Categorii
Sfaturi pentru gravide

Care sunt avantajele exercițiilor Kegel în timpul nașterii și după?

Sarcina și nașterea vin cu nenumărate schimbări, iar unele dintre ele sunt strâns legate de mușchii pelvieni. Astăzi îți spunem de ce este bine să faci exerciții Kegel, când și în ce condiții să le faci.

Life Solutions, unic partener Vita 34 în România, specialistul german în recoltarea și stocarea celulelor stem la naștere vine în ajutorul tău pentru a te informa și a te sprijini în călătoria plină de schimbări și provocări ale sarcinii și maternității.

Cu toții știm că părinții bine informați sunt părinți mai puternici și mai bine pregătiți pentru ceea ce îi așteaptă. Dacă dorești să afli mai multe despre exercițiile Kegel în timpul nașterii și după aceasta, citește mai jos! Protejează sănătatea bebelușului tău și alege orice pachet din oferta noastră pentru recoltarea și stocarea celulelor stem la naștere, profitând de super oferta lunii aprilie.

Exercițiile Kegel au fost inventate de medicul ginecolog Arnold Kegel, cu scopul de ale ajuta pe femeile care abia născuseră în întărirea planșeului pelvian. Scopul lor principal era atunci: revenirea după naștere și evitarea sau ameliorarea problemelor cu incontinența urinară.

În timp, aceste exerciții au început să fie recomandate și în timpul sarcinii, nu doar după, tocmai pentru a preveni problemele menționate anterior.

În general, femeile care fac aceste exerciții ar putea să aibă parte și de o naștere mai ușoară, pentru că ele pot controla mai bine mușchi pelvieni – de mare ajutor în timpul travaliului și nașterii.

Beneficiile exercițiilor Kegel înainte și după naștere sunt multiple! Acestea ajută la vindecarea mușchilor pelvieni care pot fi slăbiți, tensionați sau pot avea chiar leziuni după naștere, cauzate de creșterea fluxului sanguin în zonă.

De asemenea, ele ajută la controlul vezicii urinare, la creșterea plăcerii sexuale și a senzațiilor în zona pelviană, dar și la întărirea ligamentelor care fuseseră întinse de sarcină.

După naștere, te poți apuca să faci exercițiile Kegel odată ce medicul își dă acordul. Va dura mai puțin timp în cazul unei nașteri naturale și s-ar putea să aștepți ceva mai mult în cazul unei nașteri prin cezariană.

Nu există o regulă clară legată de frecvența acestor exerciții. Unii specialiști recomandă să le faci de două ori pe săptămână, în timp ce alții recomandă o practică zilnică. Oricât ți s-ar recomanda de medic, odată ce exersezi puțin, le vei putea face și în timp ce te relaxezi pe canapea sau chiar stai la coadă la supermarket.

Important este să nu te crispezi și să lași celelalte grupe de mușchi – abdominali și fesieri – cât mai relaxați. Nu-ți ține respirația și începe atunci când ai vezica urinară goală.

            Dar cum faci aceste exerciții? Începe-le în timp ce ești întinsă în pat, într-o poziție comodă. Strânge mușchii planșeului pelvian și ține-i așa timp de câteva secunde, nu exagera însă. Apoi relaxează mușchii timp de câteva secunde și strânge-i din nou, tot pentru câteva secunde. Începe cu 5 secunde și 5 repetări. În timp, vei simți cum contractarea mușchilor va deveni mai simplă și mai puternică în același timp.

Un alt exercițiu Kegel presupune câteva contractări succesive ale mușchilor, în decurs de câteva secunde. Ține mușchii contractați timp de trei secunde, apoi dă drumul pentru 3 secunde.

Nu te grăbi, e bine să înveți mișcările exercițiilor Kegel cât mai bine și să nu pui presiune pe tine!