Categorii
Sfaturi pentru gravide

Femeile gravide trebuie să evite stresul. Dar ce se întâmplă când o pandemie face acest lucru imposibil?

Pe 11 mai publicația Washington Post publica un articol în care atrăgea atenția asupra efectelor pandemiei asupra sănătății psihosomatice a gravidei.

Life Solution, specialistul german în recoltarea și stocarea celulelor stem la naștere în cea mai mare bancă de celule stem din Germania, Vita 34, extrage pentru cititoarele sale cele mai interesante aspecte subliniate de ziarul american.

Femeile gravide trebuie să își păstreze o stare bună de spirit pe parcursul sarcinii, de dragul bebelușilor din pântece. Dar ce se întâmplă atunci când se instaurează stare de urgență din cauza unui virus ce aruncă în criză sanitară întreg globul iar evitarea stresului nu mai este posibilă?

Incertitudinile legate de acest moment ne afectează pe toți, însă femeile însărcinate au de înfruntat niște obstacole mai serioase.

Ce spun studiile despre nivelurile ridicate de stres la gravide

Cercetările leagă nivelurile ridicate de stres în sarcina de nașterea prematură și greutate mică la naștere a fătului, ceea ce poate avea un impact de durată. De asemenea, nivelurile ridicate de stres pot duce la afectări psihologice și fiziologice, printre care sunt incluse bolile cardiovasculare, diabetul de tip 2, defecte la nivelul inimii fătului, dezvoltarea cognitivă încetinită a acestuia, funcție imunitară afectată, depresie, până la schizofrenie și abuz de droguri ale mamei. Forme severe ale stresului în primul trimestru de sarcina au fost asociate cu malformații congenitale. Alte studii sugerează că stresul prenatal poate să afecteze mai multe generații, notează Washington Post.

 Contracararea stresului e posibilă?

Partea bună este că femeile pot să contracareze efectele stresului printr-o varietate de mecanisme de adaptare, conform directoarei Laboratorului de Stres și Reproducere de la Universitatea Brook din New York, Marci Lobel. `În această perioada de pandemie, toți experimentăm niveluri ridicate de stres. Ceea ce contează este cum răspundem la el`, a spus Lobel, citată de Washington Post. Cercetătoarea a lansat un studiu global despre cum pandemia afectează femeile gravide, care se va desfășura pe mai mulți ani și va urmări femei și copii, înregistrându-se rezultatele nașterilor și nivelul hormonilor. `Ipoteza mea este că nu stresul în sine va afecta aceste rezultate. Stresul în absența resurselor de adaptare, a mecanismelor de a face față la el și a obiceiurilor sănătoase este locul un prevăd că va fi impactul pandemiei`.

Pe de altă parte, Janet DiPietro, profesoară pentru sănătatea familiei și a reproducerii la Școală de Sănătate Publică din cadrul Johns Hopkins University spune că îngrijorarea este o sabie cu două tăișuri în sarcina. E ca un cerc vicios teribil – ești stresată și deci ești îngrijorată că stresul face rău bebelușului din burtă. Sfatul meu pentru femeile gravide este să evite stresul pe cât posibil pentru că e rău pentru ele, nu pentru copil`.

Așadar, ce poate face o gravidă că să ușureze starea de stres provocată de criză sanitară globală?

Activitatea fizică poate juca un rol crucial, dar e mai greu de făcut atâta vreme cât sunt impuse restricții cu privire la ieșirile din locuință. DiPietro sugerează că exercițiile de respirat au efecte demonstrate asupra stimulării nervului vag, ce scade pulsul și presiunea sângelui în vene.

`Gășiți o cale de a comunica cu bebelușul din pântece într-un moment de liniște`, sfătuiește cercetătoarea. `Să puneți muzică și chiar să dansați poate face minuni`, spune și Marci Lobel.

Pe de altă parte, gravida mai poate face față stresului apelând la suportul celor dragi.

Apoi, tehnologia poate oferi o cale de a lua legătură cu serviciile de suport psihologic ori psihiatric, cu medici, cu grupuri de mămici, care să răspundă întrebărilor gravidei în aceste vremuri de pandemie.

Concentrarea pe frumusețea nașterii, iar nu pe pericolul reprezentat de pandemie, poate da – de asemenea – rezultate.

Când ne temem, ne concentrăm pe ceva negativ, sau ceva înfricoșător care ne duce într-un spațiu al anxietății. Putem muta gândurile către a conștientiza anxietatea. Soluția este să ne concentrăm atenția către respirație și către propriul corp. Făceți-vă o scurtă anamneză. Acum sunteți bine, sănătoase, respirați. Tot ce se întâmplă în lume nu trebuie neapărat să va afecteze. Corpul dvs știe ce trebuie să facă`, a spus – pentru Washington Post – moașa Gili Levitin.

Life Solutions oferă viitoarelor mămici nopți liniștite, prin faptul că proba recoltată de celulele stem din cordonul ombilical al copilului, este stocată în cea mai mare bancă din Germania și a doua ca mărime din Europa, Vita 34. Suntem alături de viitorii părinți cu cel mai calitativ kit de recoltare și support financiar de până la 100.000 euro în cazul necesității unui transplant de celule stem. Lasă-ți grijile în banca Vita 34 și bucură-te de viața de părinte!