Categorii
Sfaturi pentru gravide

Șapte sfaturi de aur pentru o proaspătă mămică

E greu să fii proaspătă mămică. Însă, până să înțelegi ce se întâmplă, vei fi o mamă experimentată, versată și vei fi tu aceea care le ajută pe mai tinerele mămici să afle ceea ce știi tu.  Life Solutions, care a adus în România specialistul german în procesarea și stocarea celulelor stem – este vorba despre Vita 34 – îți spune la ce să te aștepți, astfel încât perioada imediat următoare nașterii să nu te ia pe nepregătite. Recoltați celule stem din cordonul ombilical la naștere, pentru un viitor fără griji al dumneavoastră și al copiilor!

  1. Nu îți fă griji cu privire la corpul tău. Nu-l compara cu corpul altor femei, iubește-l pentru ceea ce este și ceea ce a reușit, fii recunoscătoare pentru ceea ce corpul tău este și pentru ceea ce a făcut. Nu te gândi să ții regim sau să îți recapeți greutatea de dinainte de sarcină, nu te urca pe cântar și nu căuta să încapi în blugii de dinainte de sarcină.
  2. Cere ajutor. Fie că e vorba să o întrebi pe altă mamă, sau chiar pe mama ta, să o rogi pe o mai tânără să stea cu bebelușul o oră ca să mergi la cumpărături, sau chiar să rogi un vecin să cumpere lapte de la magazin pentru că tu ai treabă, ajutorul e binevenit.
  3. Citește despre despresia și despre anxietatea postpartum pentru a putea recunoaște la tine însăți primele semne. Aceste lucruri se întâmplă și sunt reale, și e aproape nedrept că ai această greutate în plus în timpul primului an de viață al bebelușului. E vorba despre ceva mai grav decât un simplu moment de tristețe. Partea bună este că ambele sunt tratabile.
  4. Este ok să fie greu. Chiar este greu. Ceva ce noi facem în viața de zi cu zi este să ne lăudăm cu cele bune și să tragem perdeaua peste sentimentele negative. Există o regulă nescrisă de a nu vorbi despre supărări și nemulțumiri. Trebuie să știi că este ok să ai senzația asta, să simți asta, și să încerci să îți dai seama ce să faci ca lucrurile să meargă bine.
  5. Este ok să te simți pierdută și nesigură. Atunci când ești mamă pentru prima dată, începi o călătorie în care n-ai mai fost vreodată. Te vei lovi de provocări necunoscute și vei avea întrebări la care nu ai răspuns. Însă tu ești cea mai bună mamă pentru copilul tău, și cea mai potrivită și cel mai bine echipată să ai grijă de copiii tăi.
  6. Este în regulă dacă nu te vei simți imediat atașată de copil. În timp, te vei simți. Vei auzi cu siguranță povești despre mame care, în clipa în care își văd copilul, simt acea dragoste explozivă pentru cel mic. Dar trebuie să mai știi că pentru multe alte mame nu se întâmplă așa. S-ar putea să dureze câteva zile sau chiar mai mult până te vei simți atașată de copil. Însă, fii sigură, va veni și acel moment. Doar fii pregătită și nu renunța vreodată. Bebelușul va avea răbdare.
  7. Nu ești singură. Te vei simți poate singură pentru că ești blocată acasă împreună cu un bebeluș și, de ore întregi, nu ai mai vorbit cu un alt adult, dar nu ești singură. S-ar putea să te simți singură atunci când dai lapte la fiecare două ore, noaptea, în timp ce soțul doarme buștean lângă tine, dar, undeva, o altă mamă face exact același lucru și se simte exact la fel. Maternitatea nu ne desparte, ne unește. Se zice că e nevoie de un sat întreg ca să crească un copil, însă e nevoie de același sat întreg ca să crească o mamă. Avem nevoie unii de alții, și chiar dacă familiile noastre nu arată exact la fel, facem toți ce simțim că e mai bine ca să creștem copii buni. Suntem împreună în asta.