Câteodată, laptele matern își poate schimba culoarea, ba chiar există o diversitate de posibilități atunci când vine vorba de culori. Unele dintre ele au cauze neînsemnate, în timp ce altele ar putea trage un semnal de alarmă. Îți spunem imediat când poți fi liniștită și când ar trebui să apelezi la sfatul medicului.
Life Solutions unic partener al Vita 34 in Romania, specialistul german în recoltarea și stocarea celulelor stem la naștere, vine în ajutorul tău pentru a te informa și a te sprijini în călătoria magică a sarcinii și maternității. Cu toții știm că părinții informați sunt părinți mai puternici și mai bine pregătiți pentru ceea ce îi așteaptă. Dacă dorești să afli mai multe despre laptele matern și de ce își poate schimba culoarea, citește mai jos! Protejează sănătatea bebelușului tău și alege orice pachet din oferta noastră, pentru recoltarea și stocarea celulelor stem la naștere, profitând de super oferta lunii decembrie.
De la menstruație la naștere și alăptare, corpul unei femei poate trece printr-o multitudine de schimbări, care, desigur, variază de la o persoană la alta. Există însă o regulă bine-stabilită: e bine să mergi la doctor de fiecare dată când se întâmplă ceva din senin!
În general, laptele matern poate avea culori precum galben, alb, de culoarea cremei, maroniu, transparent sau chiar cu o nuanță de albastru. Acestea sunt toate normale. Primul lapte matern se numește colostru, durează în primele zile, și are o culoare galbenă în general. Apoi urmează laptele de tranziție, pentru două săptămâni, care este alb. Următoarea etapă, laptele matur, poate fi de o nuanță albă fermă, dar și o culoare gălbuie sau albă deschisă, depinzând de câtă grăsime există în el.
Alimentația mamei poate da și alte nuanțe laptelui matern, depinzând de ce anume mănâncă. De exemplu, dacă printre alimente se numără sfecla și sucurile de portocale, laptele poate căpăta nuanțe portocalii sau roșiatice, sau chiar de culoarea cernelii. Există cazuri în care laptele matern poate părea verde, roz sau chiar roșu.
Potrivit specialiștilor, câteodată puțin sânge poate ajunge în laptele matern, ceea ce îi dă o nuanță maro sau roșie. Motivul poate fi legat tot de ce mănâncă mama, dar acest lucru poate semnala și o infecție.
Dar ce se întâmplă atunci când laptele matern este roz? Schimbarea poate fi cauzată de prezența unei bacterii, Serratia marcescens colonization, asociată cu câteva posibile boli și, în cazurile cele mai grave, chiar deces. Atunci când laptele matern este roz sau sângeriu, acesta trebuie să fie examinat imediat. Alte cauze, care sunt motiv de îngrijorare, sunt hemoragii neobservate până atunci sau chiar cancer al canalelor de lapte.
Printre simptomele la care mamele ar trebui să fie atente se numără o posibilă masă solidă în sân, pielea sfârcurilor crăpată, alte scurgeri ale sânilor care se prezintă anormal față de lapte. Dacă aceste lucruri prezente înainte de sarcină sau în timpul sarcinii, ele pot duce la sângerări odată cu laptele, în timpul alăptării.
În aceste condiții, primul pas este prezentarea la un medic specialist pentru o consultație și analize, iar mama ar trebui să facă o pauză de la alăptare până la identificarea problemei.