Categorii
Celule stem

Mama la 40 intre panica si credinta ca minunile exista

Nimeni nu mai credea ca se va intampla asta. Nici macar eu. Medicul mi-a cerut sa merg o singura data pe mana lui. Uneori aveam sentimentul ca isi doreste chiar mai mult decat mine. Eu eram obosita, dezamagita si speriata de tot felul de experiente traumatizante. Invatasem sa traiesc asa, fara copii, sa ma dedic carierei, prietenilor, familiei. Pe 26 februarie 2020 am facut FIV. Si cu 2 zile inainte ca Romania sa declare stare de urgenta pe motiv de pandemie am tinut in mana, pentru prima data in viata, un test de sarcina care a iesit pozitiv. Dupa 2 saptamani am auzit inca doua inimi batand in mine. De atunci pana azi, cand scriu aceste randuri, au trecut 33 de saptamani si cateva zile, timp in care toata viata mi-a fost data peste cap si am trecut prin toate starile pamantului – de la neincredere pana la confirmari ca minunile exista, de la plans fara motiv pana la atacuri de panica, de la frica paralizanta pana la sentimentul ca totul se intampla cu un motiv si singura cale pe care trebuie sa merg e doar inainte. Alaturi de cativa oameni care au fost acolo, cand trebuia, ca sa ma prinda la timp, de pe marginea prapastiei.

Asa am ajuns intr-o zi, la sugestia unei prietene, la Life Solutions. Din start am zis ca sigur o sa fie bine, pentru ca eu asta cautam, solutii. De cateva saptamani faceam documentare pentru alegerea bancii de celule stem. Mi s-a parut dintotdeauna, de cand a aparut si la noi aceasta posibilitate, ca ar trebui sa fie o prioritate pentru viitorii parinti. Pentru ca prelevarea de celule stem reprezinta, daca vreti, primul pasaport de sanatate al copilului, pe care i-l poti oferi inca de la nastere. Cu alte cuvinte, un fel de pompieri salvatori care pot interveni atunci cand, peste ani, Doamne fereste, copilul s-ar putea confrunta cu o problema de sanatate. Cam astea erau, in mare, informatiile pe care le aveam legate de subiect. La inceput mi s-a parut ceva de domeniul stiintifico-fantastic. Cu fiecare an, cercetarile din domeniul medicinei demonstrau si rezultate spectaculoase dupa transplantul de celule stem. Cred ca vreo cateva stiri pe tema asta am facut si eu, pe la inceputul anilor 2000. Dar, e cu totul altceva cand stirea e despre tine. Acum am realizat cat de putin stiam, de fapt, despre acest domeniu. Am intrat pe site-uri, am cerut pareri de la prieteni, am citit forumuri de parinti. Dar in ziua in care am ajuns la Life Solutions, in fata unor doamne care zambeau larg din spatele mastilor, am inteles ca procesul asta de alegere a bancii de celule stem nu e doar despre informatiile dintr-un pliant, ci despre increderea ca totul va fi bine.

“Eu va doresc ca aceasta sa fie cea mai proasta investitie pe care o faceti. Sa nu aveti nevoie niciodata de aceste celule stem. Dar, pe de alta parte, e foarte reconfortant sa stii ca sunt acolo. Ca ai intotdeauna planul B, planul de salvare, in cazul in care ceva rau s-ar putea intampla cu sanatatea copiilor”, mi-a spus Alexandra Baban, sefa departamentului de marketing Life Solutions, inca de la prima intalnire. Pe urma mi-a explicat cum e celule stem – denumite si celulele albe ale organismului. Adica acele celule curate, cu care toti ne nastem. Doar ca in timp, ele se murdaresc. Daca reusim sa pastram cateva din astea, curate, undeva, e perfect, pentru ca ele ajuta organismul sa se vindece mai repede si mai bine. Nu intamplator un copil, daca a cazut si s-a ranit grav, se pune pe picioare mult mai rapid decat un adult. Pentru ca el inca mai are celule din astea curate. Pe urma am vorbit despre cat de important e ca prelevarea de celule stem sa se faca din cordonul ombilical dar si din tesutul ombilical, pentru ca acestea din urma sunt bogate in celule mezenchimale. Cercetarile de pana acum au aratat ca ele ar putea avea aplicatii in vindecarea bolilor vasculare, a celor autoimune, precum si leziuni si boli degenerative ale oaselor. Iar una dintre bancile care stocheaza tesuturi din cordonul ombilical pentru a extrage, mai tarziu, celule stem in scopuri terapeutice, este Vita 34. E, de fapt, singura banca din Germania autorizata sa faca acest lucru. O banca fondata in 1997, cea mai mare de acest fel din Germania si a doua din Europa, cu peste 200 de mii de probe procesate din toata lumea si singura care are si banca publica. Este in top 10 cele mai inovatoare banci de celule stem din lume si colaboreaza cu peste 2000 de clinici de pe toata planeta. Life Solutions este partener exclusiv al bancii Vita 34 in Romania. Iar eu am deja, intr-un colt al dormitorului, kit ul de prelevare al celulelor stem pregatit. Doar asta am bifat pana acum pe lista “de rezolvat” pana la momentul nasterii celor doi bebelusi. Poate ca ordinea ar fi trebuit sa fie alta. Dar asa functioneaza o viitoare mama de 40+, osciland, inca,  intre panica si credinta ca minunile exista.