Categorii
Celule stem

Un implant cu celule stem ar putea vindeca artrita

O tehnologie inovativă inovativă în cercetarea medicală a aplicațiilor pentru celulele stem ar putea vindeca artrita.

Milioane de persoane din lumea întreagă suferă operații de înlocuire a articulației de șold sau genunchi. Este o ultimă soluție pentru tratarea durerii și problemelor de mobilitate asociate cu osteoartrita, o boală provocată de degenerarea stratului protector de cartilaj articular care minimizează fricțiunea dintre oasele noastre atunci când ne așezăm, când ne ridicăm, când scriem sau dansăm. Dar dacă medicii ar putea să repare țesutul degenerat din articulații, înainte ca operația să fie necesară? Potrivit unei noi descoperiri, aceasta devine o posibilitate din ce în ce mai mult.

Noi, Life Solutions aducem în exclusivitate în România cea mai experimentată și acreditată bancă de celule stem din Germania, Vita 34. Cu o experiență de peste 20 ani, peste 230.000 probe stocate și 47 de probe cu celule stem eliberate și aplicate în terapii standard, studii clinice și terapii experimentale, Vita 34 este singura bancă privată de celule stem, din Germania, care are și bancă publică. Fondată în 1997, în Leipzig, Germania, Vita 34 este prima bancă privată de sânge din cordonul ombilical înființată în Europa. După cum știi, Life Solutions te ține la curent cu cele mai noi informații din domeniul tratamentelor cu celulele stem.

Pentru prima dată, oamenii de știință de la Keck School of Medicine dintr-o universitate din California au folosit un bio-implant pe bază de celule stem pentru a repara cartilajul și a întârzia degenerarea articulațiilor unui animal de gabarit mare. Cercetările vor fi realizate în viitor pe oameni, cu sprijinul unei finanțări obținute de echipă. Informații despre implant au fost publicate în jurnalul „npj Regenerative Medicine”, iar autorii cercetării sunt Dr. Denis Evseenko și Dr. Frank Petrigliano, ortopezi și specialiști în biologia celulelor stem și medicină regenerativă.

Osteoartrita este foarte frecvent o boală dureroasă, care se petrece lent, în timp, și care afectează mai ales articulațiile genunchilor, șoldurilor, mâinilor și coloanei vertebrale, dar nu numai – orice articulație poate fi afectată. Pentru a încerca să oprească declinul lent al acestor articulații, medicii vor să intervină atunci când degenerarea țesutului e la început de drum.

„La unii dintre pacienții, degenerarea articulațiilor începe cu leziuni post-traumatice, care se găsesc în cartilaj și care au diametru între 1 și 8 centimetri pătrați”, spune Evseenko. „Din moment ce acestea pot fi detectate de tehnologii precum RMN, avem ocazia de a le identifica devreme în procesul de degenerare și să ne folosim de terapiile create pentru a limita evoluția acestor leziuni, evitând astfel nevoia de înlocuire a articulației”, completează medicul.

Tehnologia dezvoltată de americani este un bio-implant terapeutic care constă dintr-o membrană înțesată de celule stem care imită celulele responsabile pentru producerea și menținerea țesutului sănătos al articulațiilor. După ce implantul a fost proiectat, acesta a fost testat pe un porc care suferea de osteoartrită și ale cărui articulații s-au îmbunătățit și reparat după implantare. Implantul ortopedic a putut fi integrat în țesutul degenerat și a supraviețuit în jur de șase luni, mai mult decât orice alt implant încercat până acum. Bio-implantul a imitat cartilajul natural, peste 95% din celulele stem îndeplinindu-și funcția.