata in functie de trimestrul de sarcina si urmareste obtinerea anumitor obiective, prin utilizarea unor metode si exercitii terapeutice specifice iar cel mai mare aport este obtinerea tonifierii grupelor musculare solicitate in timpul nasterii: muschii abdominali, ai spatelui, ai bazinului si perineali.
Femeile care înțeleg cât de importantă este mișcarea în sarcină au numai de câștigat iar Life Solution le încurajează pe viitoarele mămici, fie că au făcut sport cu regularitate înainte de sarcină, fie că nu, să fie active în această frumoasă perioadă. Life Solution, partenerul exclusiv în România al Vita 34, specialistul german în celulele stem din cordonul ombilical, dorește ca fiecare gravidă să aibă încredere în ea însăși și în ce poate face corpul ei.
Medicul ginecolog și kinetoterapeutul își dau avizul
Desigur, unele femei au condiții medicale preexistente sau risc de naștere prematură, care fac ca exercițiile fizice să fie interzise în perioada sarcinii – însă – dacă este cazul de așa ceva, se va discuta despre asta la întâlnirea inițială prenatală cu medicul ginecolog. De asemenea, înainte de a stabili programul terapeutic, kinetoterapeutul se va informa cu privire la istoricul medical al gravidei, capacitatea de efort pe care o are aceasta, varsta, trimestrul sarcinii etc. Comunicarea intre femeia gravida si kinetoterapeut are un rol esential in modul in care se va derula programul terapeutic.
Obiectivele tratamentului kinetoterapeutic
Obiectivele tratamentului kinetoterapeutic la gravidă sunt corectarea posturii și aliniamentului corporal, întrucât abdomenul mărit schimbă centrul de greutate al corpului iar 8 din 10 gravide au zona lombară afectată atunci când musculatura nu este fermă, creșterea coordonării, controlului și echilibrului, corectarea deficitului respirator, mai ales în sarcina avansată (kinetoterapia contribuie la reeducarea miscarilor respiratorii toracice si diafragmatice, in acest fel fiind educate respiratiile pentru travaliu). Exercitiile de kinetoterapie prenatala pot sa previna umflarea membrelor inferioare si sa tina departe durerile lombare legate de postura, contribuind la mentinerea tonusului muscular.
Kinetoterapie, pe trimestre de sarcină
Începând cu săptămâna 16 de sarcină, se secretă un hormon care relaxează foarte tare articulațiile, deci kinetoterapeutul va evita săriturile și exercițiile cu impact mare.
Tehnica Bob Anderson este deseori abordata in programele kinetoterapeutice pentru gravide. Aceasta include metode de stretching statice si are ca obiective: realizarea unui antrenament eficient, obtinerea unei coordonari neuromusculare imbunatatite, imbunatatirea circulatiei sangelui si reducerea riscului unor accidente, a stresului a starilor de angoasa si relaxarea musculara. Exercitiile de rezistenta fac, de asemenea, parte din programul kinetoterapeutic. Acestea pot fi realizate cu gantere usoare, benzi elastice etc.
În primul trimestru de sarcină sunt permise exercitiile libere, cele de stretching, cu rezistente mici (benzi elastice etc.), cu obiecte (mingi de gimnastica etc), la aparate (precum bicicleta ergometrica).
În trimestrul doi de sarcină, sunt permise exercitiile de tip Burger, de stretching, pentru mentinerea boltii plantare, de autocontrol respirator.
În ultimul trimestru de sarcină, se recomanda exercitiile de respiratie, exercitii usoare ale membrelor superioare cat si inferioare si plimbarile in aer liber.
Nu uitați de serviciile de recoltare celule stem la naștere
Proaspăta mămică trebuie să se îngrijească și de propria sănătate fizică și mentală după naștere și să beneficieze de suportul și înțelegerea întregii familii. În ciuda tuturor schimbărilor din organism, perioadele gravidității și maternității sunt unice. Grija pentru sine și pentru viitorul membru al familiei trebuie să fie prioritare, de aceea este bine ca viitoarele mămici să se informeze din timp despre recoltarea și stocarea celulelor stem din cordonul ombilical, la naștere.
Life Solutions este alături de viitoarele mamici prin serviciile de recoltare celule stem, transport și stocare a celulelor stem din cordonul ombilical la nașterea bebelușului, în cea mai mare bancă de celule stem din Germania, Vita 34. Viitorii părinți trebuie să știe că este important să recolteze, proceseze și stocheze celulele stem ale copilului la naștere pentru a le oferi, cel puțin sub aspect medical, un viitor fără griji. Puteți obține toate răspunsurile la întrebările dumneavoastră de la un consultant Life Solutions la adresa: [email protected].