Categorii
Celule stem

Un tratament nou cu celule stem vine cu speranță pentru persoane cu Boala Parkinson

Noul tratament cu celule stem a reușit să refacă funcțiile motorii deteriorate de Boala Parkinson, momentan la rozătoare. Următoarea etapă de studii se va desfășura pe oameni.  

Noi, Life Solutions aducem în exclusivitate în România cea mai experimentată și acreditată bancă de celule stem din Germania, Vita 34. Cu o experiență de peste 20 ani, peste 230.000 probe stocate și 51 de probe cu celule stem eliberate și aplicate în terapii standard, studii clinice și terapii experimentale. Vita 34 este singura bancă privată de celule stem din Germania care are și bancă publică. Fondată în 1997 în Leipzig, Germania, Vita 34 este prima bancă privată de sânge din cordonul ombilical înființată în Europa. După cum știi, Life Solutions te ține la curent cu cele mai noi informații din domeniul tratamentelor cu celule stem.

Boala Parkinson este o tulburare progresivă a sistemului nervos, care afectează funcțiile motorii ale persoanelor care suferă de ea. Simptomele încep încet și debutează cu un tremur abia vizibil, la o mână. Pe parcursul celor cinci etape, tremorile sunt din ce în ce mai frecvente, iar mișcările bolnavului devin mai rigide și mai încete. În același timp, pacientul începe să aibă probleme cu echilibrul și coordonarea mișcării.

Dar cum funcționează Boala Parkinson? Aceasta afectează o clasă specifică de neuroni din creier, care oprește secreția de dopamină, un neurotransmițător care ajută la controlul mișcării. Potrivit Parkinson’s Foundation, peste 10 milioane de oameni din lumea întreagă suferă de această boală. Tratamentul cu medicamentul numit L-DopaTrusted Source poate reface periodic dopamina din creier pentru a atenua parțial simptomele. Însă folosirea repetată a medicamentului poate duce la alte probleme cu mișcarea în corp.

Aici intervin studiile legate de posibile terapii cu celule stem, care lucrează pentru a găsi un înlocuitor al medicamentului. Proaspătul studiu publicat în jurnalul de specialitate Regenerative MedicineTrusted Source dezvăluie modul în care cercetătorii au reușit să refacă funcțiile motorii deteriorate de boală, momentan pentru cobaii de laborator, prin înlocuirea neuronilor distruși de boală.

Celulele stem sunt reprogramate și le-a permis oamenilor de știință să trateze celulele stem pluripotente induse și să le transforme în neuroni care produc dopamină. „E ca și cum ai lua o carte și ai spăla cerneala și apoi ai rescrie ce fel de carte este”, a explicat Dr. James Beck, vicepreședinte și coordonator al echipei științifice de la Parkinson’s Foundation, o organizație non-profit care lucrează pentru a îmbunătăți viețile persoanelor care suferă de Boala Parkinson și care încearcă să găsească un leac.

Implantate în creierele cobailor, celulele folosite în studiu au reușit să se dezvolte și să formeze conexiuni în creier și să producă dopamină. Scopul principal al acestei cercetări a fost descoperirea celui mai bun protocol pentru a transforma celule non-neuronale în neuroni funcționali. Cercetătorii au tratat celulele în starea lor embrionică și-au menținut culturile de celule timp de 17, 24 și 37 de zile. Numărul „magic” s-a dovedit a fi 17 zile, pentru dezvoltarea celulelor necesare. Celulele aveau, potrivit cercetătorilor, abilitatea de a crește pe distanțe mari, un fapt crucial pentru etapa următoare, un studiu pe bolnavi de Parkinson.