Categorii
Celule stem

Terapiile cu celulele stem s-au dovedit benefice pentru îmbunătățirea funcțiilor motorii

Poate unul dintre cele mai dificile lucruri din viața de părinte este să aduci un copil în lumea aceasta, care pare câteodată plină de pericole. Există prea mult stres și prea multe griji, dar de multe ori părinții informați pot lua decizii care să le ușureze puțin povara fricilor legate de viitor. Mai ales că datorită cercetărilor medicale, lucruri care ar fi părut miracole acum câteva zeci de ani, sunt din ce în ce mai posibile. Foarte multe dintre ele datorită științei și studiilor legate de celulele stem.

 

Life Solutions, specialistul german în recoltarea și stocarea celulelor stem la naștere, vă oferă informațiile de care aveți nevoie pentru a fi siguri că luați cele mai bune decizii pentru bebelușul vostru, dar și pentru adultul care va deveni acesta.

 

În februarie, un grup de cercetători de la faimoasa Universitate Yale, în colaborare cu un grup de oameni de știință japonezi, au publicat un studiu în Journal of Clinical Neurology and Neurosurgery legat de felul în care injecția intravenoasă a celulelor stem au dus la îmbunătățiri semnificative ale funcțiilor motorii ale pacienților care aveau coloana vertebrală vătămată.

 

Pentru mai mult de jumătate dintre pacienții care au participat la studiu, funcțiile motorii precum abilitatea de a merge sau de a-și folosi mâinile au avut parte de îmbunătățiri substanțiale la doar câteva săptămâni după injecțiile cu celule stem, potrivit cercetătorilor. Mai mult, pacienții nu au avut parte de efecte secundare semnificative.

Pacienții avuseseră parte de răni la coloana vertebrală, în multe cazuri provenind de la traume minore sau căzături, cu câteva săptămâni înainte de implantarea celulelor stem. Printre simptomele lor se numărau: pierderea funcției motorii și a coordonării, deficiențe senzoriale, dar și disfuncții ale intestinelor și ale vezicii urinare. Injecțiile cu celulele stem au fost pregătite, printr-un protocol de cultură care a durat câteva săptămâni într-un centru specializat de procesare a celulelor. Celulele au fost apoi injectate intravenos.

 

Oamenii de știință de la Yale, Jeffery D. Kocsis, profesor de neurologie și neuroștiință, și Stephen G. Waxman, profesor de neurologie, neuroștiință și farmacologie, au fost autorii principali ai studiului, care a fost realizat alături de oameni de știință de la Sapporo Medical University din Japonia, Osamu Honmouși Masanori Sasaki, ambii profesori adjuncți în neurologie la Yale.

 

Dacă veștile acestea sunt îmbucurătoare – și în mod clar, oferă destulă speranță persoanelor cu probleme grave la coloana vertebrală – profesorii Kocsis și Waxman vor să sublinieze că vor mai trebui făcute multiple studii în viitor, pentru a confirma rezultatele acestui studiu preliminar. Ceea ce înseamnă că procesul va dura câțiva ani. Dar, în ciuda provocărilor cu care se confruntă, ei rămân optimiști pentru cercetările lor, în viitor.

 

Kocsis spune că alte studii, care au examinat eficiența injecțiilor intravenoase cu celule stem la pacienți care au suferit un atac cerebral, dau speranță echipei sale că această abordare este folositoare în tratarea funcțiilor motorii vătămate. Iar Waxman adaugă că lumea științifică a explorat timp de ani de zile posibilitatea ca o coloană vertebrală vătămată să poată fi vindecată de propriile celule stem ale pacientului, iar studiul de față este un prim indiciu vital ca acest lucru să devină realitate.