Categorii
Sfaturi pentru gravide

Ce este melasma de sarcină și cum poate fi prevenită?

Melasma de sarcină este o hiperpigmentare a pielii care apare în timpul sarcinii, ea prezintă câțiva factori de risc, dar poate fi și prevenită prin anumite metode.

Life Solutions, unic partener Vita 34 în România, specialistul german în recoltarea și stocarea celulelor stem la naștere vine în ajutorul tău pentru a te informa și a te sprijini în călătoria plină de schimbări și provocări ale sarcinii și maternității.

Cu toții știm că părinții bine informați sunt părinți mai puternici și mai bine pregătiți pentru ceea ce îi așteaptă. Dacă dorești să afli mai multe despre melasma de sarcină și cum poate fi ea prevenită, citește mai jos! Protejează sănătatea bebelușului tău și alege orice pachet din oferta noastră pentru recoltarea și stocarea celulelor stem la naștere, profitând de super oferta lunii iunie.

În primul rând, cum se manifestă melasma de sarcină? Aceasta este reprezentată de apariția unor pete de culoare închisă în zone vizibile, precum fața și gâtul. Melasma de sarcină, numită și cloasmă, este o condiție destul de des întâlnită, provocată de fluctuația nivelurilor de hormoni din organism, modificările circulației sangvine și schimbările care se petrec la nivelul sistemului imunitar. Până la 90% dintre femeile însărcinate observă o creștere a gradului de pigmentare din timpul sarcinii, iar această hiperpigmentare simetrică, cu margini neregulate, apare de regulă la 50-75% dintre femeile gravide.

Momentul în care se manifestă de obicei melasma este al doilea trimestru de sarcină. Melasma de sarcină apare pe față și pe gât – cel mai des în zone precum fruntea, obrajii și buza superioară. Culoarea melasmei poate varia de la crem, la maro și în unele cazuri chiar gri spre bleu. Manifestarea melasmei depinde de la caz la caz și are legătură cu pigmentația fiecărei persoane însărcinate.

Care sunt factorii de risc în ceea ce privește apariția melasmei? Vorbim iar de modificări hormonale, expunerea la radiații ultraviolete, dar și anumiți factori genetici. Factorul hormonal este destul de relevant, având în vedere că melasma poate afecta și femeile care iau contraceptive orale. Procesul este următorul: schimbările hormonale din timpul sarcinii (sau din afara ei) stimulează o creștere temporară a cantității de melanină produsă de organism. Această substanță este cea care dă culoare părului, pielii și ochilor.

Nuanța pielii și expunerea la soare sunt de asemenea importante de luat în considerare atunci când vine vorba de melasmă. Femeile cu pielea închisă la culoare au o șansă mai mare de a dezvolta melasmă, decât cele cu pielea deschisă la culoare. De asemenea, persoanele care au cazuri în familie sunt mai predispuse.

Din acești factori de risc putem să extragem și o modalitate de prevenție a melasmei: evitarea expunerii prelungite la soare din al doilea trimestru de sarcină încolo și în același timp, folosirea unor creme solare cu factor de protecție ridicat, care să protejeze mai ales fața și gâtul de razele ultraviolete. Cremele solare sunt binevenite chiar și atunci când afară este înnorat. În ceea ce privește mersul la mare, nimeni nu spune că femeile nu au voie să stea pe plajă, dar ar fi bine să evite orele de vârf: intervalul orar cuprins între 11:00 și 16:00.