China a iniţiat o serie de programe de cercetare clinică privind terapia cu celule stem împotriva COVID-19. Se dorește obținerea unui medicament cu celule stem şi o terapie cu celule stem mezenchimale aplicabile la scară largă, scrie agenţia de presă Xinhua, citată de presa din întreaga lume.
Astfel, Wuhan Union Hospital din China, împreună cu Compania de bio-tehnologie Hamilton din Wuhan, au demarat un studiu al aportului celulelor stem mezenchimale, prelevate din cordonul ombilical, în tratarea pneumoniei severe provocate de noul coronavirus COVID-19.
Cele două instituții medicale pornesc de la rezultatele mai multor studii anterioare care au arătat că efectele antiinflamatorii ale celulelor stem mezenchimale (MSC) pot reduce semnificativ leziunile pulmonare induse de virus și mortalitatea la șoareci, prin reducerea nivelurilor de citokine și chemokine proinflamatorii și reducerea recrutării de celule inflamatorii în plămâni, se vede pe site-ul clinicaltrials.gov/.
Rezultatele din acest moment
În acest moment, terapia cu celule stem a fost folosită pentru a trata 64 de pacienţi aflaţi în stare severă şi critică. Dificultăţile de respiraţie ale acestor pacienţilor au fost ameliorate treptat, iar vindecarea lor a durat între 8 şi 10 zile, scrie agenția de presă mai sus citată. În plus, această terapie a oferit avantaje în prevenirea fibrozei pulmonare şi îmbunătăţirea prognosticului pe termen lung pentru pacienţii cu COVID-19.
Terapia cu celule stem s-ar putea dovedi, așadar, eficientă în reducerea reacţiilor inflamatorii severe cauzate de COVID-19, precum şi în reducerea leziunilor la nivelul plămânilor şi a fibrozei pulmonare la pacienţii infectați.
Coronavirusul deteriorează ireversibil funcția pulmonară
Din decembrie 2019, autoritățile din Wuhan s-a confruntat cu multiple cazuri de pacienți care au dezvoltat forme letale de pneumonie în urma contractării coronavirusului. Odată cu declararea pandemiei, s-au înregistrat tot mai multe cazuri severe și critice de pneumonie la pacienții cu COVID-19.
Studiile pe oameni și animale au arătat că – după infecția cu acest nou tip de coronavirus – replicarea foarte agresivă a virusului în organism și răspunsul inflamator imediat al corpului produce deteriorarea celulelor epiteliale alveolare și a celulelor capilare endoteliale, cauzând edem interstițial și alveolar difuz și – ulterior – distrugerea funcției pulmonare, se vede pe site-ul clinicaltrials.gov/. Se ajunge la insuficiență respiratorie acută hipoxemică, pacientul sufocându-se fără suportul plămânilor sau ale aparatelor artificiale de respirat.
Comisia Națională Medicală și de Sănătate din America a emis recent un protocol de tratare a noului coronavirus, în care se arată că simptomatologia pleacă de la dificultăți respiratorii după o săptămână de la infectare, iar cazurile severe progresează foarte repede către Sindromul insuficienței respiratorii, șoc septic și acidoză metabolică, din care pacientul este greu de redresat. Cheia tratării pneumoniei severe provocate de virus ar fi inhibarea răspunsului inflamator autoimun cauzat de virus, prin repararea structurii și funcției țesutului pulmonar.
Eficacitatea celulelor stem mezenchimale, extrase din țesut din cordon ombilical
Celulele stem mezenchimale (MSC) sunt una dintre cele mai studiate și importante celule stem adulte. O mare cantitate de dovezi arată că MSC-urile pot migra și reveni la țesuturile deteriorate, pot exercita funcții puternice antiinflamatorii și de reglare a imunității, promovează regenerarea și repararea țesuturilor deteriorate, rezistă la apoptoză și inhibă fibroza țesutului și reduce deteriorarea țesuturilor. Multe studii au arătat că efectele antiinflamatorii ale MSC pot reduce semnificativ leziunile pulmonare induse de virus și mortalitatea la șoareci. Studiile au arătat că MSC-urile pot reduce semnificativ leziunile pulmonare acute la șoareci cauzate de subtipul H9N2 al virusului gripal A și H5N1 (virusul care declanșează boala numită gripă aviară), prin reducerea nivelurilor de citokine și chemokine proinflamatorii și reducerea recrutării de celule inflamatorii în plămâni. În comparație cu MSC-urile din alte surse, MSC-urile umane derivate din cordonul ombilical (MSC-uri cu cordon ombilical, UC-MSCs) au fost utilizate pe scară largă din cauza colectării convenabile a acestora, fără controverse etice, imunogenitate scăzută, auto-reînnoire rapidă și capacitate puternică de proliferare.
Cercetările timpurii din laboratorul Hamilton din Wuhan au folosit UC-MSC-urile pentru a interveni în răni pulmonare acute induse de endotoxină (LPS) la șoareci și au confirmat că UC-MSC-urile pot reduce semnificativ infiltrarea celulelor inflamatorii în țesutul pulmonar, reduce inflamația în țesutul pulmonar și îmbunătățește semnificativ pulmonul.
Grupul de studiu inițiat în luna februarie
În cazul găsirii unui tratament la scară largă cu celulele stem mezenchimale pentru COVID-19, Wuhan Union Hospital din China, împreună cu Compania de bio-tehnologie Hamilton din Wuhan, recurg la un grup de studiu alcătuit din 48 de pacienți. Dintre aceștia, 24 au primit o rundă a câte patru tranfuzii de celule stem mezenchimale provenite din cordonul ombilical. Grupul de control, alcătuit tot din 24 de persoane, a primit tratamentul convențional pentru coronavirus. Funcția respiratorie, inflamarea pulmonară, simptomele clinice, imagistica pulmonară, efectele secundare, gradul de mortalitate la 28 de zile, caractestisticile imunologice (celule imunitare, factori inflamatorii etc) vor fi evaluate pe parcursul următoarei perioade, pe care autorii studiului o situează între 90 de zile și 96 de săptămâni. Studiul a demarat pe 18 februarie în China.