Categorii
Sfaturi pentru gravide

Perioada post-partum: zece lucruri mai puțin plăcute la care să te aștepți

A aduce pe lume un copil este cel mai fericit eveniment din viața unei femei, dar perioada post-partum vine cu o serie de neplăceri. Life Solutions, care a adus în România specialistul german în procesarea și stocarea celulelor stem – este vorba despre Vita 34 – își informează cititoarele cu privire la perioada imediat următoare nașterii. Recoltați celule stem din cordonul ombilical la naștere, pentru un viitor fără griji al dumneavoastră și al copiilor!

  1. Nu este momentul pentru pudoare

Chiar și după naștere, nu este momentul potrivit să fii pudică la spital. La naștere ești dezbrăcată. Și, după ce bebelușul s-a născut, tot nu vei avea condiții pentru pudoare. Asistentele îți vor monta sonda pentru urinat, daca ai făcut cezariană, de asemenea consilierele de lactație vor veni să vadă dacă alăptezi cum trebuie, îți vor mulge sânii pentru a stimula venirea laptelui, iar medicul va veni să se uite că lucrurile evoluează cum trebuie acolo jos. Să fii gata să mai stai dezbrăcată câteva zile până vei merge acasă!

  1. Vei fi supusă la manevre inconfortabile

Să fii pregătită ca asistentele să vină, să te apese pe stomac și să vadă dacă sângerezi. Ca să fie sigure că uterul revine la mărimea potrivită, asistentele vor veni o dată la câteva ore pentru a apăsa pe stomac și a palpa uterul, și de asemenea pentru a verifica dacă sângerezi sau nu. Este o manevră neconfortabilă și, probabil, o vei detesta. De asemenea, asistentele te vor ajuta să îți schimbi tampoanele pentru a nu sângera pe pat. Minunat, ce mai.

  1. Lohii, până la șase săptămâni

Vei avea sângerare postpartum (lohii) pentru aproximativ 4-6 săptămâni. E vorba de o perioadă foarte lungă. Dar trebuie să știi că până la urmă se termină și nu va mai trebui să simți că tu și copilul trebuie amândoi să purtați scutece. Lohiile sunt secreţii de la nivelul uterului după naştere, care durează tot timpul lăuziei. Scurgerile conţin sânge, ser, cheaguri, produse de secreţie şi de descuamaţie din canalul cervical şi vagin, lichid amniotic, germeni saprofiţi sau chiar patogeni proveniţi din căile genitale inferioare.

  1. Nu vei avea parte de intimitate în spital

Asta vine la pachet cu pudoarea, însă medicii și asistentele vor intra și ieși în continuu din camera ta de spital după ce ai bebelușul. Aceștia vor vrea să vadă ce faci, sau ce face micuțul. Nu va fi calm și nici liniște până când nu ajungi acasă și încui ușa.

  1. Te vei simți de parcă alăptezi în permanență

Acesta e stadiul pe care scriitoarea şi bloggeriţa Chelsea Johnson l-a numit „fabrica de lapte”. Atunci când nou-născutul nu doarme, probabil că mănâncă, și atenție, nou-născuții mănâncă încet și mănâncă timp mult. De aceea, te vei simți ca o fabrică de lapte care merge 24 de ore din 24, 7 zile din 7.

  1. Deși lucrurile pare că stau altfel, poți hotărî cine poate să te viziteze și cine nu.

Acesta este un aspect important și, cred, mulți oameni nu îl înțeleg corect. Tu ești cea care decide și nu trebuie să îți faci griji pentru ceilalți dacă hotărăști că nu ești pregătită să primești vizite. Copilul este al tău, nu al lor, și tu hotărăști ce e mai bun pentru tine și pentru familia ta.

  1. Vei fi epuizată

„Momentele din viață când am fost cel mai obosită fizic, mental și emoțional au fost, toate, acelea de după naștere”, scrie Chelsea Johnson pe blogul lifewithmylittles.com. Pentru că bebelușul mănâncă la fiecare două ore, trebuie să fii trează să îl hrănești la fiecare două ore. Asta este epuizant.

  1. Ești ușor iritabilă

Se poate să treci printr-o fază în care pur și simplu să îți urăști soțul. Cu toți hormonii care aleargă prin corp după naștere, este posibil să fii iritabilă.

  1. Nu vei ști întotdeauna ce e de făcut

Să ai un nou-născut implică să înveți repede multe lucruri noi. Trebuie să îl înfeți, să îi faci baie, să îi dai de mâncare, să îl îmbraci, să îl faci să se oprească din plâns, să îi dai ceea ce are nevoie, și în același timp să ai grijă de tine. Uneori, nu vei ști ce e de făcut sau cum vor evolua lucrurile peste zi (mai ales dacă copilul are colici!). Este în regulă! Face parte din a fi mamă și trecem cu toate prin asta.

  1. Cea mai grea fază este cea de nou-născut

Această fază nu va dura veșnic, și lucrurile vor merge mai bine. Dacă bebelușul este mai mare vei reuși să dormi mai mult și vei reuși să te simți tu însăți din nou. Faza de nou-născut nu durează decât câteva luni, și apoi lucrurile vor fi mai simple.