Sarcina aduce bucurii uriașe dar și o mulțime de frici viitoarei mămici; iar o criză sanitară globală – ca cea provocată de coronavirus – e greu de suportat de toată lumea, darămite de femeile însărcinate. Pe timpul sarcinii, modificările hormonale duc la schimbări de dispoziție. Anxietatea și depresia pot să pună stăpânire pe viitoarea mamă.
O criză sanitară globală e un factor agravant pentru starea psihică și așa labilă a gravidei. Ce e de făcut pentru a ține sub control emoțiile? Life Solutions, ce aduce în România cea mai experimentată bancă privată de celule stem din Europa – Vita 34, dorește să vină cât mai prompt în întâmpinarea nevoii de informare a cititoarelor sale.
Dacă simțiți o stare incontrolabilă de frică, dacă vă îngrijorați excesiv în legătură cu anumite subiecte, precum sănătatea dvs sau a copilului, dacă aveți probleme de concentrare, vă simțiti agitată sau irascibilă, dacă dormiți prost sau dacă ați avut atacuri de panică (sentimentul că nu mai puteți respira, că ceva groaznic e pe cale să se întâmple ori aveți impresia că pur și simplu o luați razna) iată câteva sfaturi pentru a face față anxietății pe perioada sarcinii.
Important este să rețineți că dacă experimentați stările de mai sus iar exercițiile pe care vi le prezentăm în continuare nu sunt eficiente, soluția este să apelați de urgență la un medic.
Vorbiți despre fricile dumneavoastră
Frica este o emoție care ne reglează modul în care acționăm, deci e o emoție care aduce beneficii. Să ne temem de contractarea coronavirusului în aceste vremuri de criză sanitară mondială este ceva firesc. Să vorbești cu un prieten – via Skype, Zoom, video call-ul oferit de WhatsUp etc. aduce un dublu confort: pe acela de a vedea o față familiară, pe de alta de a-ți împărtăși gândurile care te copleșesc. Gravida poate vorbi cu un membru al familiei, dar mai ales cu un partener de viață. A vorbi despre emoțiile și îngrijorări e o cale bună de a aduce emoțiile din zona iraționalului în cea a raționalului.
Găsiți un debușeu pentru stres
Practicarea unor activități care vă ajută să scădeți stress-ul și starea de anxietate poate fi o alegere bună. Efortul fizic vă ajută corpul să producă endorfine. Acestea acționează ca niște analgezice naturale la nivelul creierului. Mișcarea este una dintre cele mai recomandabile căi de a gestiona stress-ul. Exercițiile aerobice pentru cel puțin cinci minute s-a demonstrat că au un efect pozitiv. Întotdeauna consultați medicul înainte să practicați exerciții fizice în timpul sarcinii.
Faceți mișcare mentală
Puteți încerca activități care vă ajută corpul să degaje endorfine fără efort fizic, prin:
– meditație
– acupunctură
– terapia masajului
– respirație profundă
American Institute of Stress, citat de www.healthline.com, recomandă respirație abdominală profundă timp de 20 până la 30 minute zilnic pentru a înlătura starea de angoasă. Acest obicei va oferi mai mult oxigen creierului și va stimula sistemul nervos. Pentru a încerca această tehnică, așezați-vă comod și închideți ochi. Imaginați-vă că zâmbiți în interior și relaxați-vă musculatura. Apoi respirați adânc și imaginați-vă că aerul vă circulă prin corp. Expirați și repetați.
Odihniți-vă
Deși somnul pare ceva greu de obținut pe timpul sarcinii, este important să fie o prioritate întrucât vă va ajuta cu simptomele de anxietate. Vă treziți adesea noaptea? Încercați să trageți un pui de somn oricând vă vine pe timpul zilei.
Consultați-vă medicul
Dacă starea de anxietate vă afectează viața de zi cu zi sau aveți adesea atacuri de panică, contactați-vă medicul. Simultan cu a apela la un terapeut, există medicamente care pot combate cele mai severe simptome. Asigurați o comunicare permanentă cu cei dragi, încercați tehnici de gestionare a stress-ului și informați-vă medicul.