Categorii
Celule stem

Terapia cu celule stem ar putea schimba viața pacienților cu insuficiență renală

Sănătatea rinichilor este vitală pentru organismul uman, pentru că reprezintă sistemul care ne filtrează sângele și elimină produsele secundare a nenumărate procese. Atunci când pacienții ajung la insuficiență renală, sângele nu mai poate fi filtrat și tot corpul este afectat. Tratamentele cu celule stem reprezintă o nouă speranță pentru astfel de pacienți.

Noi împreună cu Vita 34 aducem în exclusivitate în România cea mai experimentată și acreditată bancă de celule stem din Germania. Cu o experiență de peste 20 ani, peste 230.000 probe stocate și 47 de probe cu celule stem eliberate și aplicate în terapii standard, studii clinice și terapii experimentale, Vita 34 este singura bancă privată de celule stem, din Germania, care are și bancă publică. Fondată în 1997, în Leipzig, Germania, Vita 34 este prima bancă privată de sânge din cordonul ombilical înființată în Europa. După cum știi, Life Solutions te ține la curent cu cele mai noi informații din domeniul tratamentelor cu celulele stem, acum cu influența pozitivă asupra insuficienței renale.

Odată ce rinichii sunt afectați, este foarte greu ca ei să se repare singuri. Fără tratamente adecvate, rinichii sunt copleșiți încetul cu încetul și asta duce la insuficiență renală. Problemele cronice de sănătate legate de rinichi afectează în jur de 10% din populația lumii, iar lucrurile se înrăutățesc, pentru că nu există încă o cură definitiva. Singurele opțiuni sunt dializa sau transplantul de organe, doua terapii dificile care presupun o viata de eforturi.

Ce s-a descoperit cu privire la terapia cu celule stem pentru insuficiența renală?

Cercetătorii cred că terapia genică ar putea deveni noul tratament care să le aducă speranță bolnavilor. Oamenii de știință au descoperit că acest tip de terapie ar putea să ajute celulele rinichilor să se regenereze. Într-un studiu, cercetătorii au evaluat șase virusuri de tip AAV, naturale și sintetice, și au studiat efectele pe cobai de laborator. Unul dintre ele, virusul sintetic Anc80, a reușit să ajungă la două tipuri de celule care contribuie la dezvoltarea bolii cronice de rinichi. Aceste celule secretă proteine care blochează rinichiul și provoacă daune ireversibile.

Potrivit rezultatelor, materialul genetic purtat de Anc80 a fost transferat cu succes în celulele de acest tip, iar același virus a fost utilizat în terapia genică folosită pentru a trata cobaii cu leziuni le nivelul rinichilor. Celulele stem au abilitatea de a se transforma în orice tip de celulă a corpului. Mai multe tipuri diferite de celule stem au fost testate pe animale și în studii clinice pentru posibilele întrebuințări în tratarea problemelor de rinichi.

De ce au fost alese studiile pe celule stem mezenchimale?

Celulele stem mezenchimale au dus la cele mai promițătoare rezultate de până acum. Rinichii au capacitatea de a se repara singuri, dar aceasta este destul de limitată. Studiile sugerează că există mult potențial pentru ca celulele stem mezenchimale să mărească capacitatea rinichilor de a se repara. Aceste celule stem ar reuși, potrivit cercetării de profil, să ajute celulele renale să crească, să inhibe moartea celulelor rinichilor, și de asemenea ar putea încuraja celulele stem din rinichi să repare daunele.

Cu toate aceste informații și căi de cercetare noi care sunt deschise de știință, celulele stem au potențialul de a-i ajuta pe suferinzii de boală cronică de rinichi să aibă parte de o viață mai bună.