Categorii
Sfaturi pentru gravide

Schimbări psihologice în sarcină

Criza sanitară mondială provocată de coronovarius este o sursă de modificări psihologice pentru toți – generate de izolare și frică în fața necunoscutului. Acest fond global ne face să ne aplecăm mai mult asupra modificărilor psihologice asociate cu sarcina. Life Solutions, ce aduce în România cea mai experimentată bancă privată de celule stem din Europa – Vita 34, dorește să prezinte cititoarelor sale paleta modificărilor ce apar în sarcină la nivel psihologic. Modificări ce au șanse să se exacerbeze în aceste vremuri încercate.

Dincolo de modificările fiziologice și somatice, sarcina este un fenomen complex ce include și schimbări psihologice și sociale. Sarcina, în special prima din viața unei femei, reprezintă un eveniment psihologic puternic, fiind sursă uriașă de stres.

Sarcina este adesea asociată cu frecvente schimbări de dispoziție, ce variază de la anxietate, oboseală, epuizare, insomnii, la variații extreme: de la depresie la exaltare. Pe timpul gravidității, schimbările includ modificări ale aspectul corporal, ale afectivității și sexualității, dat fiind că poziția și rolul femeilor însărcinate se schimbă, scrie Institutul American de Sănătate. La multe femei însuși gândul că ar putea rămâne însărcinate aduce îngrijorări legate de mersul sarcinii și naștere, într-atât încât dezvoltă o fobie ce le va face să nu își dorească copii, scrie site-ul pubmed.gov, al Institului American de Sănătate.

Sarcina, ca factor de stres

Sarcina a fost identificată ca factor de stres ce poate afecta serios statusul fizic al femeii gravide, nașterea, inclusiv funcționarea mentală a nou-născutului, atrage atenția Institutul mai sus citat. O relație adecvată între viitorii părinți și suportul social sunt factori esențiali în depășirea stresului din timpul sarcinii. Susținerea psihologică a unui psihoterapeut se poate dovedi, de asemenea, salutară.

De ce anume sunt determinate modificările psihologice în fiecare trimestru

În primul trimestru de sarcină, modificările sunt direct influențate de o serie de factori – starea de bine a gravidei (stările de greață, insomnia, refluxul gastric și arsurile stomacale vor accentua anxietatea), dacă sarcina a fost sau nu planificată, situația financiară a gravidei, suportul familial, sentimentul pierderii independenței și a libertății, scrie ifwip.org – International Forum for Wellbeing in Pregnancy.

În trimestrul doi, gravida se va adapta la schimbările survenite în primul trimestru și informările de la cadrele medicale cu care a intrat în contact pentru supravegherea sarcinii îi vor aduce un sentiment liniștitor. Studiile publicate de Institutul American de Sănătate arată chiar că problemele mentale (anxietate și depresie) au loc în procentaj mai mic în trimestrul 2, comparativ cu primul și ultimul trimestru.

Ultimul trimestru vine cu un disconfort fizic resimțit de gravidă – dureri de spate, pelvine, insomnii, oboseală, epuizare, ceea ce va readuce stările de anxietate din primul trimestru. În plus, fluctuațiilor emoționale provocate de hormoni, adaptarea la noul statut, acela de viitor părinte, e o mare provocare. O reconfigurare a identității de sine va avea loc odată cu noul rol, ceea ce duce la conflict interior, sentimente amestecate, indecizie, labilitate emoțională. Dacă aceste simptome persistă sau ating o intensitate greu de suportat, trebuie să luați legătura cu un medic și cu un psihoterapeut.