Categorii
Sfaturi pentru gravide

Schimbările din creierul proaspetelor mame

Lăuzia este una dintre cele mai solicitante perioade pentru corpul femeii, atât din punct de vedere al transformărilor fizice, cât și psihologice și emoționale. Dincolo de refacerea organismului după naștere, perioada post-partum prezintă un risc crescut pentru tulburari din sfera psihiatrică.  Life Solution, partenerul exclusiv în România al Vita 34, specialistul german în celulele stem din cordonul ombilical, dorește să fie aproape de viitoarele mămici și le oferă câteva informații despre cea mai frumoasă și – în același timp – cea mai grea perioadă a vieții lor.

Schimbările petrecute în organismul proaspetei mămici

Odată cu expulzarea fătului, femeia pierde și placenta, ceea ce face ca nivelul de estrogen și progesteron să scadă dramatic; ceea ce urmează sunt bufeuri, piele și păr uscate și fragile. Dintre simptomele asociate dezechilibrelor hormonale, specialiștii enumeră și o stare de oboseală, îngrășare rapidă, probleme de concentrare, senzația că memoria pe termen scurt te trădează, migrene, insomnie, anxietate, schimbări de dispoziție, cădere accentuată a părului, constipație. Se pare că inclusiv depresia post-partum are o importantă componență hormonală. Depresia post-partum apare la 10-15% din lauze, debutul situându-se la 60% dintre ele în primele 6 săptămâni de la naștere. Mai mult, s-a demonstrat că există o legătură între diminuarea brutală a estrogenilor și variațiile prolactinei ori cortizolului și tendința către tristețe sau depresie, dar și cu lipsă cronică de libido. Emoții ambivalente sau negative față de sugar pot să apară, ceea ce provoacă sentimente puternice de vinovăție mamei.

Apoi, la o femeie din 10, funcția tiroidei este perturbată după naștere. Este vorba despre un proces autoimun, în care anticorpii atacă propriile țesuturi.

Studii cu privire la modificările materiei cenușii

Mai mult, creierul unei femei cunoaște modificări profunde după ce dă naștere unui copil, arată un studiu publicat în revista Nature Neuroscience. Un grup de cercetători de la Universitatea din Barcelona, condus de neurologul Elseline Hoekzema de la Leiden University, a observat că porțiuni din materia cenușie a femeilor care au născut se reduc pe măsură ce formează noi circuite neuronale, mai specializate și eficiente. „Aceste rezultate indică faptul că sarcina schimbă arhitectura materiei cenușii și oferă suportul preliminar pentru un proces adaptativ ce servește tranziției la perioada maternității”, au concluzionat cercetătorii. Echipa de cercetători a analizat tomografiile a 25 de femei realizate înainte şi după naştere şi le-au comparat cu tomografiile a 20 de femei fără copii.

Nu uitați de serviciile de recoltare celule stem la naștere

Proaspăta mămică trebuie să se îngrijească și de propria sănătate fizică și mentală după naștere și să beneficieze de suportul și înțelegerea întregii familii.  În ciuda tuturor schimbărilor din organism, perioadele gravidității și maternității sunt unice. Grija pentru sine și pentru viitorul membru al familiei trebuie să fie prioritare, de aceea este bine ca viitoarele mămici să se informeze din timp despre recoltarea și stocarea celulelor stem din cordonul ombilical, la naștere.

Life Solutions este alături de viitoarele mamici prin serviciile de recoltare, transport și stocare a celulelor stem din cordonul ombilical la nașterea bebelușului, în cea mai mare bancă de celule stem din Germania, Vita 34. Viitorii părinți trebuie să știe că este important să recolteze, proceseze și stocheze celulele stem ale copilului la naștere pentru a le oferi, cel puțin sub aspect medical, un viitor fără griji. Puteți obține toate răspunsurile la întrebările dumneav  oastră de la un consultant Life Solutions la adresa: [email protected].