Categorii
Celule stem

Recuperarea auzului, după terapia cu celule stem

Pierderea auzului poate duce la izolare și frustrare, iar una dintre cauze o reprezintă simptomul denumit- acufene, care poate ascunde alte afecțiuni subiacente. Specialiștii încearcă o nouă terapie regenerativă bazată pe celule stem prin intermediul căreia să inverseze pierderea auzului.

Noi, Life Solutions aducem în exclusivitate în România cea mai experimentată și acreditată bancă de celule stem din Germania, Vita 34. Cu o experiență de peste 20 ani, peste 230.000 probe stocate și 51 de probe cu celule stem eliberate și aplicate în terapii standard, studii clinice și terapii experimentale, Vita 34 este singura bancă privată de celule stem din Germania care are și bancă publică. Fondată în 1997 în Leipzig, Germania, Vita 34 este prima bancă privată de sânge din cordonul ombilical înființată în Europa. După cum știi, Life Solutions te ține la curent cu cele mai noi informații din domeniul tratamentelor cu celule stem.

Compania biotehnologică Frequency Therapeutics nu folosește proteze auditive sau implanturi pentru recuperarea auzului, ci mai nou o terapie regenerativă care se concentrează asupra micilor fire de păr din urechi și care ne ajută să auzim tot ce se întâmplă în jurul nostru.   Terapia folosește mici molecule pentru a programa celule progenitoare – descendente din celulele stem – din urechea internă, în creearea mai multor asemenea fire de păr.

Celulele acestor fire de păr mor atunci când sunt expuse la zgomote prea puternice sau la anumite medicamente/antibiotice. În câteva studii clinice desfășurate deja, compania a reușit să îmbunătățească auzul participanților, acesta fiind măsurat prin teste ale abilității de a înțelege vorbirea celorlalți și de a recunoaște cuvintele.

După spusele co-fondatorul Frequency, Dr. Chris Loose: “Comunicarea cu cei din jur este scopul principal și nevoia principală a pacienților participanți la studii, atunci când vine vorba de recuperarea auzului.”

În primul studiu clinic desfășurat la Frequency, compania spune că au existat îmbunătățiri semnificative la calitatea auzului, după doar o singură injecție, iar pentru unele persoane efectul a durat aproape doi ani. Până acum, 200 de persoane au participat la aceste studii clinice. Frequency recrutează acum 124 de participanți pentru un nou studiu, iar rezultatele preliminare la acesta vor fi gata la începutul anului viitor.

Frequency a fost fondată de o echipă mixtă de oameni de știință de la universitățile americane MIT (Massachussetts Institute of Technology) și Harvard. Ei spun că această problemă afectează peste 40 de milioane de oameni din Statele Unite și sute de milioane de oameni din restul lumii.

„Auzul este un simț atât de important; îi conectează pe oameni cu comunitatea lor și cultivă un simț al propriei identități”, spune Jeff Karp, profesor la MIT, și anestezist. „Cred că potențialul de a recupera auzul va avea un impact enorm în societate”, continuă el.

Celulele progenitoare se găsesc chiar în urechea internă și generează celule de păr la făt în perioada sarcinii, însă ele devin inactive cu puțin înainte de naștere și nu se mai transformă în celule specializate. Oamenii se nasc cu aproximativ 15.000 de celule de păr în fiecare cohlee. Ele mor în timp și nu se regenerează niciodată. În 2012, echipa a reușit să se folosească de mici molecule pentru a transforma celule progenitoare în mii de celule de păr în laborator. Karp spune că “Nimeni nu mai produsese până atunci atâtea asemenea celule”.